Ουκρανία: Καταγγέλλει την παράνομη αναχώρηση ρωσικού πλοίου με ουκρανικά σιτηρά από λιμάνι της Τουρκίας

Ουκρανία: Καταγγέλλει την παράνομη αναχώρηση ρωσικού πλοίου με ουκρανικά σιτηρά από λιμάνι της Τουρκίας

Το Κίεβο κάλεσε για εξηγήσεις τοιν Τούρκο πρέσβη - Τούρκοι τελωνειακοί υπάλληλοι είχαν κατασχέσει το πλοίο κατόπιν αιτήματος της Ουκρανίας την Τρίτη, αφού το Κίεβο ισχυρίστηκε ότι μετέφερε παράνομα 7.000 τόνους σιτηρών

ploio_tourkia
Η Ουκρανία κάλεσε για εξηγήσεις τον Τούρκο πρέσβη αφού, όπως είπε, η Τουρκία επέτρεψε σε πλοίο με ρωσική σημαία που έφερε χιλιάδες τόνους κλεμμένων ουκρανικών σιτηρών να φύγει από το λιμάνι του Καρασού.

«Λυπούμαστε που το ρωσικό πλοίο Zhibek Zholy, το οποίο ήταν γεμάτο με κλεμμένα ουκρανικά σιτηρά, έλαβε άδεια να φύγει από το λιμάνι Καρασού παρά τα ποινικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν στις τουρκικές αρχές», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας, Όλεγκ Νικολένκο.

«Ο πρέσβης της Τουρκίας στο Κίεβο θα κληθεί στο υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας για να διευκρινίσει αυτή την απαράδεκτη κατάσταση» πρόσθεσε.

Τούρκοι τελωνειακοί υπάλληλοι είχαν κατασχέσει το πλοίο κατόπιν αιτήματος της Ουκρανίας την Τρίτη, αφού το Κίεβο ισχυρίστηκε ότι μετέφερε παράνομα 7.000 τόνους σιτηρών από το κατεχόμενο από τη Ρωσία Μπερντιάνσκ, ένα ουκρανικό λιμάνι στα νοτιοανατολικά της χώρας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, επιβεβαίωσε ότι το πλοίο είχε ρωσική σημαία, αλλά επιχείρησε να θολώσει τα νερά, υποστηρίζοντας ότι το Κρεμλίνο ήθελε περισσότερες λεπτομέρειες για τις κατυαγγελίες.

«Το πλοίο έχει πράγματι ρωσική σημαία, αλλά νομίζω ότι ανήκει στο Καζακστάν και το φορτίο μεταφερόταν με σύμβαση μεταξύ Εσθονίας και Τουρκίας», δήλωσε ο Λαβρόφ στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα.

Επικαλούμενο το πλήρωμα του πλοίου, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε σήμερα πως το Zhibek Zholy σχεδιάζει να ξεφορτώσει σιτηρά σε «ένα αποθηκευτικό σκάφος» αφού αναχώρησε από το σημείο όπου βρισκόταν αρόδο κοντά σε τουρκικό λιμάνι. Ο προορισμός του πλοίου φαίνεται πως είναι το ρωσικό λιμάνι Καυκάς, όπου αναμένεται να φθάσει αύριο, Παρασκευή.

Υψηλόβαθμος τούρκος αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως το πλοίο «εισήλθε στα ρωσικά χωρικά ύδατα, αλλά χωρίς να προσεγγίσει κάποιο λιμάνι».

Κλείσιμο
Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων DHA μετέδωσε πως το φορτηγό έκλεισε τον αναμεταδότη του, τη συσκευή που επιτρέπει να εντοπίζεται η θέση των πλοίων στη θάλασσα.

Από την αρχή αυτής της υπόθεσης, οι τουρκικές αρχές έχουν τηρήσει σιγή.

Το Κίεβο έχει κατηγορήσει τη Ρωσία ότι έκλεψε πάνω από 600.000 τόνους σιτηρών από τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη για να τα πουλήσει στις διεθνείς αγορές.

Ειδήσεις σήμερα:

Έλον Μασκ: Εβδομάδες πριν γεννηθεί το 2ο παιδί του με την Grimes, απέκτησε δίδυμα με άλλη γυναίκα!

Στις 2 το μεσημέρι το διάγγελμα παραίτησης του Μπόρις Τζόνσον

Η πριγκίπισσα της Ιορδανίας, Ιμάν αρραβωνιάστηκε με γόνο ελληνικής εφοπλιστικής οικογένειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης