Μπούτσα: «Έτσι σκότωσαν οι Ρώσοι στρατιώτες» - Συγκλονιστικά βίντεο από τους New York Times

Μπούτσα: «Έτσι σκότωσαν οι Ρώσοι στρατιώτες» - Συγκλονιστικά βίντεο από τους New York Times

Βίντεο και μαρτυρίες δείχνουν πώς εκτελέστηκαν τουλάχιστον 8 Ουκρανοί από Ρώσους στρατιώτες στη μαρτυρική πόλη - Μετά από έρευνα πολλών εβδομάδων η εφημερίδα αναγνώρισε τα θύματα και έμαθε την ιστορία τους

bucha_rwsoi_xr
Συγκλονιστικό υλικό που δημοσιεύουν οι New York Times δείχνει πώς εκτελέστηκαν τουλάχιστον οχτώ Ουκρανοί στην Μπούτσα στις 4 Μαρτίου. Πρόκειται για ένα ντοκουμέντο ιδιαίτερης σημασίας αφού ενδέχεται να στοιχειοθετεί ένα απεχθές έγκλημα πολέμου στη μαρτυρική πόλη, που έγινε σύμβολο του ουκρανικού αγώνα.

Βίντεο που κατέγραψε κάμερα ασφαλείας και βρέθηκε στην κατοχή της εφημερίδας δείχνει Ρώσους στρατιώτες να οδηγούν μια ομάδα Ουκρανών αιχμαλώτων προς μία αυλή, όπου λίγες στιγμές αργότερα θα εκτελούνταν. Το συγκεκριμένο υλικό, μαζί με πλάνα που τράβηξε ένας γείτονας, αποτελούν σύμφωνα με τους NYT τις πιο ξεκάθαρες αποδείξεις που έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής ότι οι άντρες αυτοί είχαν τεθεί υπό κράτηση από τους Ρώσους προτού εκτελεστούν.




Στα δύο βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα οι New York Times εχθές, Ρώσοι αλεξιπτωτιστές εμφανίζονται να οδηγούν   υπό απειλή όπλου μια ομάδα Ουκρανών αιχμαλώτων στην αυλή ενός σπιτιού στην Μπούτσα, το προάστιο του Κιέβου. Μερικοί από τους αιχμαλώτους περπατούν σκυφτοί διασχίζοντας τον δρόμο, κρατώντας τη ζώνη του ατόμου που βρίσκεται μπροστά τους. Άλλοι έχουν τα χέρια υψωμένα στο κεφάλι. «Προχωράτε δεξιά» τους φωνάζει ένας στρατιώτης, βρίζοντάς τους.


«Όμηροι κείτονται ξαπλωμένοι εκεί, κοντά στον φράχτη»  ακούγεται να λέει το άτομο που τράβηξε το ένα από τα βίντεο. Μετράει: «Ένας, δύο, σίγουρα τρεις, τέσσερις, πέντε, έξι...» . Συνολικά εννέα άτομα έχουν τεθεί υπό κράτηση. Οι στρατιώτες υποχρεώνουν τους άνδρες να ξαπλώσουν στο έδαφος. Ανάμεσά στους Ουκρανούς αιχμαλώτους βρίσκεται και ένας άνδρας με γαλάζιο φούτερ με κουκούλα.
Κλείσιμο

Το βίντεο που δημοσιεύουν οι NYT δείχνει τους Ουκρανούς αιχμαλώτους να οδηγούνται στην αυτοσχέδια ρωσική βάση, και έπειτα τελειώνει χωρίς να δείξει κάτι παραπάνω. Ωστόσο οκτώ μάρτυρες αποκάλυψαν στην αμερικανική εφημερίδα τη φριχτή συνέχεια. Οι Ρώσοι στρατιώτες οδήγησαν τους άνδρες πίσω από ένα κτίριο με γραφεία που είχαν καταλάβει, μετατρέποντάς το προσωρινά σε βάση για τις επιχειρήσεις τους. Ακούστηκαν πυροβολισμοί. Οι αιχμάλωτοι δεν επέστρεψαν ποτέ στα σπίτια τους.

Ένα βίντεο που καταγράφηκε από drone μία μέρα αργότερα, στις 5 Μαρτίου, αποτελεί σύμφωνα με τους NYT «το πρώτο οπτικό αποδεικτικό στοιχείο που επιβεβαιώνει όσα περιέγραψαν οι αυτόπτες μάρτυρες... Δείχνει τα άψυχα σώματα των αιχμάλωτων Ουκρανών να κείτονται δίπλα από το κτίριο γραφείων στο 144 της Οδού Γιάμπλουνσκα, και δύο Ρώσους στρατιώνες να φυλάνε τις σορούς τους». Ανάμεσα στα πτώματα εμφανίζεται κάτι γαλάζιο... είναι ο αιχμάλωτος με το φούτερ που αναφέραμε προηγουμένως.



Στις αρχές Απριλίου, ανάμεσα στις φωτογραφίες που προκάλεσαν παγκόσμια κατακραυγή για το τοπίο θανάτου που άφησαν πίσω τους οι ρωσικές δυνάμεις αποχωρώντας από την Μπούτσα, βρισκόταν και μια φωτογραφία των νεκρών ανδρών που κείτονταν στην αυλή. Υψηλόβαθμοι Ρώσοι αξιωματούχοι εξακολουθούν να αρνούνται μέχρι σήμερα ότι στην Μπούτσα διαπράχθηκαν εγκλήματα πολέμου και μιλούν με κάθε ευκαιρία για «στημένο σκηνικό» από τους Ουκρανούς στη μαρτυρική πόλη.




Η ερευνητική ομάδα των New York Times, μετά απο δουλειά πολλών εβδομάδων, συγκέντρωσε υλικό που αποδεικνύει ότι οι Ρώσοι αλεξιπτωτιστές συγκέντρωσαν εσκεμμένα και εκτέλεσαν τους άνδρες που εμφανίζονταν στη φωτογραφία με τα πτώματα, εμπλέκοντάς τους δυνητικά σε ένα έγκλημα πολέμου. Τόσο το υπουργείο Εξωτερικών όσο και το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας αρνήθηκαν να σχολιάσουν το παραμικρό όταν οι ρεπόρτερ της εφημερίδας επικοινώνησαν μαζί τους για μια απάντηση.



«Για να ανακαλύψουν τι συνέβη σε αυτούς τους άνδρες, οι Times πέρασαν εβδομάδες στην Μπούτσα, συζητώντας με έναν επιζώντα, με μάρτυρες, με ιατροδικαστές και με αξιωματούχους της αστυνομίας και του στρατού. Ρεπόρτερ συνέλεξαν βίντεο που δεν είχαν δημοσιευτεί προηγουμένως από την ημέρα της εκτέλεσης, τα οποία αποτελούν ίσως τα μοναδικά στοιχεία μέχρι στιγμής για τις τελευταίες κινήσεις των θυμάτων. Οι Times σάρωσαν τα social media για αναφορές αγνοουμένων, μίλησαν σε συγγενείς των θυμάτων και, για πρώτη φορά, αναγνώρισαν όλους τους άνδρες που εκτελέστηκαν και προσδιόρισαν για τους περισσότερους από αυτούς τον λόγο που βρέθηκαν στο στόχαστρο. Ήταν σύζυγοι και πατέρες, υπάλληλοι σούπερ μάρκερ και εργάτες σε εργοστάσια που ζούσαν τις κανονικές ζωές τους ως πολίτες πριν τον πόλεμο. Ωστόσο εξαιτίας των περιορισμών για την έξοδο ανδρών από τη χώρα αλλά και της αποφασιστικότητάς τους να προστατέψουν τις κοινότητές τους, οι περισσότεροι άνδρες εντάχθηκαν σε αμυντικές δυνάμεις τις ημέρες που προηγήθηκαν του θανάτου τους. Σχεδόν όλοι τους ζούσαν πολύ κοντά στην αυλή όπου θα κατέληγαν να κείτονται τα πτώματά τους», γράφει η εφημερίδα.







Ειδήσεις σήμερα:

Σε ετοιμότητα ο ΕΟΔΥ για την ευλογιά των πιθήκων - Πόσο επικίνδυνη είναι και ποια τα συμπτώματα

Ομόφωνα ένοχοι οι δύο δολοφόνοι της Τοπαλούδη - Σε κλάματα ξέσπασε ο πατέρας της

«Κόλαση» στο Ντονμπάς, γιγαντιαίο πακέτο βοήθειας στην Ουκρανία από τις ΗΠΑ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης