Καύσωνας και πυρκαγιές στην Ισπανία – Πορτοκαλί συναγερμός στη Γαλλία με θερμοκρασίες μέχρι και 40 βαθμούς

Καύσωνας και πυρκαγιές στην Ισπανία – Πορτοκαλί συναγερμός στη Γαλλία με θερμοκρασίες μέχρι και 40 βαθμούς

Στην επαρχία Λιέιδα της Καταλονίας η φωτιά έχει κατακάψει 5.000 στρέμματα δάσους και οι αρχές φοβούνται ότι θα επεκταθεί – Η Γαλλία πλήττεται από την Τρίτη από τον καύσωνα, που εμφανίστηκε νωρίτερα από άλλες χρονιές

kairos_ispania_canadair
Αντιμέτωπες με ένα ασυνήθιστο για την εποχή κύμα καύσωνα είναι η Γαλλία και η Ισπανία, που μάλιστα δίνει μεγάλη μάχη για την κατάσβεση των πυρκαγιών.

Στην ιβηρική χερσόνησο, το θερμόμετρο ξεπερνά τους 40 βαθμούς. Η πιο ανησυχητική πυρκαγιά είναι αυτή που μαίνεται κοντά στο Μπαλδομάρ, στην επαρχία Λιέιδα της Καταλονίας, όπου η φωτιά έχει ήδη κατακάψει 5.000 στρέμματα δάσους, αλλά έχει «τη δυναμική» να επεκταθεί στα 200.000 στρέμματα, σύμφωνα με την τοπική κυβέρνηση.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει εκκενώσεις οικισμών. Οι αρχές έχουν αποκλείσει κάποιες περιοχές για προληπτικούς λόγους.

Στη Λιέιδα το θερμόμετρο αναμένεται σήμερα να αγγίξει τους 41 βαθμούς, σύμφωνα με την ισπανική μετεωρολογική υπηρεσία, που προβλέπει 40 βαθμούς στην Μπαδαχόθ, στα νοτιοδυτικά και τη Σαραγόσα, στα βορειοανατολικά.

Στην Καταλονία άλλες δύο ακόμη πυρκαγιές ήταν ενεργές σήμερα στο πρωί στο Σολσονές και την Τιέρα Άλτα, κάθε μία από τις οποίες έχει κάψει σχεδόν 3.000 στρέμματα. Ακόμη μία πυρκαγιά ξέσπασε στη Σιέρα ντε λα Κουλέμπρα, στη Θαμόρα.

Στη βόρεια Ισπανία, στη Ναβάρε, οι πυροσβέστες χρειάστηκε να επέμβουν στη διάρκεια της νύχτας για να θέσουν υπό έλεγχο δύο άλλες πυρκαγιές.

Κλείσιμο
Huge fires with giant fires!! Eat trees in the forests of Spain!


Το κύμα καύσωνα, ασυνήθιστο για αυτή την περίοδο του έτους για την Ισπανία, ξεκίνησε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο και πλέον η θερμοκρασία σχεδόν σε όλη τη χώρα έχει φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα, κατά τόπους ως τους 43 βαθμούς.

Οι επιστήμονες αποδίδουν την αύξηση των περιστατικών καύσωνα, κυρίως στην Ευρώπη, στην κλιματική αλλαγή, ενώ οι εκπομπές αερίων αυξάνουν την ισχύ, τη διάρκεια και τη συχνότητά τους.

Catalonia - BURNING. Spain on Fire. 16.06.2022 #IFBaldomar #IFCorbera #IFCorberaEbre


Τους δέκα τελευταίους μήνες στην Ισπανία έχουν καταγραφεί τέσσερα περιστατικά με ακραίες θερμοκρασίες: ένα κύμα καύσωνα τον Αύγουστο του 2021, όταν στη χώρα καταγράφηκε η υψηλότερη θερμοκρασία (47,4 βαθμοί Κελσίου στο Μοντόρο, στα νότια), θερμοκρασίες «ιδιαίτερα υψηλές» μεταξύ των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ένα κύμα καύσωνα τον Μάιο και το τρέχον κύμα.

kairos_ispania_alicante


Σε πορτοκαλί συναγερμό το ¼ της Γαλλίας


Πολύ υψηλές θερμοκρασίες, που τοπικά θα κυμανθούν και γύρω στους 40 βαθμούς αναμένονται στη Γαλλία, με το ¼ της χώρας να έχει τεθεί σε πορτοκαλί συναγερμό.

Η χώρα πλήττεται από την Τρίτη από το κύμα καύσωνα που έφθασε από το Μαγκρέμπ περνώντας από την Ισπανία.

Θερμοκρασίες από 30 έως 35 βαθμούς Κελσίου καταγράφηκαν χθες Τετάρτη στο μισό νότιο τμήμα της χώρας, και ο καύσωνας αναμένεται να επεκταθεί.

Η γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία Météo-France εκτιμά μέγιστες τιμές 34 έως 38 βαθμών στο μισό νότιο τμήμα της χώρας, με τη θερμοκρασία να φθάνει μέχρι τους 39/40 βαθμούς υπό σκιάν κατά τόπους. Γενικά θα κάνει λιγότερη ζέστη στο μισό βόρειο τμήμα, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 25 έως 30 βαθμούς.

Heatwave to envelope France in coming days, temperatures above 40° Celsius in Paris • FRANCE 24


Ο καιρός θα είναι πολύ ζεστός αύριο σε ένα μεγάλο μέρος της χώρας, με τον καύσωνα να επεκτείνεται σε περιοχές του βορρά και να εντείνεται περαιτέρω δυτικά και νότια. Η Météo-France αναμένει πως οι υψηλότερες θερμοκρασίες που καταγράφονται τις απογευματινές ώρες θα φθάσουν τους 36 με 39 βαθμούς στις περιοχές αυτές, και τοπικά τα θερμόμετρα μπορεί να δείξουν 40 βαθμούς υπό σκιάν.

Στη Γαλλία, για πρώτη φορά ο καύσωνας εμφανίστηκε τόσο νωρίς καθώς το 2017 και το 2005 είχε ξεκινήσει στις 18 Ιουνίου.

kairos_gallia_monpelie


Ειδήσεις σήμερα:

Αύριο το τελευταίο αντίο στην 22χρονη αθλήτρια που κατέρρευσε στην Κομοτηνή - Η προσοχή στραμμένη σε τοξικολογικές και ιστολογικές εξετάσεις


Κομπίνα «μαμούθ» από Κινέζα στον Γέρακα - Απέσπασε πάνω από €4 εκατ. από 340 επενδυτές


Παραλήρημα Μεντβέντεφ για την επίσκεψη Μακρόν, Σολτς και Ντράγκι στο Κίεβο - «Φίλοι βατράχων, λουκάνικων και σπαγγέτι»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης