Ο κορωνοϊός «διαλύει» τη Βόρεια Κορέα - Πάνω από 1,5 εκατ. τα κρούσματα

Ο κορωνοϊός «διαλύει» τη Βόρεια Κορέα - Πάνω από 1,5 εκατ. τα κρούσματα

Περισσότεροι από 660.000 πολίτες σε αυστηρή καραντίνα - Το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν δεν έχει εμβολιάσει κανέναν πολίτη και δεν έχει πρόσβαση σε αντιϊικά φάρμακα  - Ελάχιστες οι διαθέσιμες ΜΕΘ, δίχως σύγχρονο εξοπλισμό τα νοσοκομεία

voreiakorea_katastrophi
Στο χείλος του γκρεμού βρίσκεται η Βόρεια Κορέα μετά το ξέσπασμα του κορωνοιού καθώς αν δεν ληφθούν σύντομα μέτρα που θα εξασφαλίσουν στη χώρα εμβόλια και φάρμακα θα βρεθεί αντιμέτωπη με μία ανυπολόγιστη καταστροφή.

Ο αριθμός των κρουσμάτων φαίνεται πως ξεπερνά το 1,5 εκατ. από την περασμένη εβδομάδα που ανακοίνωσε έπειτα από δύο χρόνια πανδημίας πως εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα Covid -19 στην πρωτεύουσα Πιονγιάνγκ.

Την ίδια ώρα τουλάχιστον 663.910 άνθρωποι βρίσκονταν σε καραντίνα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Λόγω της έλλειψης τεστ και το πόρων για την παρακολούθηση του ιού τα επίσημα στοιχεία ενδέχεται να είναι κατά πολύ μειωμένα και το ξέσπασμα του ιού στη Βόρεια Κορέα να είναι μεγαλύτερο από όσο υπολογίζεται.

Η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με μία ανθρωπιστική κρίση.


Θεωρείται βέβαιο ότι το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν δεν έχει εμβολιάσει κανέναν από τον πληθυσμό του και δεν έχει πρόσβαση σε αντιϊικά φάρμακα που έχουν χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του Covid-19 σε άλλες χώρες.
Κλείσιμο
Τα νοσοκομεία της χώρας δεν διαθέτουν επαρκή εξοπλισμό, ενώ οι μονάδες εντατικής θεραπείας είναι λιγοστές.


Την ίδια ώρα ο χρόνιος υποσιτισμός έχει κάνει τον πληθυσμό των 26 εκατομμυρίων πιο ευάλωτο σε σοβαρές ασθένειες.

«Οι περισσότεροι Βορειοκορεάτες πάσχουν από χρόνιο υποσιτισμό και δεν είναι εμβολιασμένοι, ουσιαστικά δεν υπάρχουν πια φάρμακα στη χώρα και οι υποδομές υγείας δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν αυτή την πανδημία», δήλωσε η Λίνα Γιουν ερευνήτρια που ειδικεύεται στην Κορέα στο Human Rights Watch. Η ίδια κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να προσφέρει στη χώρα φάρμακα, εμβόλια και ιατρικό εξοπλισμό.

«Φαίνεται πολύ άσχημο», επισημαίνει στον Guardian ο Όουεν Μίλερ, λέκτορας Κορεατικών Σπουδών στη Σχολή Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.

«Αντιμετωπίζουν την αχαλίνωτη εξάπλωση της Omicron χωρίς προστασία από εμβόλια, χωρίς μεγάλη –αν υπάρχει– ανοσία στον πληθυσμό και χωρίς πρόσβαση στα περισσότερα από τα φάρμακα που έχουν χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του Covid αλλού».

Από τότε που επιβεβαιώθηκαν τα πρώτα κρούσματα η μηχανή προπαγάνδας της Βόρειας Κορέας έχει παρουσιάσει τον ιό ως εχθρό που μπορεί να νικηθεί μέσω lockdown, καραντίνας και μεγαλύτερης επαγρύπνησης.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA έκανε λόγο για παράδοση απροσδιόριστων φαρμάκων - «το ελιξίριο της ζωής» - στα φαρμακεία από ιατρικές μονάδες του στρατού και εκστρατείες για τη δημόσια υγεία που ζητούν χρήση μάσκας και κοινωνική αποστασιοποίηση.


Όμως τα επίπεδα του «testing» είναι χαμηλότερα από αυτά που απαιτούνται για να απομονωθούν γρήγορα τα κρούσματα και να σχηματιστεί μία ακριβής εικόνα για το ξέσπασμα της Omicron στη χώρα.

Η Βόρεια Κορέα έχει υποβάλει σε έλεγχο μόλις 64.200 ανθρώπους από την έναρξη της πανδημίας, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σε σύγκριση με τα 172 εκατομμύρια στον γειτονικό Νότο.

«Μιλούσαμε για ένα ποσοστό θνησιμότητας 0,1% για την Omicron στη Νότια Κορέα, αλλά αυτό θα είναι σημαντικά υψηλότερο στη Βόρεια Κορέα, πιθανώς ακόμη και να φτάσει το 1%, αν και είναι δύσκολο να γίνουν ακριβείς προβλέψεις σε αυτό το σημείο», δήλωσε στον Guardian o Jung Jae-hun,καθηγητής προληπτικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Gachon.


Ο Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος λέει ότι το ξέσπασμα προκαλεί «μεγάλη αναταραχή», αναγκάζεται να εξισορροπήσει τα μέτρα δημόσιας υγείας με τις προσπάθειες να αναζωογονηθεί η οικονομία που καταρρέει.

Ένα μέλος του κυβερνώντος κόμματος στην επαρχία North Hamgyong είπε ότι οι άνθρωποι εξακολουθούσαν να πηγαίνουν στη δουλειά και οι αγορές παραμένουν ανοιχτές, ανέφερε η Asia Press με έδρα την Ιαπωνία.

«Δεν υπάρχη απαγόρευση να βγεις έξω. Ωστόσο, μας δόθηκε εντολή να φοράμε διπλή μάσκα», είπε ο άγνωστος αξιωματούχος στον ιστότοπο, ο οποίος λαμβάνει πληροφορίες από πολίτες δημοσιογράφους εξοπλισμένους με λαθραία κινεζικά κινητά τηλέφωνα.

«Οι άνθρωποι πηγαίνουν στα εργοστάσια και στους χώρους εργασίας τους κανονικά. Οι αρχές δεν θέλουν να διακοπεί η εργασία. Οι άνθρωποι υποβάλλονται σε θερμομέτρηση όταν πηγαίνουν και επιστρέφουν από τη δουλειά».

Ο αξιωματούχος είπε ότι οι πολίτες ανησυχούν περισσότερο για ένα ενδεχόμενο lockdown παρά για τον Covid-19. «Οι άνθρωποι ανησυχούν για το πώς θα επιβιώσουν».




Ειδήσεις σήμερα:

Αυτοκτονία 14χρονου: Έρευνες για το αν κατέγραψε το τέλος του στο κινητό - Ανησυχία για τα διαδικτυακά «παιχνίδια» θανάτου


Ιστορική ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο - Ο νέος ρόλος της Ελλάδας και η Τουρκία


Σάτυρος ντράμερ: Τη μία μέρα δικάζεται, την άλλη απολογείται
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης