Πρόωρες εκλογές στο Ισραήλ – Ο Λαπίντ αναλαμβάνει πρωθυπουργός

Πρόωρες εκλογές στο Ισραήλ – Ο Λαπίντ αναλαμβάνει πρωθυπουργός

Με συμφωνία τους ο πρωθυπουργός Μπένετ και ο υπουργός Εξωτερικών Λαπίντ θα προκαλέσουν τη διάλυση της Βουλής - Τον Οκτώβριο  η αναμέτρηση, η πέμπτη τα τελευταία 3,5 χρόνια στο Ισραήλ

lapid_1
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ και ο υπουργός Εξωτερικών Γιαΐρ Λαπίντ συμφώνησαν να διαλύσουν το Κοινοβούλιο και να προκηρύξουν πρόωρες εκλογές. Πρόκειται για την πέμπτη αναμέτρηση τα τελευταία 3,5 χρόνια στο Ισραήλ.

Επιπλέον, ο Λαπίντ θα αναλάβει καθήκοντα υπηρεσιακού πρωθυπουργού, ανέφερε Ισραηλινός αξιωματούχος, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης της χώρας.

Την επόμενη εβδομάδα θα διεξαχθεί ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο και στη συνέχεια ο Λαπίντ θα αναλάβει την πρωθυπουργία. Οι δύο πολιτικοί αναμένεται να εκδώσουν ξεχωριστές ανακοινώσεις στις 21:00, σήμερα Δευτέρα.

Οι εκλογές αναμένεται να γίνουν τον Οκτώβριο.

Η Jerusalem Post επικαλείται πηγές κοντά στον πρωθυπουργό που λένε ότι ο ίδιος και ο Λαπίντ ήθελαν να προκαλέσουν εκλογές με τους δικούς τους όρους και όχι υπό την πίεση του αρχηγού της αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργού Μπένιαμιν Νετανιάχου.

Τον Ιούνιο του 2021, ο Μπένετ και ο Λαπίντ, συμφώνησαν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού, έπειτα από δύο χρόνια πολιτικού αδιεξόδου στη χώρα, τερματίζοντας με αυτόν τον τρόπο την πολυετή διακυβέρνηση του Νετανιάχου. Η οκτακομματική κυβέρνηση, στην οποία μετείχαν δεξιά, φιλελεύθερα και για πρώτη φορά ένα αραβικό κόμμα, βασιζόταν σε μια οριακή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Λόγω των πολλών διαφωνιών για πολιτικά, θρησκευτικά και άλλα κορυφαία ζητήματα, όπως το παλαιστινιακό, άρχισε να διαλύεται όταν ορισμένοι βουλευτές την εγκατέλειψαν. Σύντομα, έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Τον Μάιο, μια βουλευτίνα του αριστερού κόμματος Meretz, το οποίο μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό παραιτήθηκε, στερώντας την κυβέρνηση από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Κλείσιμο
Ωστόσο, λίγες ημέρες αργότερα η Γάιντα Ρινάουι Ζοάμπι, που προέρχεται από την αραβική μειονότητα του Ισραήλ, ανακάλεσε την απόφαση, δίνοντας ξανά στην κυβέρνηση 60 βουλευτές στη η Κνεσέτ, η οποία έχει 120 μέλη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ



Ειδήσεις σήμερα:

«Κλείδωσαν» οι τελικές αποφάσεις για το νέο Fuel Pass - Τι περιλαμβάνει το σχέδιο

Κατατέθηκε το πόρισμα: Εγκληματική ενέργεια με ασφυκτικό θάνατο για Μαλένα και Ίριδα

Δείτε φωτογραφία: Η στιγμή που εξαγριωμένοι γονείς επιτίθενται στον επιδειξία στα Άνω Λιόσια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης