Η Φινλανδία... σηκώνει το γάντι: «Είμαστε έτοιμοι για κάθε είδους πίεση, ακόμα και στρατιωτική» απαντά στη Ρωσία

Η Φινλανδία... σηκώνει το γάντι: «Είμαστε έτοιμοι για κάθε είδους πίεση, ακόμα και στρατιωτική» απαντά στη Ρωσία

«Είμαστε κυρίαρχο κράτος και λαμβάνουμε ανεξάρτητες αποφάσεις για την ασφάλεια και την άμυνά μας» λέει το φινλανδικό ΥΠΕΞ - Το Κρεμλίνο σταματά από το Σάββατο την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στο Ελσίνκι - Daily Mail: «Υπόγεια πόλη» κάτω από τη φινλανδική πρωτεύουσα για το ενδεχόμενο επίθεσης με πυρηνικά

marin-main
Έτοιμη να απαντήσει, εάν χρειαστεί, σε κάθε είδους ρωσική πίεση ή σε αντίποινα για την πρόθεσή της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, δηλώνει η φινλανδική κυβέρνηση, «σηκώνοντας το γάντι» που πέταξε η Ρωσία.

Ήδη, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι προχωρά σε διακοπή της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στο Ελσίνκι από αύριο, Σάββατο. Απαντώντας στις απειλές, το υπουργείο Εξωτερικών της Φινλανδίας ανέφερε, σε δήλωση προς το αμερικανικό περιοδικό Newsweek, ότι η Φινλανδία «είναι κυρίαρχο κράτος και λαμβάνει ανεξάρτητες αποφάσεις για την ασφάλεια και την άμυνά της».

«Η Φινλανδία γνωρίζει τις διάφορες προκλήσεις που εμπλέκονται στη διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ και είναι προετοιμασμένη για ποικίλες υβριδικές απειλές, κυβερνοαπειλές και στρατιωτικά μέσα πίεσης» ανέφερε χαρακτηριστικά στη δήλωσή του το φινλανδικό ΥΠΕΞ.

Μάλιστα, το Ελσίνκι φαίνεται να προετοιμάζεται ακόμη και για επίθεση με πυρηνικά από το Κρεμλίνο! Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής Daily Mail, έχουν ετοιμαστεί 500 υπόγεια οχυρά με ειδική κατασκευή, στην πρωτεύουσα της Φινλανδίας, στα οποία μπορούν να βρουν καταφύγιο έως και 900.000 άνθρωποι -300.000 περισσότεροι, δηλαδή, από τον πληθυσμό του Ελσίνκι.

Με τη ρωσική κυβέρνηση να «διατυμπανίζει» ότι ενδεχόμενη ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα αποτελέσει «απειλή για τα εδάφη της» και θα φέρει τη Φινλανδία απέναντι από τη Ρωσία, ο Φινλανδός πρόεδρος, Σαούλι Νιινίστο, σχεδιάζει να συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και να ανταλλάξουν απόψεις για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Την αποκάλυψη αυτή έκανε ο ίδιος ο Νιινίστο, σε συνέντευξή του στο σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων TT, τονίζοντας μάλιστα ότι σκοπεύει να πει στον Πούτιν πως η κατάσταση στην περιφέρεια έχει αλλάξει τους τελευταίους μήνες.

Κλείσιμο
Για το ενταξιακό ζήτημα Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ συνομίλησαν νωρίτερα σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τον Νιινίστο και τη Σουηδή πρωθυπουργό Μαγκνταλένα Άντερσον. Σύμφωνα με την ενημέρωση του Νιινίστο, «μοιραστήκαμε τη βαθιά μας ανησυχία για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ανέλυσα τα επόμενα βήματα της Φινλανδίας αναφορικά με την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Η Φινλανδία εκτιμά βαθιά την απαραίτητη υποστήριξη που της παρέχουν οι ΗΠΑ».

Αύριο, Σάββατο, μάλιστα, Σουηδία και Φινλανδία σχεδιάζουν να συζητήσουν με την Τουρκία στο Βερολίνο, μετά την αντίθετη στάση που διατύπωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την ενδεχόμενη ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ.

Η Σουηδή υπουργός Αν Λίντε «θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει την πιθανή σουηδική υποψηφιότητα» με τον Τούρκο ομόλογό της κατά τη διάρκεια μιας άτυπης συνάντησης των υπουργών του ΝΑΤΟ, στην οποία είναι προσκεκλημένες η Σουηδία και η Φινλανδία, ανέφερε σε δήλωσή της στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Ελπίζω ότι θα εξακολουθήσουμε να έχουμε θετικά μηνύματα και από τις 30 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ. Πολλοί από τους 30 συμμάχους έχουν εκφράσει δημόσια ισχυρή υποστήριξη για τη Σουηδία και τη Φινλανδία» συμπλήρωσε.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την ίδια ώρα στο Ελσίνκι, ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών, Πέκα Χααβίστο, ανακοίνωσε επίσης την πρόθεσή του να «συνεχίσει τη συζήτηση» με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Νομίζω ότι χρειαζόμαστε υπομονή σε αυτές τις διαδικασίες και αυτό δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη... Ας προχωρήσουμε βήμα-βήμα», τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι η Φινλανδία δεν έχει ακόμη ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά της για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα ήταν ένα «λάθος», δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Παρακολουθούμε επί του παρόντος τις εξελίξεις σχετικά με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, αλλά δεν έχουμε θετική διάθεση. Έκαναν λάθη στο ΝΑΤΟ με την περίπτωση της Ελλάδας στο παρελθόν, οι προηγούμενες διοικήσεις του, γνωρίζετε τη στάση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία, με την στήριξη του ΝΑΤΟ. Δεν θέλουμε να διαπράξουμε ένα λάθος. Οι σκανδιναβικές χώρες είναι σαν "ξενώνες" για τρομοκρατικές οργανώσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ειδήσεις σήμερα:

Αγνοείται 17χρονη Ιρανή αρσιβαρίστρια που μετείχε στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα νεανίδων στο Ηράκλειο

Πέθανε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και εμίρης του Άμπου Ντάμπι

Ο θάνατος της Τζωρτζίνας οφείλεται σε δηλητηρίαση από κεταμίνη, αναφέρει το πόρισμα των ιατροδικαστών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης