Μπουρκίνα Φάσο: 11 στρατιωτικοί νεκροί σε επίθεση τζιχαντιστών

Μπουρκίνα Φάσο: 11 στρατιωτικοί νεκροί σε επίθεση τζιχαντιστών

Η «περίπλοκη επίθεση» –με τη χρήση «οβίδων και άμεσων πυρών»– είχε στόχο βάση στη Μαντζοαρί, στην επαρχία Κομπιενγκά, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, σύμφωνα με την ανακοίνωση του επιτελείου

burkina_faso
Ένδεκα στρατιωτικοί σκοτώθηκαν προχθές Πέμπτη κατά τη διάρκεια επίθεσης που φέρονται να διέπραξαν τζιχαντιστές εναντίον αποσπάσματος στο ανατολικό τμήμα της Μπουρκίνα Φάσο, ανακοίνωσε χθες Παρασκευή το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας.

Προηγούμενος απολογισμός, που έδωσαν αυθημερόν πηγές προσκείμενες στις δυνάμεις ασφαλείας και στην αυτοδιοίκηση, έκανε λόγο για επτά απώλειες στις τάξεις του στρατού.

Η «περίπλοκη επίθεση» –με τη χρήση «οβίδων και άμεσων πυρών»– είχε στόχο βάση στη Μαντζοαρί, στην επαρχία Κομπιενγκά, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, σύμφωνα με την ανακοίνωση του επιτελείου.

«Ένδεκα στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους» και «τουλάχιστον (άλλοι) 20 τραυματίστηκαν από θραύσματα οβίδων ή σφαίρες», κατά την ανακοίνωση. Επενέβησαν αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας και τα πλήγματά τους είχαν αποτέλεσμα να «εξουδετερωθούν» (σ.σ. να σκοτωθούν) «τουλάχιστον 15 τρομοκράτες που προσπαθούσαν να διαφύγουν» μετά την επίθεση, κατά το κείμενο.

Το πρωί της ίδιας ημέρας, ένοπλοι επιτέθηκαν σε λεωφορείο στη Σεϊτενγκά, στην επαρχία Σενό (βόρεια), σύμφωνα με κατοίκους, που έκαναν λόγο για έναν νεκρό και δέκα τραυματίες.

Το περασμένο Σάββατο, κάπου σαράντα άνθρωποι, βοηθητικοί του στρατού και άμαχοι, σκοτώθηκαν σε τρεις επιθέσεις που αποδόθηκαν σε τζιχαντιστές.

Κλείσιμο
Η Μπουρκίνα Φάσο –ειδικά ο βόρειος και ο ανατολικός τομέας της– μετατράπηκε από το 2015 στο θέατρο συχνών επιθέσεων τζιχαντιστών που ορκίζονται πίστη στην Αλ Κάιντα και στο Ισλαμικό Κράτος, όπως και γειτονικές της χώρας (Μαλί, Νίγηρας). Επισήμως, οι αρχές κάνουν λόγο για πάνω από 2.000 νεκρούς και 1,8 εκατ. εσωτερικά εκτοπισμένους.

Ο νέος αρχηγός του κράτους, ο αντισυνταγματάρχης Πολ-Ανρί Σανταογκό Νταμιμπά, που ανέτρεψε στα τέλη Ιανουαρίου τον εκλεγμένο πρόεδρο Ροκ Μαρκ Κριστιάν Καμπορέ, εν μέσω επικρίσεων περί αναποτελεσματικότητας στην αντιμετώπιση των τζιχαντιστών, χαρακτηρίζει «προτεραιότητά» του το ζήτημα της ασφάλειας.

Όμως η χώρα 21 εκατομμυρίων κατοίκων, μια από τις φτωχότερες στον κόσμο παρά τα μεγάλα κοιτάσματα χρυσού που διαθέτει, βιώνει –έπειτα από μια περίοδο σχετικής ηρεμίας– αναζωπύρωση των τζιχαντιστικών ενεργειών, με κάπου 200 νεκρούς, άμαχους και στρατιωτικούς.

Στις αρχές Απριλίου, το στρατιωτικό καθεστώς ανακοίνωνε τη δημιουργία τοπικών επιτροπών «διαλόγου» με τους τζιχαντιστές, στο πλαίσιο της προσπάθειας να καμφθεί η βία.


Ειδήσεις σήμερα:

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν αντιμετωπίζει τον κορωνοϊό στη Βόρεια Κορέα με τσάι και… αλατόνερο

Η Gazprom επιβεβαιώνει την αναστολή παροχής φυσικού αερίου στη Φινλανδία

Έντεκα τουρκικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από το Αιγαίο - 44 παραβιάσεις του εναέριου χώρου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης