Κίνα: Απάντησε στους ηγέτες της G7- «Ενσπείρετε τη διχόνοια»

Κίνα: Απάντησε στους ηγέτες της G7- «Ενσπείρετε τη διχόνοια»

Οι ηγέτες της G7, που συνήλθαν σε σύνοδο κορυφής στην Βαυαρία, χρησιμοποίησαν επιθετική γλώσσα κατά της Κίνας στο τελικό τους ανακοινωθέν της τριήμερης συνόδου

xi_jinping
Η Κίνα κατηγόρησε σήμερα τις χώρες της G7 (Ομάδα των 7) ότι «ενσπείρουν την διχόνοια» μετά την καταγγελία από τις μεγάλες βιομηχανικές δυνάμεις της έλλειψης διαφάνειας στις εμπορικές πρακτικές του Πεκίνου.

Οι ηγέτες της G7, που συνήλθαν σε σύνοδο κορυφής στην Βαυαρία, χρησιμοποίησαν επιθετική γλώσσα κατά της Κίνας στο τελικό τους ανακοινωθέν της τριήμερης συνόδου.

Επειτα από παλινωδίες ετών σχετικά με την στάση της απέναντι στο Πεκίνο, η G7 εξέφρασε συγκεκριμένα τις ανησυχίες της σε ό,τι αφορά την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα. Η G7 κατήγγειλε επίσης εμπορικές πρακτικές «αδιαφανείς, που προκαλούν στρεβλώσεις στην αγορά».

Η Κίνα επέκρινε την στάση που υιοθέτησε απέναντί της η G7.

«Την στιγμή που η διεθνής κοινότητα αγωνίζεται κατά της πανδημίας και προσπαθεί να ανατάξει την οικονομία, η G7 όχι μόνο δεν αναλαμβάνει δέσμευση για την ενότητα και την συνεργασία, αλλά αντίθετα επιδιώκει να ενσπείρει την διχόνοια και να δημιουργήσει ανταγωνισμούς, χωρίς καμία αίσθηση ευθύνης ή ηθικές αξίες», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας Ζάο Λιτζιάν.

Η Ουάσινγκτον επικρίνει διαχρονικά τις εμπορικές πρακτικές του Πεκίνου, που κατηγορείται ότι ευνοεί τις κινεζικές επιχειρήσεις εις βάρος των ξένων εταιρειών.

Αλλά για την Γερμανία, πρώτη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για την οποία η Κίνα είναι ο πρώτος εμπορικός εταίρος, η ύψωση των τόνων και η έκθεση σε οικονομικά αντίποινα αποτελεί κάτι καινούργιο.

Κλείσιμο
Στο τελικό ανακοινωθέν τους, οι ηγέτες των χωρών της G7 δηλώνουν ότι θέλουν «να ευνοήσουν την διαφοροποίηση και την αντίσταση στον οικονομικό καταναγκασμό και να περιορίσουν τις στρατηγικές εξαρτήσεις».

Οι επικρίσεις κατά του Πεκίνου διατυπώθηκαν λίγες ώρες πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, κατά την οποία αναμένεται ότι η Κίνα θα χαρακτηρισθεί «πρόκληση ασφαλείας» για την Ατλαντική Συμμαχία.


Ειδήσεις σήμερα:

Ρούλα Πισπιρίγκου: Καλείται ως ύποπτη και για τους θανάτους Μαλένας - Ίριδας

Λιονέλ Μέσι: Ξεφαντώνει με Σουάρεζ, Φάμπρεγας και τις γυναίκες τους στην Ίμπιζα - Ασταμάτητο πάρτι

Δίκη Λιγνάδη: Ένοχος για τις τρεις κατηγορίες βιασμού η πρόταση του εισαγγελέα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης