Μάλι: Τουλάχιστον 15 στρατιωτικοί και τρεις πολίτες νεκροί σε συντονισμένες επιθέσεις

Μάλι: Τουλάχιστον 15 στρατιωτικοί και τρεις πολίτες νεκροί σε συντονισμένες επιθέσεις

Είναι η πρώτη φορά από το 2012 που καταγράφεται τόσο μεγάλος αριθμός συντονισμένων επιθέσεων και σε τόσο μικρή απόσταση από την πρωτεύουσα

military_camp
Τουλάχιστον 15 στρατιωτικοί και τρεις πολίτες σκοτώθηκαν χθες Τετάρτη σε τρεις συντονισμένες επιθέσεις αποδιδόμενες σε «τρομοκράτες» στο Μάλι, που έφθασαν τις έντεκα στο κράτος του Σαχέλ προτού συμπληρωθεί καν μια εβδομάδα.

Στην Καλουμπά, στα σύνορα με τη Μαυριτανία, «ο απολογισμός (...) ανέρχεται σε 12 νεκρούς, συμπεριλαμβανομένων τριών πολιτών, (εργαζόμενων) εταιρείας οδοποιίας», σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που υπογράφεται από τον συνταγματάρχη Σουλεϊμάν Ντεμπελέ, διευθυντή δημοσίων σχέσεων του στρατού.

Στη Σοκολό (κεντρικά), ο στρατός έκανε λόγο για έξι στρατιωτικούς νεκρούς και 25 τραυματίες, ανάμεσά τους πέντε σε σοβαρή κατάσταση. Διαβεβαίωσε πως οι δυνάμεις του σκότωσαν 48 επιτιθέμενους και κατέστρεψαν «τρία ημιφορτηγά 15 χιλιόμετρα από τη Σοκολό με τους επιβαίνοντες να εκτιμάται πως ήταν περίπου 15 μαχητές με τον οπλισμό τους».

Η τρίτη επίθεση έγινε τη νύχτα στη Μοπτί (κεντρικά), χωρίς να υπάρξουν θύματα. Ο στρατός διαβεβαίωσε πως «έτρεψε σε φυγή» τους δράστες.

Σειρά επιθέσεων

Οι χθεσινές επιθέσεις διαπράχθηκαν πέντε ημέρες έπειτα από αυτή στην Κατί, την καρδιά του στρατιωτικού μηχανισμού του Μάλι, την ευθύνη για την οποία ανέλαβαν οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Κατίμπα Μασίνα, προσκείμενης στη Αλ Κάιντα. Η τρομοκρατική ενέργεια βομβιστών-καμικάζι που επέβαιναν σε δύο φορτηγά παγιδευμένα με εκρηκτικά είχε αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας στρατιώτης και να τραυματιστούν άλλοι έξι άνθρωποι, ανάμεσά τους ένας πολίτης.

Μία ημέρα νωρίτερα, σειρά εφόδων τζιχαντιστών που ήταν σχεδόν ταυτόχρονες έπληξαν έξι διαφορετικές τοποθεσίες στο Μάλι, στις περιφέρειες Κουλικορό (κοντά στην Μπαμακό), Σεγκού και Μοπτί (κεντρικά).

Κλείσιμο
Οι ένοπλοι, που ο στρατός ανέφερε πως ήταν μέλη της Κατίμπα Μασίνα, επιτέθηκαν σε σημεία ελέγχου, εγκαταστάσεις της χωροφυλακής και στρατόπεδο, ιδίως στην κοινότητα Κολοκανί, περίπου εκατό χιλιόμετρα βόρεια από την Μπαμακό.

Την Κυριακή, άλλη επίθεση, «αποτραπείσα» κατά το γενικό επιτελείο, εκτυλίχθηκε σε στρατόπεδο της εθνικής φρουράς στη Σεβαρέ.

Είναι η πρώτη φορά από το 2012 που καταγράφεται τόσο μεγάλος αριθμός συντονισμένων επιθέσεων και σε τόσο μικρή απόσταση από την πρωτεύουσα.

Το Μάλι, περίκλειστη χώρα στην καρδιά του Σαχέλ, έγινε θέατρο δύο στρατιωτικών πραξικοπημάτων τον Αύγουστο του 2020 και τον Μάιο του 2021.

Η πολιτική κρίση πάει πακέτο με τη σοβαρή κρίση ασφαλείας αφότου ξέσπασαν, το 2012, εξεγέρσεις αυτονομιστών και αιματηρές επιθέσεις τζιχαντιστών στον βορρά.

Παρά την επιδεινούμενη κατάσταση ασφαλείας, η στρατιωτική χούντα γύρισε την πλάτη στη Γαλλία και στους εταίρους της, προτιμώντας να στραφεί στη Ρωσία για να προσπαθήσει να αναχαιτίσει την εξάπλωση της δράσης των τζιχαντιστών, που πλέον έχει επεκταθεί σε μεγάλο μέρος της χώρας και γειτονικών κρατών (Μπουρκίνα Φάσο, Νίγηρας).

Η ένταση ανεβαίνει

Στο κεντρικό Μαλί, μαίνονται οι μάχες ανάμεσα σε μέλη της λεγόμενης Οργάνωσης Υποστήριξης στο Ισλάμ και τους Μουσουλμάνους (ΟΥΙΜ), προσκείμενης στην Αλ Κάιντα, και τα στρατεύματα του καθεστώτος, με την υποστήριξη της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Βάγκνερ. Οι άμαχοι, πιασμένοι στην τανάλια, πληρώνουν βαρύ τίμημα.

Ο στρατός, που ανακοινώνει κάθε εβδομάδα απολογισμούς θυμάτων θεαματικούς όσο και αδύνατο να επαληθευτούν στις επιχειρήσεις του, έχει διαβεβαιώσει αρκετές φορές πως η τζιχαντιστική οργάνωση πνέει τα λοίσθια.

Στη χθεσινή ανακοίνωσή του έκανε λόγο για «απελπισμένες ενέργειες των τρομοκρατών» που έχουν σκοπό «προφανώς» να εξασφαλίσουν «κάλυψη από τα ΜΜΕ» και να «κρύψουν τις μεγάλες απώλειες που υφίστανται εδώ και αρκετούς μήνες».

Ωστόσο η ένταση συνεχίζει να ανεβαίνει σε όλη τη χώρα και στην Μπαμακό.

Την Τρίτη, το υπουργείο Θρησκευτικών Υποθέσεων κάλεσε τους πιστούς όλων των θρησκειών και τις θρησκευτικές οργανώσεις να οργανώσουν «προσευχές και αγιασμούς για την ειρήνη και τη σταθερότητα» του Μαλί.

Χθες, ο κυβερνήτης στην περιφέρεια Ντουεντζά απαγόρευσε την κυκλοφορία των αυτοκινήτων από τις 18:00 ως τις 07:00 καθημερινά στην ομώνυμη πόλη.

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, η διεύθυνση των αερολιμένων του Μαλί ανακοίνωσε την «ενίσχυση των μέτρων ελέγχου» στην περίμετρο του αεροδρομίου της Μπαμακό και παρότρυνε τους «χρήστες» να «μειώσουν τις επισκέψεις τους σε αυτό», να μην πηγαίνουν στην εγκατάσταση παρά μόνο «αν είναι ανάγκη».

«Αν έχετε δικαίωμα να προσλαμβάνετε μισθοφόρους για να σκοτώνουν ανυπεράσπιστους αθώους, τότε έχουμε κι εμείς δικαίωμα να σας καταστρέψουμε», διεμήνυσε το Σάββατο όργανο προπαγάνδας της ΟΥΙΜ, στο μήνυμα με το οποίο ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις στην Κατί.



Ειδήσεις σήμερα:

Θεσσαλονίκη: Σκότωσε τη μάνα του, επειδή του ζήτησε νερό!

Στο κινητό από σήμερα δίπλωμα και ταυτότητα - Δείτε πώς θα είναι


Lufthansa - Γερμανία: Απεργούν οι εργαζόμενοι, περίπου 1000 ακυρώσεις πτήσεων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης