Partygate: Η έκθεση «καρφώνει» τον Τζόνσον και του καταλογίζει «αποτυχία ηγετικής υπευθυνότητας και κρίσης»

Partygate: Η έκθεση «καρφώνει» τον Τζόνσον και του καταλογίζει «αποτυχία ηγετικής υπευθυνότητας και κρίσης»

Η ανώτατη δημόσια λειτουργός Σου Γκρέι παρέδωσε την έκθεση για τα κορωνοπάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ εν μέσω lockdown στη Βρετανία - «Η ευθύνη για την κουλτούρα αυτή πρέπει να βαρύνει την ανώτερη κεντρική ηγεσία» - Αναφορά για υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, έναν καυγά και αδιαθεσία μίας από τις συμμετέχουσες κατά τη διάρκεια πάρτι τον Ιουνιο του 2020

bojo_ds
Νέο γύρο πολιτικής αναταραχής αναμένεται ότι θα προκαλέσει η έκθεση της ανώτατης δημόσιας λειτουργού Σου Γκρέι για το partygate στην Ντάουνινγκ Στριτ. 

Η δημόσια λειτουργός κατέληξε ότι υπήρξε αποτυχία ηγετικής υπευθυνότητας και κρίσης, που οδήγησε στα παράνομα πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ κατά τη διάρκεια του lockdown.

«Η ευθύνη για την κουλτούρα αυτή πρέπει να βαρύνει την ανώτατη κεντρική ηγεσία, τόσο πολιτική όσο και υπηρεσιακή», αναφέρεται στην έκθεση. «Πολλές από αυτές τις εκδηλώσεις δεν έπρεπε να επιτραπεί να συμβούν».

Στην έκθεση γίνεται αναφορά για υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, έναν καυγά και αδιαθεσία μίας από τις συμμετέχουσες κατά τη διάρκεια των επίμαχων πάρτι τον Ιουνιο του 2020. 

«Η γιορτή διήρκεσε αρκετές ώρες. Υπήρξε υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ από ορισμένα άτομα. Μία γυναίκα αρρώστησε. Σημειώθηκε και ελαφρύς διαπληκτισμός μεταξύ δύο άλλων ατόμων», αναφέρεται στο κείμενο του πορίσματος.

Ωστόσο, αν και τα πάρτι υπολείπονται των αναμενόμενων υψηλών απαιτήσεων, η Σου Γκρέι δεν θεωρεί ότι δεν απηχούν την κυρίαρχη κουλτούρα της διακυβέρνησης εκείνη την χρονική στιγμή.

Κλείσιμο
«Πολλοί θα είναι αναστατωμένοι από το γεγονός ότι τέτοιου είδους συμπεριφορά επιδείχθηκε σε τέτοια κλίμακα στην καρδιά της Κυβέρνησης. Το κοινό έχει το δικαίωμα να έχει τις υψηλότερες απαιτήσεις συμπεριφοράς σε τέτοιους χώρους και είναι σαφές πως ό,τι συνέβη υπολείπεται αυτών των απαιτήσεων», αναφέρεται στην έκθεση.

«Έχω την ισχυρή πεποίθηση, ωστόσο, ότι αυτά τα περιστατικά δεν απηχούν την κυρίαρχη κουλτούρα στην Κυβέρνηση και την Δημόσια Διοίκηση εκείνη την χρονική στιγμή. Πολλές χιλιάδες άνθρωποι σε ολόκληρη την χώρα εργάσθηκαν ακούραστα για να είναι στο ύψος των περιστάσεων σε μία πρωτοφανή συγκυρία».



Ο Τζόνσον θα αναλάβει «πλήρως την ευθύνη των σφαλμάτων μου»

Την ίδια ώρα, ο Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να τοποθετηθεί για το πόρισμα στη Βουλή των Κοινοτήτων. Σύμφωνα με το BBC αναμένεται ότι θα πει: «Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη των σφαλμάτων μου».

Ωστόσο, τόσο η έκθεση όσο και οι νέες φωτογραφίες των τελευταίων ημερών για τα πάρτι στο πρωθυπουργικό γραφείο αναμένεται ότι θα προκαλέσουν νέο γύρο πιέσεων στον Τζόνσον να παραιτηθεί.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος του Τζόνσον επιβεβαίωσε ότι η τελική έκθεση παραδόθηκε στον Μπόρις Τζόνσον.

Κι ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός επιχειρεί να αλλάξει την ατζέντα, δεν έχει καταφέρει να σταματήσει όσους ζητούν την παραίτησή του, όταν μάλιστα ο ίδιος κατηγορείται ότι παραπλάνησε το Κοινοβούλιο για το ζήτημα. Η σχετική κοινοβουλευτική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.


Ειδήσεις σήμερα:

Στο στόχαστρο ο πατέρας για την αρπαγή του 6χρονου στην Κηφισιά - Πώς τον άρπαξαν μέσα από το σπίτι


Μητσοτάκης για την πρόκληση Ερντογάν: «Κάνει λάθος αν νομίζει ότι δεν θα υπερασπιστώ την κυριαρχία της Ελλάδας»


Άρση των κυρώσεων ζητά ο Πούτιν για να αποφευχθεί παγκόσμια επισιτιστική κρίση
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης