Σύνοδος της Αμερικής: Η δημοκρατία είναι «απαραίτητο στοιχείο» για το μέλλον της ηπείρου, τόνισε ο Μπάιντεν

Σύνοδος της Αμερικής: Η δημοκρατία είναι «απαραίτητο στοιχείο» για το μέλλον της ηπείρου, τόνισε ο Μπάιντεν

Η Σύνοδος της Αμερικής σημαδεύτηκε από την απουσία αρκετών αρχηγών κρατών, όπως του Μεξικού, της Γουατεμάλας, της Βολιβίας, της Ονδούρας

000_32C67PX
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τόνισε στο βήμα της Συνόδου της Αμερικής ότι η δημοκρατία είναι «απαραίτητο στοιχείο για το μέλλον» της ηπείρου, κατά την ομιλία του με την οποία άρχισε και τυπικά στο Λος Άντζελες το μεγάλο διπλωματικό ραντεβού με τα κράτη της Λατινικής Αμερικής.

«Η περιοχή μας είναι μεγάλη και ποικιλόμορφη. Δεν συμφωνούμε πάντα, ή για όλα. Όμως, επειδή είμαστε δημοκρατίες, προσεγγίζουμε τις διαφωνίες μας με αμοιβαίο σεβασμό και με διάλογο», είπε.



Η Σύνοδος της Αμερικής ήδη πριν αρχίσει σημαδεύτηκε από την απουσία αρκετών αρχηγών κρατών, όπως του Μεξικού, της Γουατεμάλας, της Βολιβίας, της Ονδούρας.

Ο Μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ ξεκαθάρισε πως δεν επρόκειτο να συμμετάσχει επειδή ο Λευκός Οίκος απέκλεισε από τη Σύνοδο την Κούβα, τη Νικαράγουα και τη Βενεζουέλα.

Κλείσιμο
Η αμερικανική κυβέρνηση δικαιολόγησε την απόφαση αυτή επικαλούμενη τις «επιφυλάξεις» της εξαιτίας «της έλλειψης δημοκρατικού χώρου και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στα τρία κράτη.

Στην ομιλία του, ο κ. Μπάιντεν αναφέρθηκε στην «Εταιρική Σχέση της Αμερικής για την Οικονομική Ευημερία», πρόταση των ΗΠΑ για να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς στη Λατινική Αμερική.

«Αυτό που είναι αλήθεια στις ΗΠΑ είναι αλήθεια και σε όλες τις άλλες χώρες. Η οικονομία του trickle-down δεν λειτουργεί», επισήμανε ο Δημοκρατικός, επικρίνοντας την ιδέα ότι ο περαιτέρω πλουτισμός όσων έχουν ήδη μεγάλες περιουσίες και των μεγάλων εταιρειών οδηγεί αυτόματα στη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης για όλους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος παρότρυνε επιπλέον τις χώρες της ηπείρου να επενδύσουν ώστε οι αλυσίδες εφοδιασμού να γίνουν πιο ασφαλείς και ανθεκτικές.

Στη Σύνοδο της Αμερικής επιδιώκεται, στη θεωρία τουλάχιστον, να επιδειχθεί η πρόθεση της κυβέρνησης Μπάιντεν να αποκαταστήσει και να ανανεώσει τις σχέσεις με χώρες της περιοχής, που είχαν τρωθεί επί των ημερών του Ρεπουμπλικάνου προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ. Η Ουάσινγκτον έχει ελπίδες πως θα επαναβεβαιώσει την επιρροή της στην περιφέρεια, εν μέσω επενδύσεων της Κίνας στην περιοχή με σκοπό να αποκτήσει ερείσματα.



Ειδήσεις σήμερα:

«Η αντικατασκοπεία δεν έχει νόημα, τα επιτελεία είναι ελβετικό τυρί», εξερράγη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας

Πυροβόλησε τη σύζυγό του στο στήθος με την καραμπίνα - Τι λέει η ιατροδικαστική έκθεση για την 59χρονη στη Δράμα

Έπεσαν οι υπογραφές για το καζίνο στο Ελληνικό – Επένδυση άνω του 1 δισ. ευρώ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης