Πόλεμος στην Ουκρανία: Η ομάδα Wagner κατηγορείται για δολοφονίες αμάχων κοντά στο Κίεβο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η ομάδα Wagner κατηγορείται για δολοφονίες αμάχων κοντά στο Κίεβο

Λευκορώσοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τις κατηγορίες των εγκλημάτων πολέμου

wagner_group
Δύο φερόμενα μέλη της ομάδας Wagner από τη Λευκορωσία βρίσκονται αντιμέτωποι με την κατηγορία της δολοφονίας αμάχων κοντά στο Κίεβο. Αυτό το γεγονός τους καθιστά ως τους πρώτους διεθνείς μισθοφόρου που βρίσκονται αντιμέτωποι με τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

Σημειώνεται πως Ουκρανοί εισαγγελείς αργά το βράδυ της Τρίτης δημοσιοποίησαν λίστα με ονόματα και φωτογραφίες οκτώ ανδρών που καταζητούνται για εγκλήματα πολέμου που φέρεται να διαπράχθησαν στο χωριό Μοτιζίν (σε αυτά συμπεριλαμβάνονται βασανιστήρια και δολοφονίες). Σύμφωνα με τον Guardian πολλοί εξ αυτών λέγεται ότι έχουν πολεμήσει και στη Συρία. 

Από τους οκτώ οι πέντε είναι Ρώσοι στρατιώτες, ένας είναι Ρώσος μισθοφόρος της ομάδας Wagner και οι δύο τελευταίοι είναι μισθοφόροι από τη Λευκορωσία. Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Guardian αναφέρεται στη φερόμενη εμπλοκή τους στα εγκλήματα πολέμου στο συγκεκριμένο χωριό. Ανάμεσα στα θύματα ήταν η επικεφαλής του συμβουλίου του χωριού, ο σύζυγος και το παιδί τους.

Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται λόγος για τη δράση της ομάδας Wagner στα ουκρανικά εδάφη. Από την αρχή του πολέμου υπήρχαν πολλές αναφορές για την παρουσία τους ωστόσο τώρα βλέπουμε να δημοσιοποιούνται οι πρώτες κατηγορίες τόσο εναντίον μισθοφόρων που φέρονται να υπηρετούν σε αυτή την ομάδα όσο και εναντίον των πρώτων μη Ρώσων κατηγορουμένων.

H ομάδα Wagner ιδρύθηκε το 2014 προκειμένου να στηρίξει τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία και φέρεται να χρηματοδοτείται από τον Γεβγκένι Πριγκόζιν, έναν ισχυρό επιχειρηματία που συνδέεται στενά με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και έχει αντιμετωπίσει τις κυρώσεις της Δύσης.

Η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει πληρωμένους μαχητές για την ενίσχυση των δυνάμεών της από την έναρξη του πολέμου. Εκτιμάται ότι έχει αναπτύξει μεταξύ 10.000 και 20.000 μισθοφόρους από τη Συρία, τη Λιβύη και αλλού, συμπεριλαμβανομένων των μαχητών της ομάδας Βάγκνερ, στην επίθεσή της στην περιοχή Ντονμπάς της Ουκρανίας, όπως δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος τον Απρίλιο

Κλείσιμο
Από την πλευρά τους οι εισαγγελείς ανέφεραν ότι ο Σεργκέι Βλαντιμίροβιτς Σαζάνοφ, 51 ετών, γεννημένος στην πόλη Ρετσίτσα της Λευκορωσίας, ήταν ένας από τους περίπου 300 μισθοφόρους της Wagner που συμμετείχαν σε μια επίθεση τον Φεβρουάριο του 2018 στη συριακή επαρχία Ντέιρ Εζ-Ζορ. Οι εισαγγελείς επικαλέστηκαν την ερευνητική ομάδα ανοικτού κώδικα InformNapalm.

Ένας άλλος άνδρας, ο Αλεξάντερ Αλεξάντροβιτς Στουπνίτσκι, 32 ετών, με καταγωγή από την Όρσα της Λευκορωσίας, ταυτοποιήθηκε ως ο σύνδεσμος της διμοιρίας εφόδου του 1ου λόχου αναγνώρισης και εφόδου της ομάδας Wagner.

Ο τρίτος άνδρας που ταυτοποιήθηκε ως μέλος της Wagner, ο Σεργκέι Σεγκέεβιτς Σαζόνοφ, 33 ετών, γεννήθηκε στο Καλίνιγκραντ και φέρεται να είναι ο οδηγός του οχήματος διοίκησης της ομάδας Wagner.



Ειδήσεις σήμερα:

Ξεσπούν οι γονείς των χαμένων ναυτών του Moskva: «Άφησαν τους τραυματίες να πνιγούν»

Απόπειρα παρεμπόδισης της έρευνας για τον θάνατο Βαλυράκη καταγγέλλει η οικογένεια: Ποιους «δείχνει» - Πιέσεις σε μάρτυρες

Δυο πιθανά κρούσματα οξείας ηπατίτιδας εντοπίστηκαν αυτή την εβδομάδα - Τι έδειξαν οι εξετάσεις
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης