Λιβύη: Απέτυχαν ξανά οι συνομιλίες στον ΟΗΕ για τη διεξαγωγή εκλογών

Λιβύη: Απέτυχαν ξανά οι συνομιλίες στον ΟΗΕ για τη διεξαγωγή εκλογών

Oι δύο πλευρές,  η μία υπό τον  Φάτι Μπασάγα και η άλλη υπό τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, διαφωνούν ακόμη για τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούν οι υποψήφιοι στις πρώτες προεδρικές εκλογές

25887529
Οι συνομιλίες που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ μεταξύ των προέδρων των δύο αντιπάλων νομοθετικών σωμάτων της Λιβύης ολοκληρώθηκαν χωρίς συμφωνία για το συνταγματικό πλαίσιο που θα οδηγούσε στη διεξαγωγή εκλογών στη χώρα.

«Μολονότι η πρόοδος που επιτεύχθηκε στους τρεις κύκλους διαβουλεύσεων στο Κάιρο και σε αυτόν της Γενεύης είναι σημαντική, παραμένει ανεπαρκής» ανέφερε η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ Στέφανι Ουίλιαμς αφού ολοκληρώθηκαν οι τριήμερεις συνομιλίες στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Δύο αντίπαλες κυβερνήσεις διεκδικούν την εξουσία από τον Μάρτιο: η μία εδρεύει στην Τρίπολη, με επικεφαλής τον Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά και η άλλη, υπό τον Φάτι Μπασάγα, στηρίζεται από τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης. Οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που ήταν αρχικά προγραμματισμένες για τον Δεκέμβριο του 2021, αναβλήθηκαν επ’ αόριστον, λόγω των έντονων διαφωνιών μεταξύ των αντιπάλων πλευρών αλλά και των ενόπλων συγκρούσεων, που σημειώνονται ολοένα και συχνότερα στην Τρίπολη.

Σύμφωνα με την Ουίλιαμς, οι δύο πλευρές διαφωνούν ακόμη για τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούν οι υποψήφιοι στις πρώτες προεδρικές εκλογές στη χώρα. Λιβυκά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η κυριότερη διαφωνία αφορά τα πρόσωπα που έχουν διπλή υπηκοότητα και τη δυνατότητά τους να είναι υποψήφιοι, όπως ο στρατάρχης Χάφταρ, που έχει και την αμερικανική υπηκοότητα.

Η Ουίλιαμς αναφέρθηκε επίσης, μεταξύ άλλων, στις εξουσίες που θα διαθέτουν ο πρόεδρος, ο πρωθυπουργός, το υπουργικό συμβούλιο και οι τοπικές αρχές και το πώς θα επιτευχθεί η αποκέντρωση.


Ειδήσεις σήμερα:

Η σχέση δημοσιογράφου της Bild με τον προπονητή της Μπάγερν Μονάχου την οδήγησε εκτός ρεπορτάζ

Εύλογο κίνητρο για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των άνω των 60 ετών το πρόστιμο των €100 λέει το ΣτΕ 

Στα 15.498 τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, 13 θάνατοι και 97 διασωληνωμένοι

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης