Al Jazeera: Καταγγέλλει τη συνεχιζόμενη φυλάκιση δημοσιογράφου του στην Αίγυπτο

Al Jazeera: Καταγγέλλει τη συνεχιζόμενη φυλάκιση δημοσιογράφου του στην Αίγυπτο

Ο δημοσιογράφος είχε αρχικά κατηγορηθεί για «διασπορά ψευδών ειδήσεων», αλλά μέχρι σήμερα δεν του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες επισήμως

000_Was7819285
Το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera τόνισε χθες Δευτέρα ότι η κατάσταση της υγείας του δημοσιογράφου του Ράμπι Ελ Σέιχ επιδεινώνεται έπειτα από έναν χρόνο στην απομόνωση φυλακής της Αιγύπτου και καταδίκασε την απόφαση του Καΐρου να παρατείνει την κράτησή του για 45 ημέρες.

Ο αιγύπτιος παραγωγός του Al Jazeera Mubasher («Αλ Τζαζίρα απευθείας») συνελήφθη την 1η Αυγούστου του 2021 στο αεροδρόμιο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, όπου είχε πάει για να επισκεφθεί την οικογένειά του.

Ο δημοσιογράφος είχε αρχικά κατηγορηθεί για «διασπορά ψευδών ειδήσεων», αλλά μέχρι σήμερα δεν του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες επισήμως.

Σε ανακοίνωσή του, το τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ στηλίτευσε την απόφαση να παραταθεί για άλλες τουλάχιστον 45 ημέρες η κράτησή του σε αιγυπτιακή φυλακή που έχει τη φήμη ότι συγκαταλέγεται στις πιο σκληρές.

«Η παράταση της κράτησης και της απομόνωσής του στη διαβόητη φυλακή Τορά έπληξαν σοβαρά και οδήγησαν σε επιδείνωση της σωματικής και ψυχικής του υγείας», ανέφερε στο κείμενο που δημοσιοποίησε το δίκτυο.

«Το Αλ Τζαζίρα θεωρεί τη φυλάκιση του δημοσιογράφου επίθεση στην ελευθεροτυπία και καθιστά υπεύθυνες τις αιγυπτιακές αρχές για την ασφάλεια του Ελ Σέιχ και όλων των άλλων δημοσιογράφων που τέθηκαν υπό κράτηση και φυλακίστηκαν διότι απλούστατα άσκησαν το καθήκον τους ως δημοσιογράφοι», προστίθεται.

Κλείσιμο
Το τηλεοπτικό δίκτυο αξιώνει την «απελευθέρωση του Ελ Σέιχ και άλλων τριών ανταποκριτών του Αλ Τζαζίρα, του Χισάμ Άμπντελ Αζίζ, του Μπαχαουντίν Ιμπραήμ και του Άχμεντ Αλ Νάτζντι», οι οποίοι «κρατούνται χωρίς να έχουν δικαστεί και χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες».

Η Αίγυπτος επικρίνεται συχνά για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στη χώρα κρατούνται πάνω από 60.000 αντιρρησίες, ανάμεσά τους πολλοί για «διασπορά ψευδών ειδήσεων», σύμφωνα με ΜΚΟ.

Στην πολυπληθέστερη χώρα του αραβικού κόσμου βρίσκονται πίσω από τα σίδερα κάπου είκοσι δημοσιογράφοι. Η Αίγυπτος κατατάσσεται στην 168η θέση της κατάταξης των 180 κρατών που συμπεριλήφθηκε στην έκθεση για την ελευθερία του Τύπου το 2022 των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα (Reporters sans frontières, RSF).



Ειδήσεις σήμερα:

Πισπιρίγκου: Νέα δίωξη σε βάρος της για τους θανάτους της Μαλένας και Ίριδας

Αίγινα: Η 20χρονη είχε καταγγείλει τη μητέρα της για εξύβριση και ενδοοικογενειακή βία το 2014

Σέρρες: Ξεσπούν η μητέρα και ο αδελφός του φοιτητή που σκοτώθηκε στο ασανσέρ - «Ήταν ένα παιδί μάλαμα»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης