Νιγηρία: 100 τζιχαντιστές νεκροί σε ευρείας κλίμακας επιχείρηση πολυεθνικής δύναμης

Νιγηρία: 100 τζιχαντιστές νεκροί σε ευρείας κλίμακας επιχείρηση πολυεθνικής δύναμης

18 στρατιώτες τραυματίστηκαν εξαιτίας αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών που είχαν τοποθετήσει αντάρτες καθώς υποχωρούσαν

nigeria_soldiers
Η πολυεθνική δύναμη την οποία συγκροτούν στρατεύματα της Νιγηρίας, του Νίγηρα και του Καμερούν ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι πάνω από εκατό τζιχαντιστές, ανάμεσά τους δέκα διοικητές τους, σκοτώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες στο πλαίσιο ευρείας κλίμακας επιχείρησης από αέρος και με χερσαίες δυνάμεις στην περιφέρεια της λίμνης Τσαντ.

Αντάρτες της Μπόκο Χαράμ και του Ισλαμικού Κράτους στη Δυτική Αφρική (ΙΚΔΑ), οργάνωσης που γεννήθηκε όταν η πρώτη διασπάστηκε, πολεμούν εναντίον του στρατού της Νιγηρίας τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια. Η σύρραξη έχει εξαπλωθεί στα γειτονικά κράτη.

Ο εκπρόσωπος της λεγόμενης Πολυεθνικής Μεικτής Δύναμης, ο συνταγματάρχης Μοχάμαντ Ντόουλ, ανέφερε ότι μονάδες της έδρασαν σε περιοχές που ελέγχουν αντάρτες στην περιοχή της Λίμνης Τσαντ και κατέσχεσαν όπλα, τρόφιμα και ναρκωτικά.

«Την περίοδο που διεξάγεται αυτή η επιχείρηση, πάνω από εκατό τρομοκράτες έχουν εξουδετερωθεί, συμπεριλαμβανομένων 10 κορυφαίων διοικητών τους (...) έπειτα από θανάσιμες αεροπορικές επιδρομές βασισμένες σε στοιχεία που συγκέντρωσαν οι υπηρεσίες πληροφοριών», τόνισε ο εκπρόσωπος.

Ο συνταγματάρχης Ντόουλ δεν διευκρίνισε πότε άρχισε η επιχείρηση, ή το εάν υπάρχουν απώλειες στις τάξεις της δύναμης. Είπε πως 18 στρατιώτες τραυματίστηκαν εξαιτίας αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών που είχαν τοποθετήσει αντάρτες καθώς υποχωρούσαν.

Η εξέγερση των τζιχαντιστών, με επίκεντρο τη βορειοανατολική Νιγηρία, έχει στοιχίσει δεκάδες χιλιάδες ζωές και έχει ξεριζώσει εκατομμύρια πολίτες.

Κλείσιμο
Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενέκρινε την πώληση όπλων αξίας σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων στη Νιγηρία. Μέλη του Κογκρέσου είχαν παγώσει τη συμφωνία εξαιτίας των ανησυχιών για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις νιγηριανές δυνάμεις ασφαλείας.

Η Μπόκο Χαράμ βρίσκεται σε υποχώρηση μετά τον θάνατο του ηγέτη της Αμπουμπακάρ Σεκάου πέρυσι τον Μάιο σε μάχη με πολεμιστής του ΙΚΔΑ. Σύμφωνα με τις αρχές της Νιγηρίας, χιλιάδες αντάρτες και μέλη των οικογενειών τους έχουν παραδοθεί έκτοτε.



Ειδήσεις σήμερα

Επεισοδιακό το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Νέα ένταση στη λήξη

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η «μητέρα των μαχών» για τη Μαριούπολη στη χαλυβουργία Azovstal

Survivor: Ο πρώτος υποψήφιος προς αποχώρηση, τα στατιστικά και τα «Σόδομα και Γόμορρα» - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης