Υπέγραψα ψέματα εν γνώσει του Λονδίνου για να φύγω από το Ιράν, παραδέχεται η Ζαγαρί-Ράτκλιφ

Υπέγραψα ψέματα εν γνώσει του Λονδίνου για να φύγω από το Ιράν, παραδέχεται η Ζαγαρί-Ράτκλιφ

Η Ναζανίν Ζαγαρί-Ράτκλιφ ήταν κρατούμενη για έξι χρόνια στο Ιράν - Παρούσα στην υπογραφή εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης λέει η ίδια

iran_ratkliff
Η Ιρανοβρετανή Ναζανίν Ζαγαρί-Ράτκλιφ παραδέχτηκε ότι έπρεπε να υπογράψει ψευδείς ομολογίες παρουσία εκπροσώπου της βρετανικής κυβέρνησης πριν μπορέσει να επιστρέψει στη Βρετανία τον Μάρτιο, έπεται από πολυετή κράτηση στο Ιράν.

«Οδηγήθηκα από τους Φρουρούς της Eπανάστασης στο αεροδρόμιο. Δεν είδα τους γονείς μου. Αντ' αυτού, με έβαλαν να υπογράψω εξαναγκασμένες ομολογίες παρουσία της βρετανικής κυβέρνησης», δήλωσε η Ζαγαρί-Ράτκλιφ σε συνέντευξη στο BBC.

«Μου είπαν ότι δεν θα μπορούσα να ανεβώ στο αεροπλάνο. Μου είπαν ότι έλαβαν χρήματα», ένα χρέος σχεδόν 400 εκατομμυρίων λιρών που όφειλε το Λονδίνο από παλιά. «Λοιπόν, τι νόημα έχει να με βάζουν να υπογράψω ένα κομμάτι χαρτί που δεν είναι σωστό; Αυτές είναι ψευδείς ομολογίες», πρόσθεσε.

Εργαζομένη του Ιδρύματος Thomson Reuters, η Ζαγαρί-Ράτκλιφ, που έχει διπλή εθνικότητα, διευκρίνισε ότι μια Βρετανή αξιωματούχος ήταν παρούσα την ώρα της υπογραφής, η οποία μαγνητοσκοπήθηκε.

Οι ομολογίες αυτές είναι «η προπαγάνδα του ιρανικού καθεστώτος για να δείξει πόσο τρομακτικοί είναι και πως μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν», πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για «απάνθρωπη εμπειρία».

Η Ζαγαρί-Ράτκλιφ που επέστρεψε στη Βρετανία στα μέσα Μαρτίου, έπειτα από έξι χρόνια κράτησης στο Ιράν, κατηγορείται συγκεκριμένα για συνωμοσία για την ανατροπή της Ισλαμικής Δημοκρατίας, κάτι που αρνείτο πάντα η ίδια.

Κλείσιμο
Αφέθηκε ελεύθερη με τον Ανούσεχ Ασούρι που έχει και αυτός διπλή εθνικότητα, έπειτα από τη ρύθμιση από το Λονδίνο παλιού χρέους 394 εκατομμυρίων λιρών (σχεδόν 464 εκατομμύρια ευρώ) που όφειλε στο Ιράν.

«Η Ναζανίν Ζαγαρί-Ράτκλιφ υπέστη μια φριχτή δοκιμασία από το Ιράν, έως ότου αναχωρήσει από τη χώρα», αντέδρασε εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης, διαβεβαιώντας ότι η ίδια εργάστηκε αόκνως για να σταματήσει την άδικη κράτησή της".

Ο εκπρόσωπος κάλεσε την Τεχεράνη να απελευθερώσει όλους τους Βρετανούς και άλλους ξένους που κρατούνται ακόμη στη χώρα.

Με τον σύζυγό της, η Ναζανίν Ζαγαρί-Ράτκλιφ είχε συναντήσει τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον στις 13 Μαΐου με τον οποίο είχαν συζητήσει "τα λάθη" που έγιναν από το Λονδίνο κατά τη διάρκεια της κράτησής της, εκτιμώντας ότι η απελευθέρωσή της θα μπορούσε να γίνει πολύ νωρίτερα.

Στα τέλη του 2017, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, τότε υπουργός Εξωτερικών), έκανε μεγάλη γκάφα δηλώνοντας ότι η Ζαγαρί εκπαίδευε δημοσιογράφους στο Ιράν (κάτι που η ίδια αρνιόταν), παρέχοντας επιχειρήματα στην Τεχεράνη για να την έχει υπό κράτηση.


Ειδήσεις σήμερα:

«Ο Ερντογάν έκλεισε ερμητικά την πόρτα του διαλόγου και άνοιξε διάπλατα την πόρτα της έντασης», υποστηρίζει ο Κουμουτσάκος

Ψύχραιμη η Αθήνα παρακολουθεί το «αμόκ» προκλήσεων της Άγκυρας


«Δεν υπάρχει φόβος νέας πανδημίας» από την ευλογιά των πιθήκων υποστηρίζει ο Μόσιαλος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης