Ουκρανία - ΟΗΕ: «Οι φρικαλεότητες στη Μαριούπολη θα αφήσουν ανεξίτηλο σημάδι και σε επόμενες γενιές»

Ουκρανία - ΟΗΕ: «Οι φρικαλεότητες στη Μαριούπολη θα αφήσουν ανεξίτηλο σημάδι και σε επόμενες γενιές»

«Μεταξύ Φεβρουαρίου και τέλους Απριλίου, η Μαριούπολη ήταν ίσως το πιο θανατηφόρο μέρος στην Ουκρανία» ανέφερε η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα - Έχουν ήδη αναφερθεί 1.348 θάνατοι αμάχων, μεταξύ τους 70 παιδιά

mariupol_amaxoi
«Οι φρικαλεότητες εις βάρος του άμαχου πληθυσμού» στην ουκρανική πόλη λιμάνι Μαριούπολη, που έπεσε στον έλεγχο της Ρωσίας τον Μάιο μετά από μια τρομακτική πολιορκία, «θα αφήσουν ανεξίτηλο σημάδι, ακόμη και σε επόμενες γενιές», δήλωσε σήμερα η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ.

«Μεταξύ Φεβρουαρίου και τέλους Απριλίου, η Μαριούπολη ήταν ίσως το πιο θανατηφόρο μέρος στην Ουκρανία», είπε στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη, παρουσιάζοντας μια επικαιροποιημένη έκθεση για την κατάσταση σε αυτήν την στρατηγικής σημασίας πόλη-λιμάνι, σκηνικό λυσσαλέων μαχών.

«Η ένταση και η έκταση των μαχών, οι καταστροφές, (ο αριθμός) νεκρών και τραυματιών υποδηλώνουν έντονα ότι έχουν σημειωθεί σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», πρόσθεσε.

Η αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών μίλησε για «γονείς που αναγκάστηκαν να θάψουν τα παιδιά τους, για ανθρώπους που είδαν φίλους τους να αυτοκτονούν, οικογένειες να διαλύονται, όλους εκείνους που έπρεπε να φύγουν από μια αγαπημένη πόλη χωρίς να είναι σίγουροι ότι θα την ξαναδούν».

Πρόσθεσε πως ότι η κυβέρνησή της έχει ήδη αναφέρει 1.348 θανάτους αμάχων, συμπεριλαμβανομένων 70 παιδιών, που συνδέονται άμεσα με τις βίαιες συγκρούσεις που κατέστρεψαν σε μεγάλο βαθμό την πόλη.

«Αυτοί οι θάνατοι προκλήθηκαν από αεροπορικές επιδρομές, πυρά αρμάτων μάχης και πυροβολικού, καθώς και από φορητά όπλα και ελαφρά όπλα κατά τη διάρκεια οδομαχιών», είπε.

Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι «ο πραγματικός απολογισμός των μαχών σε αμάχους είναι πιθανόν πολλές χιλιάδες υψηλότερος».

Το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εκτιμά ότι έως και το 90% των οικιστικών κτιρίων της πόλης έχει υποστεί ζημιές ή έχει καταστραφεί, ενώ περίπου 350.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πόλη, όπως δήλωσε.

Ειδήσεις σήμερα:

Θετικός στον κορωνοϊό ο Βενιζέλος, με ήπια συμπτώματα - Εισήχθη στο «Σωτηρία»

Ανοίγει η πλατφόρμα για να πάρουν τα αποτελέσματα μέσω SMS οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών

«Θα τα ξαναχτίσουμε όλα», δεσμεύτηκαν Σολτς, Μακρόν και Ντράγκι στον Ζελένσκι από το Κίεβο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης