Πόλεμος στην Ουκρανία: Το κλείσιμο της ρωσικής πρεσβείας στη Σόφια θα ζητήσει η Ρωσίδα πρέσβης στη Βουλγαρία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το κλείσιμο της ρωσικής πρεσβείας στη Σόφια θα ζητήσει η Ρωσίδα πρέσβης στη Βουλγαρία

Η Μόσχα είχε δώσει τελεσίγραφο στη Σόφια για τη ανάκληση της απέλασης 70 Ρώσων διπλωματών - «Δυστυχώς η έκκλησή μας προς το βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών αγνοήθηκε», ανέφερε η Ρωσίδα πρέσβης

russia_bulgaria
Η πρεσβευτής της Ρωσίας στη Βουλγαρία δήλωσε σήμερα ότι θα ζητήσει από τη Μόσχα να κλείσει την πρεσβεία της στη βαλκανική χώρα αφού η έκκλησή της προς τη Σόφια να ανακαλέσει την απόφασή της για απέλαση 70 Ρώσων διπλωματικών υπαλλήλων αγνοήθηκε.

Σε δήλωσή της προς τον βουλγαρικό λαό, η πρεσβευτής Ελεονόρα Μιτροφάνοβα ανέφερε ότι το κλείσιμο της ρωσικής πρεσβείας θα οδηγήσει αναπόφευκτα και στο κλείσιμο της βουλγαρικής πρεσβείας στη Μόσχα.

Η βαλκανική χώρα, μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και άλλοτε στενός σύμμαχος της Ρωσίας, βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες εν μέσω πολιτικής αναταραχής, αφού ο απερχόμενος πρωθυπουργός Κίριλ Πέτκοφ ανακοίνωσε την απέλαση 70 Ρώσων διπλωματικών υπαλλήλων λόγω ανησυχιών περί κατασκοπείας.

Η κίνηση ήταν η μεγαλύτερη απέλαση Ρώσων διπλωματών από τη Σόφια τα τελευταία χρόνια και μείωσε σε λιγότερο από το μισό τη διπλωματική παρουσία της Μόσχας στη Βουλγαρία.

Η Μιτροφάνοβα χαρακτήρισε τις απελάσεις «πρωτόγνωρα εχθρικό βήμα» και χθες ζήτησε από τη Σόφια να ανακαλέσει την απόφασή της έως σήμερα το μεσημέρι. Σε αντίθετη περίπτωση, η ίδια δήλωσε ότι θα ζητούσε από τη Μόσχα να εξετάσει τον τερματισμό της φυσικής παρουσίας ρωσικής διπλωματικής αποστολής στη Βουλγαρία.

Ο Πέτκοφ απέρριψε νωρίτερα σήμερα το τελεσίγραφό της.

«Δυστυχώς η έκκλησή μας προς το βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών αγνοήθηκε», ανέφερε σε ανακοίνωση η Μιτροφάνοβα.

«Σκοπεύω άμεσα να θέσω το ερώτημα του κλεισίματος της ρωσικής πρεσβείας στη Βουλγαρία στην ηγεσία της χώρας μου, κάτι που αναπόφευκτα θα σημαίνει και το κλείσιμο της βουλγαρικής διπλωματικής αποστολής στη Μόσχα», πρόσθεσε η ίδια. Η ευθύνη για τις όποιες επακόλουθες σοβαρές συνέπειες βαρύνει την απερχόμενη κυβέρνηση του Πέτκοφ, ανέφερε η Μιτροφάνοβα.

Περίπου 60 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά από τη ρωσική πρεσβεία στη Σόφια σήμερα για να διαδηλώσουν κατά της απόφασης της κυβέρνησης να απελάσει τους Ρώσους διπλωματικούς υπαλλήλους. Υποστηρικτές του Πέτκοφ σχεδιάζουν διαδήλωση την Κυριακή στο αεροδρόμιο της Σόφιας, όταν οι 70 Ρώσοι διπλωματικοί υπάλληλοι και οι οικογένειές τους αναμένεται να αποχωρήσουν από τη χώρα.


Ειδήσεις σήμερα:

Το πόρισμα για τις δολοφονίες Μαλένας και Ίριδας - Ασφυκτικός ο θάνατος, δεν βρέθηκαν παθολογικά αίτια

Το είδαμε κι αυτό στη Μύκονο - Νοικιάζουν μέχρι και τις εκκλησίες για διαμονή στους τουρίστες

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιών σε Αττική και ηπειρωτικά μέσα στο Σαββατοκύριακο - Χάρτες του meteo
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης