Βρετανία: Υπουργοί και βουλευτές παραιτούνται για το «σκάνδαλο Πίντσερ» - Ο Τζόνσον... απολογήθηκε στο BBC

Βρετανία: Υπουργοί και βουλευτές παραιτούνται για το «σκάνδαλο Πίντσερ» - Ο Τζόνσον... απολογήθηκε στο BBC

Παραιτήθηκαν ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ και ο υπουργός Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ, καθώς και ο Μπιμ Αφολάμι, ένας από τους αντιπροέδρους των Τόρις - Τους ακολούθησαν οι βουλευτές Τζόναθαν Γκούλις και Σακίμπ Μπάτι - Ο Πίντσερ (στη φωτογραφία) είναι ο βουλευτής που διορίστηκε σε κυβερνητική θέση, αν και υπάρχει έρευνα για σεξουαλική παρενόχληση

chris-pincher-boris-johnson-xr
Δύο κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης Τζόνσον, καθώς και ο αντιπρόεδρος της Νεολαίας των Συντηρητικών, ο 36χρονος βουλευτής Μπιμ Αφολάμι, υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους την ώρα που ο πρωθυπουργός της Βρετανίας επιχειρούσε «να απολογηθεί» με ζωντανή συνέντευξη στο BBC, για το «σκάνδαλο Πίντσερ»: Πρόκειται για τον βουλευτή των Συντηρητικών Κρις Πίντσερ, ο οποίος διορίστηκε σε κυβερνητική θέση «συνδέσμου» στη Βουλή των Κοινοτήτων από τον Μπόρις Τζόνσον, παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός γνώριζε ότι υπάρχει έρευνα σε βάρος του για σεξουαλική παρενόχληση από το 2019. 

Λίγο αργότερα, παραιτήθηκαν και δύο βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος από τις κυβερνητικές θέσεις τους, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ηγεσία του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον. Οι ιδιωτικοί γραμματείς του Κοινοβουλίου, Τζόναθαν Γκούλις και Σακίμπ Μπάτι ανάρτησαν τις επιστολές παραίτησής τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι κοινοβουλευτικοί ιδιωτικοί γραμματείς βοηθούν τους υπουργούς στο έργο τους. Ο πρώτος μάλιστα θεωρείται σημαντική απώλεια για τον Βρετανό πρωθυπουργό, καθώς ανήκει στον «πυρήνα» των πιο ένθερμων υποστηρικτών του.

Στη Βρετανία υπάρχει ανοικτή πολιτική κρίση, ενώ μεγάλα μέσα ενημέρωσης, όπως η Daily Mail, κάνουν λόγο και γι' απειλές νέων παραιτήσεων μέσα στη νύχτα. Όπως είναι γνωστό, ο Τζόνσον είχε ξεπεράσει την πρόταση μομφής που είχαν καταθέσει βουλευτές των Συντηρητικών μετά από τις αποκαλύψεις - και τις συγγνώμες του - για τα πάρτυ στην Ντάουνινγκ Στριτ εν μέσω καραντίνας και κορωνοϊού, ωστόσο ενδέχεται η σημερινή κρίση να είναι πολύ πιο μεγάλη.

«Ζητώ συγγνώμη, απολογούμαι, έκανα λάθος»

Στην επτάλεπτη  συνέντευξή του στο BBC, ο Τζόνσον ρωτήθηκε κατ' αρχάς αν δέχεται ως σοβαρό λάθος του να δώσει κυβερνητική θέση στον Πίντσερ - και απάντησε ως εξής:

«Ναι, νομίζω ότι ήταν ένα λάθος και ζητώ συγγνώμη γι' αυτό. Ζητώ συγγνώμη από όλους όσους θίχτηκαν από αυτό. Θέλω απλώς να ξεκαθαρίσω ότι δεν υπάρχει χώρος σε αυτή την κυβέρνηση για οποιονδήποτε ντροπιάζει την θέση του.

Μάλιστα, στη συνέχεια ο Τζόνσον παραδέχθηκε ότι όταν συνέβη το περιστατικό της παρενόχλησης δύο ανδρών από τον - μεθυσμένο - βουλευτή, ο οποίος ήταν τότε υφυπουργός για ευρωπαϊκά θέματα, είχε συζητήσει μαζί του το θέμα, ενώ είχε πλήρως ενημερωθεί για τα πραγματικά περιστατικά. «Αν είχα τον χρόνο να το ξανασκεφτώ, θα αναγνώριζα ότι δεν επρόκειτο να διδαχτεί κάτι, ούτε να αλλάξει τον εαυτό του. Γι' αυτό και το μετανιώνω», είπε ο Τζόνσον - και επανέλαβε για τρίτη φορά την συγγνώμη του προς εκείνους που είχαν θιγεί από την συμπεριφορά του.

Όταν όμως ο δημοσιογράφος του BBC παρατήρησε ότι την Παρασκευή  ο εκπρόσωπος του Τζόνσον είχε αρνηθεί ότι ως πρωθυπουργός είχε γνώση για τις κατηγορίες που βάραιναν τον Πίντσερ, εκείνος σάστισε και είπε:«Λοιπόν, δεν... εκείνη την εποχή έδινα βάρος σε άλλα πράγματα κι αυτό που σας λέω τώρα είναι ό,τι θυμάμαι», απάντησε, για να πει στη συνέχεια ότι τα περί σεξουαλικής παρενόχλησης ήταν «φήμες, χωρίς κάτι το συγκεκριμένο», για να επανέλθει αμέσως στη «γραμμή» ότι ήθελε να δώσει στον βουλευτή την ευκαιρία να αποδείξει ότι μπορούσε να γίνει καλύτερος, «αλλά φοβάμαι ότι δεν μπορούσε και γι' αυτό είμαι πολύ απογοητευμένος και λυπάμαι για το λάθος που έκανα».

Daily Telegraph: Ο Τζόνσον διορίζει τον Στιβ Μπάρκλεϊ στη θέση του υπουργού Υγείας

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον διόρισε τον προσωπάρχη της Ντάουνινγκ Στριτ, τον Στιβ Μπάρκλεϊ, στη θέση του υπουργού Υγείας μετά την παραίτηση του Σάτζιντ Τζάβιντ νωρίτερα σήμερα, γράφει η εφημερίδα Daily Telegraph.


Ο Ναντίμ Ζαχάουι διορίστηκε υπουργός Οικονομικών 

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον διόρισε το βράδυ της Τρίτης τον υπουργό Παιδείας της κυβέρνησής του, τον Ναντίμ Ζαχάουι, στη θέση του υπουργού Οικονομικών, από την οποία ο Ρίσι Σουνάκ παραιτήθηκε λίγες ώρες νωρίτερα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ηγεσία του Τζόνσον.

Κλείσιμο
Οι υπηρεσίες του Τζόνσον ανέφεραν ότι η βασίλισσα Ελισάβετ Β' είχε εγκρίνει τον διορισμό του Ζαχάουι.

Κούρδος γεννημένος στο Ιράκ, ο Ζαχάουι έφθασε στο Ηνωμένο Βασίλειο μαζί με την οικογένειά του χωρίς να ξέρει λέξη αγγλικά και στη συνέχεια ακολούθησε μια προσοδοφόρα καριέρα στις επιχειρήσεις.







Ειδήσεις σήμερα:

«Με εξέπληξε ότι δεν μπορεί να ελέγξει τον εαυτό του», δήλωσε ο Τόνι Ναδάλ για τον Τσιτσιπά

Μαίνεται η μεγάλη φωτιά στο Πόρτο Γερμενό - Κάηκαν σπίτια

Υπόθεση Μπίκα: Τα ψέματα της Γεωργίας άντεξαν έξι μήνες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης