Προεδρικές εκλογές στην Κολομβία: Ο Γουστάβο Πέτρο οδεύει σε νίκη στον 2ο γύρο 

Προεδρικές εκλογές στην Κολομβία: Ο Γουστάβο Πέτρο οδεύει σε νίκη στον 2ο γύρο 

Συγκεντρώνει σχεδόν διπλάσιο ποσοστό από τον πλησιέστερο αντίπαλό του, τον συντηρητικό υποψήφιο Φεντερίκο Γκουτιέρες, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση 

Στιγμιοτυπο_2022-05-12__2_02_24_πμ
Ο υποψήφιος για την προεδρία γερουσιαστής Γουστάβο Πέτρο, πρώην αντάρτης παράταξης της άκρας αριστεράς που μεταμορφώθηκε σε σοσιαλδημοκράτη κι υπόσχεται να «εκδημοκρατίσει» την οικονομία της Κολομβίας, συγκεντρώνει σχεδόν διπλάσιο ποσοστό από τον πλησιέστερο αντίπαλό του, τον συντηρητικό υποψήφιο Φεντερίκο Γκουτιέρες, κι αναμένεται να τον κερδίσει στον δεύτερο γύρο, υπέδειξε δημοσκόπηση.

Ο κ. Πέτρο, άλλοτε δήμαρχος στην πρωτεύουσα Μπογοτά (2012-2015), συγκεντρώνει το 40% των προθέσεων ψήφου, ενώ ο κ. Γκουτιέρες, πρώην δήμαρχος της Μεδεγίν, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας, το 21%, κατά τη δημοσκόπηση του ινστιτούτου μελετών YanHaas ενόψει των εκλογών της 29ης Μαΐου.

Στον δεύτερο γύρο, κατά την ίδια δημοσκόπηση, ο Γουστάβο Πέτρο θα κερδίσει την αναμέτρηση εξασφαλίζοντας το 47%, ενώ ο Φεντερίκο Γκουτιέρες θα λάβει 34%.

Το ποσοστό του κ. Πέτρο είναι αυξημένο κατά 3 εκατοστιαίες μονάδες από τον Μάρτιο κατ’ αυτή την κυλιόμενη δημοσκόπηση, ενώ το ποσοστό του κ. Γκουτιέρες επίσης ανεβαίνει (+2%).

Ο Ροδόλφο Ερνάντες, ανεξάρτητος υποψήφιος που υπόσχεται να πολεμήσει τη διαφθορά, ακολουθεί στην τρίτη θέση με το 12%, ενώ τέταρτος είναι ο κεντρώος Σέρχιο Φαχάρδο με το 7%, κατά τους αριθμούς της YanHaas.
Κλείσιμο
Η δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε από την 30ή Απριλίου ως την 7η Μαΐου με τη μέθοδο των προσωπικών συνεντεύξεων σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.232 ψηφοφόρων, έχει περιθώριο στατιστικού σφάλματος ±3,2%.
Πάνω από 39 εκατομμύρια πολίτες της Κολομβίας έχουν δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία. Αν κανένας από τους υποψήφιους δεν συγκεντρώσει πάνω από τις μισές ψήφους, θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος τον Ιούνιο, στον οποίο θα συμμετάσχουν οι δύο επικρατέστεροι.

Ο κ. Πέτρο, 62 ετών, αναγκάστηκε στις αρχές του μήνα να ακυρώσει προεκλογικές εμφανίσεις του διότι, όπως ανακοίνωσε η ομάδα που διεξάγει την προεκλογική του εκστρατεία, υπήρχαν πληροφορίες κατά τις οποίες «η εγκληματική οργάνωση ‘Λα Κορδιγιέρα’ προετοίμαζε απόπειρα δολοφονίας του υποψηφίου». Η Κορδιγιέρα είναι «παραστρατιωτική οργάνωση» η οποία «εμπλέκεται στη διακίνηση ναρκωτικών» και διαπράττει «φόνους» έναντι αμοιβής, εξηγείτο στην ανακοίνωση. Η αστυνομία διαβεβαίωσε μία ημέρα αργότερα πως διενεργεί «εντατική» έρευνα για την υπόθεση.

Εάν πράγματι κερδίσει τις εκλογές ο κ. Πέτρο, θα γίνει ο πρώτος πρόεδρος της αριστεράς σε μια χώρα που δεν έχει γνωρίσει παρά μόνο δεξιές κυβερνήσεις στη σύγχρονη ιστορία της.




Ειδήσεις σήμερα:

Ουκρανία κατά Ρωσίας για το «φρένο» στο φυσικό αέριο προς την Ευρώπη: «Θα είναι υπεύθυνη για τις ανθρωπιστικές συνέπειες»

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ζητά από το Κογκρέσο να εγκρίνει την αναβάθμιση των τουρκικών F-16

«Ονειρικό» παρουσίασε τον γάμο του με την Καρολάιν ο Αναγνωστόπουλος - Δεν υπήρχε βία μεταξύ μας, είπε κυνικά ο δολοφόνος!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης