ΛΔ Κονγκό: Οι ΗΠΑ καλούν τις αρχές να εγγυηθούν την ασφάλεια των κυανοκράνων του ΟΗΕ

ΛΔ Κονγκό: Οι ΗΠΑ καλούν τις αρχές να εγγυηθούν την ασφάλεια των κυανοκράνων του ΟΗΕ

Διαδηλωτές κατηγορούν τους κυανόκρανους ότι είναι αναποτελεσματικοί έναντι των εκατό και πλέον ένοπλων οργανώσεων οι οποίες ευθύνονται για το χάος σε αρκετές επαρχίες της αφρικανικής χώρας

blue_helmet
Η διπλωματία των ΗΠΑ αξίωσε χθες Πέμπτη οι αρχές της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό να προστατεύσουν τις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ, εναντίον των οποίων εκτυλίσσονται ογκώδεις διαδηλώσεις κι έχουν ξεσπάσει αιματηρά επεισόδια με τρεις νεκρούς στις τάξεις της αποστολής του διεθνούς οργανισμού.

Οι διαδηλωτές κατηγορούν τους κυανόκρανους ότι είναι αναποτελεσματικοί έναντι των εκατό και πλέον ένοπλων οργανώσεων οι οποίες ευθύνονται για το χάος σε αρκετές επαρχίες στον ανατολικό τομέα της αχανούς αφρικανικής χώρας.

Μέσα σε μερικά εικοσιτετράωρα, ο απολογισμός των θυμάτων έφθασε τους 22 νεκρούς, συμπεριλαμβανομένων τριών μελών της ειρηνευτικής αποστολής — δύο Ινδών κι ενός Μαροκινού —, ενώ άλλοι περίπου εξήντα άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με τις αρχές.

Η MONUSCO, η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στη ΛΔ Κονγκό, «διαδραματίζει ουσιώδη ρόλο ως προς την υποστήριξη της ειρήνης και της ασφάλειας, προστατεύοντας τους άμαχους και διευκολύνοντας την διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας», τόνισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Νεντ Πράις.

«Καλούμε τις τοπικές και τις εθνικές αρχές της ΛΔ Κονγκό να εγγυηθούν την προστασία των μελών και των εγκαταστάσεων της MONUSCO και τους διαδηλωτές να εκφράζουν τις απόψεις τους με ηρεμία», πρόσθεσε ο κ. Πράις.

Οι ΗΠΑ, η χώρα με τη μεγαλύτερη οικονομική συνεισφορά στις ειρηνευτικές αποστολές του ΟΗΕ, εξέφρασαν ικανοποίηση για την ανάπτυξη αστυνομικών και στρατιωτικών από την κυβέρνηση στην Κινσάσα για την αποκατάσταση της τάξης.

Κλείσιμο
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε προχθές Τετάρτη «με τον πλέον σθεναρό τρόπο» τις επιθέσεις εναντίον της αποστολής και θύμισε ότι το να μπαίνουν στο στόχαστρο οι στρατιώτες και οι αστυνομικοί στους οποίους έχει ανατεθεί η διατήρηση της ειρήνης μπορεί να αποτελεί έγκλημα πολέμου.


Ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2022: Αναλυτικά οι βάσεις - Οι Σχολές με την μεγαλύτερη πτώση

Γιάννης Μιχαηλίδης: Γιατί δεν αποφυλακίστηκε υπό όρους - Τι δηλώνουν οι συνήγοροί του

Σίφνος - Γιατροί μιλούν για τον θάνατο του φοιτητή: Ο κορωνοϊός μπορεί να προκαλέσει καρδιαγγειακές επιπλοκές
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης