Σάλος με το πόστερ της Ισπανίας για το body positivity στις παραλίες - «Συγγνώμη» από τη δημιουργό

Σάλος με το πόστερ της Ισπανίας για το body positivity στις παραλίες - «Συγγνώμη» από τη δημιουργό

Η καλλιτέχνιδα χρησιμοποίησε φωτογραφίες γυναικών από τα social media χωρίς να ζητήσει την άδειά τους, ενώ σε μία περίπτωση «αφαίρεσε» το τεχνητό πόδι μιας 32χρονης infuencer

posterr
Σάλος έχει ξεσπάσει τα τελευταία 24ωρα για το πόστερ που χρησιμοποίησε το υπουργείο Ισότητας της Ισπανίας, στο πλαίσιο καμπάνιας που ενθάρρυνε τις γυναίκες να απολαύσουν φέτος τις παραλίες «ελεύθερες» από σεξιστικά στερεότυπα για το σώμα τους και την εμφάνισή τους.

Η πρωτοβουλία αυτή έκανε την περασμένη εβδομάδα τον γύρο του διαδικτύου, με πολλά διεθνή ΜΜΕ να δημοσιεύουν την καλοκαιρινή και πρωτότυπη αφίσα, η οποία προωθεί το body positivity και περιλαμβάνει γυναίκες διαφόρων ηλικιών και σωματότυπων.

Τα πράγματα όμως δεν εξελίχθηκαν και πολύ καλά για τη δημιουργό της αφίσας, Arte Mapache, και το ίδιο το υπουργείο, αφού τουλάχιστον δύο γυναίκες έχουν καταγγείλει μέχρι στιγμής δημόσια ότι φωτογραφίες τους από τα social media χρησιμοποιήθηκαν εν αγνοία τους για τις γυναικείες φιγούρες στο επίμαχο πόστερ. Σύμφωνα με το BBC, πρόκειται για δύο Βρετανίδες, τη Nyome Nicholas-Williams και τη Sian Green-Lord, οι οποίες δεν γνώριζαν το παραμικρό για τη viral καμπάνια προτού ενημερωθούν από φίλους τους και έμειναν άφωνες βλέποντας την εικόνα τους να χρησιμοποιείται χωρίς την άδειά τους!

Την περασμένη Παρασκευή, το μοντέλο Nicholas-Williams από το Λονδίνο είπε στο βρετανικό δίκτυο ότι η Arte Mapache χρησιμοποίησε μια παλιά φωτογραφία της από τη σελίδα της στο Instagram για το πόστερ. Η καλλιτέχνιδα ζήτησε συγγνώμη στην 30χρονη κοπέλα, ωστόσο το υπουργείο Ισότητας της Ισπανίας δεν έχει κάνει την παραμικρή δήλωση.


nyome


Κλείσιμο
Στο πόστερ, η Nyome φοράει ένα χρυσό μπικίνι και κάθεται στην άμμο, με το κεφάλι της στραμμένο προς τον θεατή. Η ίδια εξηγεί ότι ενημερώθηκε για την ύπαρξη της αφίσας από έναν από τους 78.000 followers της: «Ξαφνιάστηκα επειδή δεν την είχα ξαναδεί ποτέ. Δεν είναι φωτογραφία stock, την έβγαλα για τον λογαριασμό μου στο Instagram... Είναι αγενές και φανερώνει έλλειψη σεβασμού».

Σύμφωνα με την ίδια, η δικαιολογία που πρόβαλε η δημιουργός ήταν ότι χρησιμοποίησε την εικόνα της «επειδή δεν είχε πολύ χρόνο» και υποσχέθηκε να την αποζημιώσει. H influencer πάντως επισήμανε ότι αυτό που την ενόχλησε πιο πολύ είναι ότι κανείς δεν επικοινώνησε μαζί της για τη ρωτήσει, εξηγώντας ότι αν είχε συμβεί αυτό πιθανότατα θα έδινε άδεια να χρησιμοποιηθεί η φωτογραφία της.

Ακόμα πιο εξοργισμένη είναι ωστόσο μια άλλη Βρετανίδα, που επίσης αντίκρισε το πρόσωπό της στο επίμαχο πόστερ χωρίς να έχει δώσει συγκατάθεση για χρήση κάποιας φωτογραφίας της. Το πιο εξωφρενικό στην περίπτωση της 32χρονης Sian Green-Lord είναι ότι η καλλιτέχνιδα χρησιμοποίησε μεν την εικόνα της, αλλά αποφάσισε να «αφαιρέσει» το τεχνητό πόδι της. Το μοντέλο εξήγησε σε story της στο Instagram ότι, όταν κάποιος follower της έστειλε την εικόνα, εκείνη άρχισε να τρέμει από οργή.

shian


«Δεν μπορώ να εκφράσω τον θύμό που νιώθω. Από τη μία χρησιμοποίησαν την εικόνα μου χωρίς τη θέλησή μου. Από την άλλη άλλαξαν με επεξεργασία το σώμα μου. Πραγματικά δεν ξέρω τι να πω, αλλά είναι όλο τελείως λάθος» είπε η 32χρονη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η καλλιτέχνιδα Arte Mapache ζήτησε δημοσίως συγγνώμη μέσω Twitter πριν από μερικές μέρες, χαρακτηρίζοντας δικαιολογημένες τις αντιδράσεις για το λάθος της. «Αποφάσισα ότι ο καλύτερος τρόπος να επανορθώσω για τα προβλήματα που προκάλεσαν οι πράξεις μου είναι να μοιράσω τα χρήματα που έλαβα για τη συγκεκριμένη δουλειά ανάμεσα στα άτομα στο πόστερ» αναφέρει χαρακτηριστικά.


Ειδήσεις σήμερα:

Στην Ανατολική Μεσόγειο το «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» - Απόπειρα αιφνιδιασμού από τον Ερντογάν

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο μετρό λόγω έργων για τη Γραμμή 4 από σήμερα


Τα F-35 του Ισραήλ καθηλώνονται στο έδαφος λόγω πιθανού προβλήματος στα εκτινασσόμενα καθίσματα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης