Λίβανος: Η Χεζμπολάχ έχασε την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο

Λίβανος: Η Χεζμπολάχ έχασε την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο

Το σιιτικό κίνημα, σύμμαχος του Ιράν, εξασφάλισε 62 από τις 128 έδρες του κοινοβουλίου,  στις πρώτες εκλογές μετά την κατάρρευση της οικονομίας του Λιβάνου και την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού το 2020

hezbollah_1
Το κίνημα Χεζμπολάχ και οι σύμμαχοί του έχασαν την πλειοψηφία τους στο κοινοβούλιο του Λιβάνου στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας.

Το σιιτικό κίνημα, σύμμαχος του Ιράν, και οι παρατάξεις που υποστηρίζουν το «δικαίωμά» του να φέρει όπλα, εξασφάλισαν 62 από τις 128 έδρες του κοινοβουλίου, σε μία ανατροπή του εκλογικού αποτελέσματος του 2018, όταν είχαν εξασφαλίσει 71 έδρες.

Στις πρώτες εκλογές μετά την κατάρρευση της οικονομίας του Λιβάνου και την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού το 2020, ανεξάρτητοι μεταρρυθμιστές υποψήφιοι εξασφάλισαν 13 έδρες, σε μία εξέλιξη ανατρεπτική για το σύστημα εξουσίας που κυριαρχείται από τις ίδιες πολιτικές δυνάμεις εδώ και δεκαετίες.

Οι πολιτικοί αντίπαλοι της Χεζμπολάχ, ανάμεσά τους οι χριστιανικές Λιβανικές Δυνάμεις, κέρδισαν έδαφος, ξεπερνώντας το Ελεύθερο Πατριωτικό Μέτωπο του προέδρου του κοινοβουλίου Μισέλ Αούν, σύμμαχο της Χεζμπολάχ.

Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ωστόσο τον κατακερματισμό του πολιτικού τοπίου, όπου καμία πολιτική δύναμη δεν συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία, εγείροντας τον κίνδυνο της πολιτικής παράλυσης και εντάσεων που απειλούν να καθυστερήσουν την επείγουσα εισαγωγή μεταρρυθμίσεων που θα βγάλει την χώρα από το αδιέξοδο της οικονομικής κατάρρευσης.

Τα τελικά αποτελέσματα δείχνουν ότι απόγονοι πολιτικών δυναστειών χάνουν τις έδρες τους απέναντι σε νεοεισερχόμενους στην πολιτική ζωή. Την έδρα του χάνει ο δρούζος πολιτικός Ταλάλ Αρσλάν, κληρονόμος μίας από τις παλαιότερες πολιτικές δυναστείες του Λιβάνου, όπως και ο μουσουλμάνος σουνίτης πολιτικός Φαϊσάλ Καραμί, επίσης απόγονος παλαιάς λιβανικής πολιτικής δυναστείας.

Κλείσιμο
Τα εκλογικά αποτελέσματα του 2018 είχαν φέρει τον Λίβανο πιο κοντά στο σιιτικό Ιράν, ενώ τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας της Κυριακής είναι πιθανόν να ανοίξουν τον δρόμο για την ανάκτηση της επιρροής της Σαουδικής Αραβίας στην χώρα που επί μακρόν υπήρξε θέατρο της σύγκρουσης ανάμεσα στην Τεχεράνη και το Ριάντ.

Ειδήσεις σήμερα:

Πώς σχολίασαν τα διεθνή ΜΜΕ τη συνάντηση Μητσοτάκη - Μπάιντεν

«Είμαστε σε πλήρη απομόνωση» είπε αναλυτής στη ρωσική κρατική τηλεόραση - «Πάγωσε» η παρουσιάστρια

Το αντιγριπικό εμβόλιο φαίνεται να μειώνει και τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης από κορωνοϊό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης