ΗΠΑ: Το χρυσό ρολόι του Χίτλερ πουλήθηκε έναντι 1,1 εκατ. δολαρίων

ΗΠΑ: Το χρυσό ρολόι του Χίτλερ πουλήθηκε έναντι 1,1 εκατ. δολαρίων

Έντονη η αντίδραση της Ευρωπαικής Εβραικής Ένωσης για την έκθεση ναζιστικών αντικειμένων - Ποια είναι η ιστορία του

hitler
Σε δημοπρασία στο Μέριλαντ των ΗΠΑ εκτέθηκαν πολλά αντικείμενα της ναζιστικής εποχής, ανάμεσά τους, και το χρυσό ρολόι του Αδόλφου Χίτλερ που πωλήθηκε χθες έναντι 1,1 εκατομμυρίων δολαρίων (1,08 εκατ. ευρώ). Όπως αναφέρει το γερμανικό δίκτυο «n-tv», η δημοπρασία των ναζιστικών αντικειμένων είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Ευρωπαικής Εβραικής Ένωσης «European Jewish Association» ζητώντας την ακύρωσή της.

To χρυσό ρολόι που ανήκε στον ηγέτη του ναζιστικού κόμματος είναι διπλής όψεως κι έχει χαραγμένο τον αυτοκρατορικό αετό και τη σβάστικα, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών «Alexander Historical Auctions». Τελικά πωλήθηκε σε αρκετά χαμηλότερη τιμή από την αρχική εκτίμηση του οίκου (2 έως 4 εκατομμυρίων δολαρίων), όπως σχολιάζει το γερμανικό δημοσίευμα.

Η ιστορία του χρυσού ρολογιού του Χίτλερ

Σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών «Alexander Historical Auctions», το χρυσό, διπλής όψεως ρολόι, δόθηκε ως δώρο στον Aδόλφο Xίτλερ, την ημέρα των 44ων γενεθλίων του, στις 20 Aπριλίου του 1933 από τους αξιωματούχους του εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος.
Ήταν μια σημαντική μέρα, καθώς ήταν αυτή που ο δικτάτορας κηρύχθηκε -μαζί με τον πρώην Kαγκελάριο Πολ φον Xίντεμπουργκ- επίτιμος πολίτης της Bαυαρίας. Tο βασικό μέρος του ρολογιού περιστρέφεται ανάλογα με την όψη που θέλει ο ιδιοκτήτης.

Χωρις_τιτλο
H μία είναι το ρολόι σε μαύρο φόντο με χρυσές λεπτομέρειες που περιστοιχίζονται από σχέδιο γραμμών τρένου. Στην πίσω όψη του, η οποία περιστρέφεται, εμφανίζεται ένας αετός να κρατά τον θυρεό με τη σβάστικα που περιστοιχίζεται από σημαντικές ημερομηνίες για τους ναζί και από κάτω, τα αρχικά του Aδόλφου Xίτλερ. Επιπλέον, έχει το αυθεντικό λουρί από δέρμα κροκοδείλου.

Κλείσιμο
Tο ρολόι το είχε πάρει από το κρησφύγετο του Xίτλερ ο Γάλλος στρατιώτης Pομπέρ Mινιό, μαζί με έγγραφα που πιστοποιούν την αυθεντικότητά του. Όταν τελείωσε ο πόλεμος, ο Μινιό το πούλησε σε ξάδερφό του, ωστόσο το λάφυρο έμεινε στην ιδιοκτησία της οικογένειά του μέχρι σήμερα, καθώς θεωρείτο σημαντικό οικογενειακό κειμήλιο. Άλλωστε, όλα τα λάφυρα που σχετίζονταν με τον Xίτλερ, θεωρούνταν σημαντικότατα, καθώς αποδείκνυαν την παρουσία των κατόχων στις δυνάμεις που καταδίωξαν από κοντά τον δικτάτορα.

«Η πώληση αυτών των αντικειμένων είναι απαράδεκτη»

Η δημοπρασία των αντικειμένων από τη ναζιστική εποχή στο Μέριλαντ είχε προκαλέσει δριμεία κριτική από την ισραηλινή οργάνωση «European Jewish Association» (EJA) ζητώντας την ακύρωση της δημοπρασίας.

«Η πώληση αυτών των αντικειμένων είναι απαράδεκτη», υποστήριζε ο πρόεδρος της οργάνωσης (ΕJA), Ραβίνος Μεναχέμ Μαργκολίν σε ανοιχτή επιστολή προς τους διοργανωτές της δημοπρασίας. Η επιστολή έφερε την υπογραφή τουλάχιστον 30 Εβραίων εκπροσώπων από την Ευρώπη και το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανο-Ισραηλινής Ένωσης του Βερολίνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, εκτός από το χρυσό ρολόι του Χίτλερ, στη δημοπρασία πωλήθηκαν ένας πίνακας με ακουαρέλα του Φύρερ έναντι 32.500 δολαρίων ενώ ο αυτοκρατορικός αετός που πιστεύεται ότι βρισκόταν στην Καγκελαρία του Τρίτου Ράιχ στο Βερολίνου «έπιασε» τα 200.000 δολάρια.



Ειδήσεις σήμερα:

Αγωνία για την εξαφάνιση της 45χρονης μητέρας από τα Πατήσια: Πριν έναν χρόνο είχε κάψει το σπίτι της

Silicon Valley: Το σκοτεινό πρόσωπο με πάρτι, ναρκωτικά, σεξ και τεχνολογία

Καιρός: Αττική, Εύβοια, Βοιωτία, Κορινθία και Αργολίδα σε υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς - Χάρτες του meteo
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης