Γερμανία: Στο στόχαστρο η υπουργός Άμυνας για τις κοσμικές διακοπές της με κυβερνητικό ελικόπτερο

Γερμανία: Στο στόχαστρο η υπουργός Άμυνας για τις κοσμικές διακοπές της με κυβερνητικό ελικόπτερο

Η Κριστίνε Λάμπρεχτ ταξίδεψε τις ημέρες του Πάσχα σε κοσμικό νησί μαζί με τον γιο της με το κυβερνητικό ελικόπτερο Cougar - Το υπουργείο Άμυνας απέρριψε τις επικρίσεις που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις, επισημαίνοντας ότι καλύφθηκαν ιδιωτικά στο 100% τα έξοδα της μετάβασης του γιού της

Christine_Lambrecht
Με ακόμη ένα εσωτερικό πρόβλημα βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος ο κυβερνητικός συνασπισμός, μετά την αποκάλυψη αργά χθες βράδυ ότι ο γιος της υπουργού Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ (SPD), πετά συχνά μαζί της με κυβερνητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα – και μάλιστα όχι μόνο σε υπηρεσιακά ταξίδια.

Σύμφωνα με το Business Insider, η κυρία Λάμπρεχτ ταξίδεψε τις ημέρες του Πάσχα, ενώ μαινόταν ο πόλεμος στην Ουκρανία, στο Ζιλτ, κοσμικό νησί της Βόρειας Θάλασσας. Μαζί της στο κυβερνητικό ελικόπτερο Cougar επέβαινε ο γιος της, Αλεξάντερ Λάμπρεχτ, 21 ετών, ο οποίος μεταφόρτωσε μάλιστα φωτογραφίες από το ταξίδι αυτό στον λογαριασμό του στο Instagram.

γιος


Οι κανονισμοί προβλέπουν ότι κυβερνητικά μέσα διατίθενται αποκλειστικά στον ομοσπονδιακό πρόεδρο, τον καγκελάριο, τους υπουργούς, τους προέδρους της Άνω και της Κάτω Βουλής και λίγους ακόμη αξιωματούχους, ενώ ιδιώτες επιτρέπεται να ταξιδεύουν με αυτά δωρεάν μόνο εφόσον συμμετέχουν με κάποιο τρόπο στην επίσημη αποστολή του αξιωματούχου, όπως π.χ. η πρώτη κυρία, η σύζυγος του προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Όπως αποκαλύφθηκε όμως, κυρίως από αναρτήσεις του ιδίου σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, ο Αλεξάντερ Λάμπρεχτ δεν ήταν η πρώτη φορά που ταξίδευε με τη μητέρα του στο εξωτερικό με αυτό τον τρόπο. Στις 14 και 15 Αυγούστου του 2020, όταν η Κριστίνε Λάμπρεχτ ήταν υπουργός Δικαιοσύνης, είχε μεταβεί στο Ελσίνκι στο πλαίσιο της φινλανδικής προεδρίας στην ΕΕ, ενώ και στις 7 Ιουνίου 2021 είχε αναρτήσει φωτογραφίες από την επίσκεψη της μητέρας του στο Λουξεμβούργο. Σε πολλές φωτογραφίες εικονίζεται μάλιστα μέσα στο κυβερνητικό αεροσκάφος.

Christine_Lambrecht_3


Κλείσιμο
Το υπουργείο Άμυνας απέρριψε τις επικρίσεις που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις, επισημαίνοντας ότι καλύφθηκαν ιδιωτικά στο 100% τα έξοδα της μετάβασης του Αλεξάντερ Λάμπρεχτ, όπως προβλέπεται, ενώ καλύφθηκαν επίσης τα έξοδα της προσωπικής ασφάλειας της υπουργού για την παραμονή στο Ζιλτ. Η πτήση, εξήγησε εκπρόσωπος του υπουργείου, απογειώθηκε από το Βερολίνο στις 13 Απριλίου με προορισμό το στρατόπεδο του Λάντελουντ στο Σλέσβιγκ - Χολστάιν, πολύ κοντά στη Βόρεια Θάλασσα και στο Ζιλτ. Αμέσως μετά, η υπουργός και ο γιος της συνέχισαν για το κοσμικό νησί.

γιος2


Το υπουργείο Άμυνας δεν διευκρίνισε πάντως, παρότι ρωτήθηκε σχετικά, πόσο στοίχισε η πτήση.

Σε αντίστοιχες περιπτώσεις, χρησιμοποιείται το τιμολόγιο της οικονομικής θέσης της Lufthansa. Επειδή όμως δεν υπάρχει αεροπορική σύνδεση Βερολίνου - Λάντελουντ - Ζιλτ, υπολογίστηκε, σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel, τιμή κατά προσέγγιση μερικών εκατοντάδων ευρώ. Η πτήση ωστόσο με το συγκεκριμένο ελικόπτερο στοιχίζει 5.300 ευρώ την ώρα, αποκαλύπτει η Berliner Zeitung.

Η Κριστίνε Λάμπρεχτ είχε προκαλέσει ανάλογα σχόλια και τα περασμένα Χριστούγεννα, όταν, λίγες ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, ακύρωσε προγραμματισμένες ενημερωτικές επισκέψεις σε στρατόπεδα, προκειμένου να πάει διακοπές. Και αυτές οι διακοπές δημοσιοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ακόμη, πρόσφατα επικρίθηκε από κάποιες ταμπλόιντ επειδή σε επίσκεψη στο Μάλι προτίμησε να φορέσει ψηλοτάκουνα, αν και όλη η αποστολή είχε δεχθεί οδηγίες για σταθερά υποδήματα.

Η υπουργός βρίσκεται στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης και γερμανικών ΜΜΕ εδώ και εβδομάδες, λόγω της στάσης της γερμανικής κυβέρνησης σχετικά με την παράδοση βαρέων όπλων στην Ουκρανία.

«Η επιλογή του χρόνου των υπουργικών διακοπών στο Ζιλτ εν μέσω της κρίσης στην Ουκρανία ήταν οριακή. Με το γεγονός ότι ο γιος της τώρα καυχιέται στο Instagram ότι πέταξε με το κυβερνητικό ελικόπτερο φτάσαμε στον πάτο», σχολίασε ο αρμόδιος για θέματα Άμυνας της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Ράινχαρντ Μπραντλ, ενώ η επικεφαλής της Επιτροπής Άμυνας της Bundestag, η Μαρί-Άγκνες Στρακ-Τσίμερμαν (FDP) ζήτησε να διευκρινιστούν οι συνθήκες. «Δεν γνωρίζω λεπτομέρειες, αλλά μάλλον δεν ήταν αληθινά σωστό», δήλωσε και τόνισε ότι η κυρία Λάμπρεχτ πρέπει να ενημερώσει σχετικά τον καγκελάριο και το υπουργικό συμβούλιο. «Αν ισχύει, τότε πρόκειται μάλλον για ασυνήθιστο γεγονός, αλλά είναι σημαντικό να αντιμετωπίζουμε τέτοια θέματα με ευαισθησία», τόνισε η ίδια.


Ειδήσεις σήμερα:

Βρετανίδα τουρίστρια κατήγγειλε ότι την βίασαν στην Πάργα αλλά αρνήθηκε να εξεταστεί

Survivor: Οι τέσσερις υποψήφιοι προς αποχώρηση και τα νεύρα που έφεραν προειδοποίηση αποκλεισμού – Δείτε βίντεο


Ήρθε στην Ελλάδα το Starlink του Έλον Μάσκ - Ξεκίνησαν παραδώσεις του δορυφορικού ίντερνετ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης