Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Τουρκία αναμένει πλέον καθημερινές αναχωρήσεις πλοίων με σιτηρά

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Τουρκία αναμένει πλέον καθημερινές αναχωρήσεις πλοίων με σιτηρά

Χθες, το πλοίο Razoni για πρώτη φορά από την έναρξη της ρωσικής εισβολής διέσχισε τη Μαύρη Θάλασσα – Σύμφωνα με την Άγκυρα, η αναχώρηση ενός πλοίου ημερησίως είναι εφικτή, αν τηρείται η συμφωνία για την ασφαλή διέλευση 

razoni1
Ένα πλοίο με σιτηρά που θα αναχωρεί καθημερινά από λιμάνι της Ουκρανίας αναμένει η Τουρκία, μετά την πρώτη -μετά τη ρωσική εισβολή- ασφαλή αναχώρηση που έγινε χθες από την Οδησσό. Προϋπόθεση για την καθημερινή αναχώρηση είναι η τήρηση της συμφωνίας που διασφαλίζει την ασφαλή τους διέλευση, σύμφωνα με υψηλόβαθμο Τούρκο αξιωματούχο.

Το πρώτο πλοίο, το Razoni, που μεταφέρει 26.527 τόνους αραβοσίτου στον Λίβανο, διέσχιζε τη Μαύρη Θάλασσα στα ανοικτά των ακτών της Ρουμανίας, στις 10:14 ώρα Ελλάδας, έχοντας διανύσει περίπου τη μισή απόσταση μέχρι να φθάσει σε τουρκικά ύδατα, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv Eikon.

«Το σχέδιο είναι να αναχωρεί ένα πλοίο…κάθε μέρα», δήλωσε ο υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος στο Reuters, αναφερόμενος στην Οδησσό και σε δύο άλλα ουκρανικά λιμάνια που καλύπτονται από τη συμφωνία. «Εάν δεν πάει κάτι στραβά, οι εξαγωγές θα γίνονται μέσω ενός πλοίου ανά ημέρα για ένα διάστημα».

Ο αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, πρόσθεσε ότι η αναχώρηση του Razoni καθυστέρησε μια-δυο ημέρες λόγω «τεχνικών προβλημάτων» που τώρα έχουν αποκατασταθεί.


Ειδήσεις σήμερα:


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης