Μάλι: 6 άμαχοι και 2 Αιγύπτιοι κυανόκρανοι νεκροί σε εκρήξεις αυτοσχέδιων βομβών

Μάλι: 6 άμαχοι και 2 Αιγύπτιοι κυανόκρανοι νεκροί σε εκρήξεις αυτοσχέδιων βομβών

Δύο εκθέσεις που δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα, η μια από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, η άλλη από το τμήμα της MINUSMA που είναι αρμόδιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ήχησαν συναγερμό για την κλιμάκωση της βίας

mali
Έξι άμαχοι και δύο Αιγύπτιοι κυανόκρανοι της αποστολής του ΟΗΕ στο Μάλι σκοτώθηκαν προχθές Πέμπτη και χθες Παρασκευή όταν πυροδοτήθηκαν δύο αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί σε διαφορετικές επιθέσεις στο κεντρικό τμήμα της χώρας, ανέφεραν τοπικές πηγές και αξιωματούχοι του διεθνούς οργανισμού.

Οχηματοπομπή που επέστρεφε από αγορά έπεσε σε νάρκη κοντά στην Ουαγιά την Πέμπτη, δήλωσαν αξιωματικός του στρατού και δύο τοπικοί αιρετοί χθες. Μίλησαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν για λόγους ασφαλείας, δοθείσης της παρουσίας τζιχαντιστών στον τομέα.

Πέντε πολίτες σκοτώθηκαν επιτόπου, ο έκτος υπέκυψε στα τραύματα που υπέστη μία ημέρα αργότερα, διευκρίνισαν οι ίδιες πηγές.

Χθες Παρασκευή, δύο στρατιώτες της MINUSMA σκοτώθηκαν κι ένας τρίτος τραυματίστηκε όταν εξερράγη αυτοσχέδιος μηχανισμός κοντά στην Ντουεντζά, στον οδικό άξονα που οδηγεί στο Τιμπουκτού (βόρεια), ανέφερε ο εκπρόσωπος της ειρηνευτικής δύναμης, ο Ολιβιέ Σαλγκαντό, μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης.

Επρόκειτο για μέλη του αιγυπτιακού αποσπάσματος της MINUSMA, σύμφωνα με αξιωματικό των δυνάμεων ασφαλείας.

Οι νεκροί κυανόκρανοι έφθασαν έτσι τους τρεις σε ισάριθμες ημέρες. Ιορδανός κυανόκρανος σκοτώθηκε την Τετάρτη σε επίθεση με ελαφριά όπλα και εκτοξευτήρες ρουκετών εναντίον της οχηματοπομπής στην οποία επέβαινε στην Κιντάλ (βόρεια).

Κλείσιμο
Η MINUSMA, που αριθμεί περίπου 13.000 στρατιωτικούς, δημιουργήθηκε το 2013 για να υποστηρίξει την πολιτική διαδικασία στο Μάλι. Είναι η ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ που έχει υποστεί μακράν τις περισσότερες απώλειες. Συνολικά, 174 κυανόκρανοι έχουν σκοτωθεί σε επιθέσεις, σύμφωνα με την ίδια.

Οι αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί χαρακτηρίζονται το όπλο επιλογής των τζιχαντιστών, εναντίον τόσο των κυανόκρανων, όσο και εναντίον του στρατού του Μάλι. Από τη φύση τους, σκοτώνουν επίσης πολλούς άμαχους.

Επτά κυανόκρανοι από το Τόγκο που επέβαιναν σε οχηματοπομπή εφοδιασμού σκοτώθηκαν όταν εξερράγη τέτοιος μηχανισμός τον Δεκέμβριο του 2021 ανάμεσα στη Ντουεντζά και στη Σεβαρέ.

Οι κυανόκρανοι που έχασαν τη ζωή τους χθες ήταν μέρος αποσπάσματος που συνόδευε, με πάνω απο δέκα οχήματα του ΟΗΕ, πολιτικά φορτηγά με καύσιμα, διευκρίνισε ο κ. Σαλγκαντό. Οι οχηματοπομπές του είδους έχουν συχνά μήκος χιλιομέτρων.

Εξερράγη νάρκη καθώς διερχόταν όχημα της MINUSMA, εξήγησε ο εκπρόσωπος.

Οι νάρκες μπορούν να πυροδοτούνται είτε με την επαφή, είτε εξ αποστάσεως.

Για «πολύ σκληρή εβδομάδα για εμάς» έκανε λόγο ο επικεφαλής της MINUSMA, ο Ελ Γάσιμ Ουάνε, μέσω Twitter. «Δεν μπορούμε να πούμε αρκετά για τη δυσκολία του καθήκοντός μας και την τεράστια αφοσίωση των κυανοκράνων μας», πρόσθεσε.

«Παρά τις δύσκολες συνθήκες (...) οι συνάδελφοί μας συνεχίζουν το έργο τους δυνάμει της εντολής τους» από το Συμβούλιο Ασφαλείας, συμπλήρωσε, αναφερόμενος στη συμμετοχή της MINUSMA στην πρόσφατη αποκατάσταση δύο γεφυρών που είχαν καταστραφεί σε επιθέσεις στην ίδια περιοχή.

Το κεντρικό Μάλι είναι μια από τις κυριότερες εστίες της βίας που αιματοκυλίζει το Σαχέλ. Ξεκινώντας από τον βορρά, το κύμα βίας επεκτάθηκε προς το κεντρικό τμήμα της χώρας, καθώς και σε γειτονικά κράτη (Μπουρκίνα Φάσο, Νίγηρας). Έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους, πολίτες και αντιμαχόμενους, κι έχει ξεριζώσει εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους.

Δύο εκθέσεις που δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα, η μια από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, η άλλη από το τμήμα της MINUSMA που είναι αρμόδιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ήχησαν συναγερμό για την κλιμάκωση της βίας.


Ειδήσεις σήμερα:

Και σε επιχείρηση που είχε εργαστεί η 17χρονη κόρη της γυναίκας-«αράχνης» έστειλε το e-mail ο αυτόχειρας γυμναστής

Δεσμεύτηκε το σύνολο της περιουσίας του Γιώργου Τράγκα, ύψους άνω των 100 εκατ. ευρώ

«Με ρωτούσε πόσο μεγάλα είναι τα οπίσθιά μου» - Τι αποκαλύπτει η «πέτρα του σκανδάλου» στη σχέση Πικέ - Σακίρα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης