Φινλανδία: Να μιλήσει με τον Πούτιν θα επιδιώξει ο πρόεδρος Νιινίστο - «Η κατάσταση στην περιοχή έχει αλλάξει»

Φινλανδία: Να μιλήσει με τον Πούτιν θα επιδιώξει ο πρόεδρος Νιινίστο - «Η κατάσταση στην περιοχή έχει αλλάξει»

Ο Νιινίστο συνομίλησε τηλεφωνικά την Παρασκευή για το θέμα ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ με τον Μπάιντεν και την πρωθυπουργό της Σουηδίας - Κάλεσμα Ντράγκι να συνομιλήσουν Μπάιντεν και Πούτιν

niinisto_putin
Αντιδράσεις στη Μόσχα και, εσχάτως, και στην Άγκυρα, έχει προκαλέσει η πρόθεση της Φινλανδίας να καταθέσει αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ. Από το Κρεμλίνο δηλώνουν πως μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει «απειλή για τα εδάφη τους» και θα φέρει τη Φινλανδία απέναντι από τη Ρωσία.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Φινλανδός πρόεδρος Σαούλι Νιινίστο σχεδιάζει να συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και να ανταλλάξουν απόψεις για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Την αποκάλυψη αυτή έκανε ο ίδιος ο Νιινίστο, σε συνέντευξή του στο σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων TT, τονίζοντας μάλιστα ότι σκοπεύει να πει στον Πούτιν πως η κατάσταση στην περιφέρεια έχει αλλάξει τους τελευταίους μήνες.
Για το ενταξιακό ζήτημα Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, συνομίλησαν τηλεφωνικά την Παρασκευή ο Τζο Μπάιντεν με τον Νιινίστο και τη Σουηδή πρωθυπουργό Μαγκνταλένα Άντερσον. Σύμφωνα με την ενημέρωση του Νιινίστο «μοιραστήκαμε τη βαθιά μας ανησυχία για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ανέλυσα τα επόμενα βήματα της Φινλανδίας αναφορικά με την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Η Φινλανδία εκτιμά βαθιά την απαραίτητη υποστήριξη που της παρέχουν οι ΗΠΑ».

«Ο Μπάιντεν πρέπει να πάρει τηλέφωνο τον Πούτιν» δηλώνει ο Ντράγκι

Εν τω μεταξύ μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ, κατά την χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι τόνισε ότι για να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει όλοι να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, αρχίζοντας από τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όπως έγραψε στην ηλεκτρονική της έκδοση η εφημερίδα La Repubblica, o Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «στα πλαίσια αυτά, ο Τζο Μπάιντεν πρέπει να τηλεφωνήσει στον Πούτιν». Ο Ιταλός πρωθυπουργός εξήγησε επίσης ότι πρέπει να ξαναρχίσουν επαφές σε όλα τα επίπεδα, «χωρίς να ξεχάσει, κανείς τι συνέβη -διότι αυτό είναι αδύνατον- αλλά και με την προοπτική να στρέψουμε το βλέμμα στο μέλλον».

Ειδήσεις σήμερα:

Πλεύρης: Προσφυγή του Δημοσίου κατά της Novartis για να διεκδικήσει αποζημίωση

Αγνοείται 17χρονη Ιρανή αρσιβαρίστρια που μετείχε στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα νεανίδων στο Ηράκλειο

Πέθανε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και εμίρης του Άμπου Ντάμπι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης