«Φτάνει πια»: Χιλιάδες διαδηλώνουν στην Κροατία για το δικαίωμα στην άμβλωση

«Φτάνει πια»: Χιλιάδες διαδηλώνουν στην Κροατία για το δικαίωμα στην άμβλωση

«Θα αναγκάσουμε το σύστημα υγείας να σέβεται τις γυναίκες», υποσχέθηκε στο συγκεντρωμένο πλήθος η Σάνια Σάρναβκα, ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών

Στιγμιοτυπο_2022-05-13__5_44_04_πμ
Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες Πέμπτη στο Ζάγκρεμπ για να αξιώσουν να γίνεται σεβαστό το δικαίωμα των γυναικών στην υγεία, αφού πήρε μεγάλη δημοσιότητα η υπόθεση γυναίκας στην οποία επιτράπηκε να διακόψει την κύηση μόνο αφού επιβεβαιώθηκε ότι το έμβρυο έπασχε από σοβαρή ασθένεια, γεγονός που προκάλεσε κύμα αγανάκτησης στη χώρα των Βαλκανίων.

Η διαδήλωση, με κεντρικό σύνθημα «Φτάνει πια», έγινε την επομένη της ανακοίνωσης από τον υπουργό Υγείας Βίλι Μπέρος ότι «επιτροπή ενέκρινε τη διακοπή της κύησης» της γυναίκας αυτής, της Μιρέλας Τσάβαντα.

«Θα αναγκάσουμε το σύστημα υγείας να σέβεται τις γυναίκες», υποσχέθηκε στο συγκεντρωμένο πλήθος η Σάνια Σάρναβκα, ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών.

Οι άνθρωποι που συμμετείχαν στη συγκέντρωση αντέδρασαν φωνάζοντας «φτάνει πια!».

Αρκετοί κράταγαν πλακάτ και πανό συνθήματα όπως «φτάνει πια ο κληρικαλισμός στις γυναικολογικές κλινικές», «φτάνει πια η άρνηση να γίνονται ιατρικές επεμβάσεις», «φτάνει πια το να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των γυναικών».

Διαδηλώσεις έγιναν στο Ζάγκρεμπ και σε άλλες οκτώ κροατικές πόλεις σε ένδειξη «αλληλεγγύης προς όλες τις γυναίκες (...) το δικαίωμα των οποίων στην υγεία, εγγυημένο από τη νομοθεσία στην Κροατία, παραβιάζεται καθημερινά», τόνισαν οι οργανωτές.

Κλείσιμο
Στη χώρα μέλος της ΕΕ, συντηρητικές οργανώσεις, με την υποστήριξη της καθολικής εκκλησίας, πιέζουν την κυβέρνηση να περιορίσει το δικαίωμα στην άμβλωση, η οποία επιτρέπεται ως τη δέκατη εβδομάδα της εγκυμοσύνης.
Μετά την περίοδο αυτή, επεμβάσεις του είδους μπορούν να γίνονται μόνο εάν διατρέχει σοβαρό κίνδυνο η ζωή του εμβρύου ή της μητέρας, καθώς και σε περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας.

Ωστόσο, το δικαίωμα αυτό τίθεται ολοένα περισσότερο υπό αμφισβήτηση στην Κροατία, καθώς πολλοί γιατροί αρνούνται να κάνουν επεμβάσεις του είδους, επικαλούμενοι λόγους συνείδησης, δικαίωμα που τους δόθηκε με νόμο του 2003.

Η Μιρέλα Τσάβαντα, μητέρα ενός παιδιού, βρισκόταν στον έκτο μήνα της εγκυμοσύνης όταν οι γιατροί διέγνωσαν, τον Απρίλιο, πως το έμβρυο είχε όγκο στον εγκέφαλο.
Οι γιατροί νοσοκομείου του Ζάγκρεμπ εξήγησαν στην 39χρονη ότι είτε το έμβρυο θα πέθαινε ή, εάν γεννιόταν, θα αντιμετώπιζε πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας, αφηγήθηκε η ίδια σε ΜΜΕ. Της συνέστησαν να πάει στη Σλοβενία.

Τέσσερα νοσοκομεία του Ζάγκρεμπ αρνήθηκαν να κάνουν την επέμβαση.
Όμως ιατρική επιτροπή συμπέρανε εντέλει ότι εκπληρώνονταν οι νομικές και ιατρικές προϋποθέσεις για να γίνει η άμβλωση.

Το 2017, το ανώτατο δικαστήριο της Κροατίας απέρριψε προσφυγή συντηρητικών οργανώσεων υποστηριζόμενων από την καθολική εκκλησία που αξίωνε να απαγορευτεί η άμβλωση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης