Τέξας: «Τι κάνουμε εδώ... Σας ικετεύω να πάρουμε μέτρα για την οπλοκατοχή» είπε Δημοκρατικός Γερουσιαστής

Τέξας: «Τι κάνουμε εδώ... Σας ικετεύω να πάρουμε μέτρα για την οπλοκατοχή» είπε Δημοκρατικός Γερουσιαστής

Συγκλόνισε με την ομιλία του στη Γερουσία ο Κρις Μέρφι από το Κονέκτικατ για το μακελειό στο σχολείο του Τέξας - Είχε ζήσει και το Σάντι Χουκ - «Αφήστε τις μαλ... για τις ψυχικές ασθένειες», πρόσθεσε ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής

murhpy1
Με μια συγκλονιστική ομιλία στη Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών, λίγη ώρα μετά το μακελειό στο σχολείο του Τέξας, ο Δημοκρατικός βουλευτής Κρις Μέρφι, που έγινε μέλος του Κογκρέσου εκπροσωπώντας στο παρελθόν την πόλη Σάντι Χουκ, παρακάλεσε τους συναδέλφους του να ψηφίσουν επιτέλους νομοθεσία κατά της ένοπλης βίας στη χώρα.

«Τι κάνουμε εδώ;» ρώτησε ο γερουσιαστής Μέρφι, με δάκρυα στα μάτια, λίγα λεπτά αφότου έμαθε ότι 19 μαθητές δολοφονήθηκαν στο δημοτικό σχολείο Robb στην πόλη Ουβάλντε του Τέξας.

«Αυτό δεν συμβαίνει πουθενά αλλού εκτός από εδώ, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής», συνέχισε ο γερουσιαστής.

WATCH: ‘What are we doing?’ Sen. Murphy slams inaction on gun violence after Texas school shooting


«Αυτό δεν είναι αναπόφευκτο. Αυτά τα παιδιά δεν ήταν άτυχα. Αυτό συμβαίνει μόνο σε αυτή τη χώρα και πουθενά αλλού. Είναι μια επιλογή. Είναι επιλογή μας να το αφήσουμε να συνεχιστεί» είπε ο Μέρφι.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στη συνέχεια, ο Μέρφι δεν μάσησε τα λόγια του σχετικά με την αναμενόμενη αντίδραση των Ρεπουμπλικάνων στους πυροβολισμούς - ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να κάνουν περισσότερα για την αντιμετώπιση των ψυχικών ασθενειών και ότι τα όπλα δεν είναι εγγενώς το πρόβλημα.

«Αφήστε τις μαλ... για τις ψυχικές ασθένειες», είπε ο Μέρφι. «Δεν έχουμε περισσότερες ψυχικές ασθένειες από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο. Δεν μπορείτε να το εξηγήσετε αυτό μέσα από το πρίσμα της ψυχικής ασθένειας, διότι δεν είμαστε εξαίρεση όσον αφορά την ψυχική ασθένεια... Είμαστε εξαίρεση όσον αφορά την πρόσβαση στα πυροβόλα όπλα και την ικανότητα των εγκληματιών και των πολύ άρρωστων ανθρώπων να αποκτήσουν πυροβόλα όπλα. Αυτό είναι που κάνει την Αμερική διαφορετική».

Στη συγκινητική του ομιλία στο βήμα της Γερουσίας, ο Μέρφι ένωσε στη συνέχεια τα χέρια του και παρακάλεσε τους Ρεπουμπλικάνους να στηρίξουν τους Δημοκρατικούς, ώστε να περάσουν μια ουσιαστική νομοθεσία για την μεταρρύθμιση της οπλοκατοχής.

«Βρίσκομαι εδώ σε αυτό το βήμα για να ικετεύσω, να πέσω κυριολεκτικά στα γόνατα για να ικετεύσω τους συναδέλφους μου: Βρείτε έναν δρόμο να πάμε μπροστά», είπε.

Λίγοι γερουσιαστές μπορούν να κατανοήσουν τη φρίκη που προκαλούν οι μαζικοί πυροβολισμοί σε μια κοινότητα όσο ο Μέρφι, ο οποίος πέρασε τις ώρες μετά το μακελειό στο δημοτικό σχολείο Σάντι Χουκ παρηγορώντας οικογένειες που είχαν χάσει παιδιά και αγαπημένα πρόσωπα.

Κλείσιμο
Μίλησε για το μόνιμο τραύμα που προκλήθηκε στους μαθητές, τα σχολεία και τις κοινότητες. Από εκείνο το μακελειό πριν από 10 χρόνια, όταν σκοτώθηκαν 20 παιδιά και έξι ενήλικες, ο Μέρφι έχει θέσει ως αποστολή του να θεσπίσει μεταρρύθμιση για τον έλεγχο της οπλοκατοχής, μόνο που απογοητεύεται «ξανά και ξανά», όπως είπε, καθώς τα νομοσχέδια αποτυγχάνουν να ξεπεράσουν την κωλυσιεργία της Γερουσίας.

Ο Μέρφι ζήτησε από τους Ρεπουμπλικάνους: «Γιατί περνάτε από όλη αυτή την ταλαιπωρία για να τοποθετηθείτε σε μια θέση εξουσίας αν δεν κάνετε τίποτα, ενώ βλέπετε τις σφαγές να αυξάνονται και τα παιδιά μας να ρέχουν για τη ζωή τους...».

Και ρώτησε ξανά: «Τι κάνουμε;».

«Το Σάντι Χουκ δεν θα είναι ποτέ ξανά το ίδιο. Αυτή η κοινότητα στο Τέξας δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια. Γιατί είμαστε εδώ αν δεν προσπαθήσουμε να διασφαλίσουμε ότι λιγότερα σχολεία και λιγότερες κοινότητες θα περάσουν ό,τι πέρασε το Σάντι Χουκ, ό,τι περνάει το Ουβάλντε...».

Ο Μέρφι εξέφρασε την ελπίδα ότι είναι δυνατός ο συμβιβασμός για τα μέτρα ελέγχου της οπλοκατοχής και κάλεσε τους συναδέλφους του νομοθέτες να πάρουν θέση. Οι Δημοκρατικοί δεν διαθέτουν αρκετά μεγάλη πλειοψηφία στη Γερουσία για να περάσουν μεταρρυθμίσεις για τον έλεγχο της οπλοκατοχής χωρίς την υποστήριξη των Ρεπουμπλικάνων.

«Καταλαβαίνω ότι οι Ρεπουμπλικάνοι συνάδελφοί μου δεν θα συμφωνήσουν με όλα όσα μπορεί να υποστηρίζω, αλλά υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής που μπορούμε να βρούμε», είπε, αναγνωρίζοντας ότι το πρόβλημα της ένοπλης βίας δεν μπορεί να λυθεί από τη μια μέρα στην άλλη.

Ειδήσεις σήμερα:

Ευλογιά των πιθήκων: Πόσο μολυσματική είναι, ποιοι θα εμβολιάζονται

Μακελειό σε σχολείο στο Τέξας: Μυστήριο με τα κίνητρα του έφηβου που σκότωσε 19 παιδιά και 2 ενήλικους

Αγωνία για την εξαφάνιση του 6χρονου στην Κηφισιά - «Άγνωστος με κουκούλα τον άρπαξε από το σπίτι του»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης