Η Βρετανία προετοιμάζεται για την μεγαλύτερη απεργία των σιδηροδρομικών τα τελευταία 30 χρόνια

Η Βρετανία προετοιμάζεται για την μεγαλύτερη απεργία των σιδηροδρομικών τα τελευταία 30 χρόνια

Η τριήμερη απεργιακή κινητοποίηση το διάστημα 21 με 25 Ιουνίου θα οδηγήσει σε πλήρη διακοπή της λειτουργίας του βρετανικού σιδηροδρομικού δικτύου

transport
Το Ηνωμένο Βασίλειο προετοιμάζεται για τη μεγαλύτερη απεργία των σιδηροδρομικών στη χώρα τα τελευταία 30 και πλέον χρόνια, το διάστημα 21 με 25 Ιουνίου, με τα συνδικάτα του κλάδου να απαιτούν καλύτερους μισθούς και εργασιακές συνθήκες.

Όπως ανακοίνωσε χθες το συνδικάτο των σιδηροδρομικών υπαλλήλων, η τριήμερη απεργιακή κινητοποίηση θα οδηγήσει σε πλήρη διακοπή της λειτουργίας του βρετανικού σιδηροδρομικού δικτύου.

Η ένωση εργαζομένων στις σιδηροδρομικές και στις θαλάσσιες συγκοινωνίες (RMT) ανακοίνωσε ότι πάνω από 50.000 εργαζόμενοι θα απεργήσουν στις 21, 23 και 25 Ιουνίου διαμαρτυρόμενοι για το πάγωμα των μισθών τους και τις περικοπές θέσεων εργασίας. Η RMT πρόσθεσε ότι οι εργαζόμενοι στον υπόγειο σιδηρόδρομο του Λονδίνου θα απεργήσουν στις 21 Ιουνίου με διαφορετικά αιτήματα που αφορούν τις συντάξεις τους και απολύσεις.

Την Δευτέρα, η 24ωρη απεργία προκάλεσε σημαντικά προβλήματα στις μετακινήσεις των πολιτών στην πρωτεύουσα.

Ερωτηθείς σήμερα από το Sky News, ο υπουργός Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ προειδοποίησε για τις επιπτώσεις της απεργίας στην οικονομία μετά την πανδημία.

Οι κοινωνικές κινητοποιήσεις που έχουν προαναγγελθεί κινδυνεύουν να πλήξουν μεγάλες αθλητικές και πολιτιστικές διοργανώσεις, όπως το μουσικό φεστιβάλ του Γκλάστονμπερι.

«Περισσότεροι από 50.000 σιδηροδρομικοί εργαζόμενοι θα απέχουν από την εργασία τους στο πλαίσιο μιας τριήμερης εθνικής απεργίας αργότερα αυτόν τον μήνα, κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης κλαδικής κινητοποίησης από το 1989» και των μεγάλων ιδιωτικοποιήσεων του κλάδου, αναφέρει η RMT σε χθεσινή της ανακοίνωση.

Κλείσιμο
Η RMT λέει ότι η Network Rail--στην οποία ανήκει η ιδιοκτησία, αλλά και η διαχείριση του μεγαλύτερου μέρους του σιδηροδρομικού δικτύου στη Βρετανία-- σκοπεύει να περικόψει τουλάχιστον 2.500 θέσεις εργασίας συντήρησης ως μέρος ενός σχεδίου εξοικονόμησης 2 δισεκατομμυρίων λιρών.

«Προφανώς δεν συμφωνούμε με αυτή την απόφαση των συνδικάτων. Εάν πραγματοποιηθούν αυτές οι απεργίες, δεν είναι μόνο κακό για τους ταξιδιώτες, νομίζω ότι είναι κακό για τους εργαζόμενους γιατί χρειάζεται μια βιομηχανία βιώσιμη», είπε ο Τζάβιντ στο Sky News.

Υπενθυμίζοντας ότι ο κλάδος είχε λάβει δημόσια επιχορήγηση 16 δισεκατομμυρίων λιρών κατά τη διάρκεια της πανδημίας για να συνεχίσει να λειτουργεί, ο υπουργός κάλεσε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη σε διάλογο για να προσπαθήσουν να "επιλύσουν το ζήτημα".



Ειδήσεις σήμερα:

Ο Μάθιου Μακόναχι «λύγισε» στην ομιλία του για το μακελειό στο Τέξας - Χαμός στο Twitter για τον σταρ

Η Άμπερ Χερντ απαντά στο μήνυμα του Τζόνι Ντεπ στο TikTok ότι «προχωράει μπροστά»

24 κιλά ναρκωτικά βρέθηκαν στο σπίτι του 32χρονου στην Θεσσαλονίκη - Σήμερα στον Εισαγγελέα

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης