Γαλλiκές εκλογές: Οι συνταξιούχοι και οι... πλούσιοι έδωσαν την πρωτιά στον Μακρόν

Γαλλiκές εκλογές: Οι συνταξιούχοι και οι... πλούσιοι έδωσαν την πρωτιά στον Μακρόν

Στο 41% το ποσοστό του προέδρου της Γαλλίας στους άνω των 70 ετών ψηφοφόρους - Οι βιομηχανικοί εργάτες και οι μισθωτοί ψήφισαν Λεπέν, οι νέοι  προτίμησαν τον Μελανσόν

Emman
Οι Γάλλοι με παχυλό πορτοφόλι και οι συνταξιούχοι ψήφισαν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών τον φιλελεύθερο Εμμανουέλ Μακρόν, χαρίζοντάς του το προβάδισμα εν όψει του δευτέρου γύρου, την μεθεπόμενη Κυριακή. 

Αντίθετα, οι εργάτες και οι αγρότες προτίμησαν την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν,  ενώ οι νέοι το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, Ζαν Λικ Μελανσόν.

Σύμφωνα με έρευνα των ινστιτούτων Ipsos και Odoxa, το 30% των ψηφοφόρων κάτω των 35 ετών, που άσκησαν χθες το εκλογικό τους δικαίωμα, ψήφισαν τον 70χρονο αρχηγό των «Ανυπότακτων», Ζαν Λικ Μελανσόν.

Αντιθέτως, το 41% των Γάλλων άνω των 70 ετών προτίμησαν τον Μακρόν, το 13% τη Λεπέν και το 9% τον 70χρονο Μελανσόν.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η γαλλική εφημερίδα «La Depeche», που ακτινογραφεί τους ψηφοφόρους του πρώτου γύρου, στελέχη και συνταξιούχοι έδειξαν σαφώς την προτίμησή τους στον Μακρόν, ενώ οι εργάτες και οι αγρότες στην Λεπέν .

Το 32% των Γάλλων που δουλεύουν ως στελέχη επιχειρήσεων  ψήφισε τον Γάλλο πρόεδρο, το 22% τον Ζαν Λικ Μελανσόν, το 18% την Μαρίν Λεπέν , το 7% τον Ερίκ Ζεμούρ και το 5% την Βαλερί Πεκρές.

Εργάτες και  μισθωτοί προτιμούν τη Μαρίν Λεπέν

Το 35% των εργατών και των μισθωτών επιλέγει την αρχηγό του «Εθνικού Συναγερμού», όπως προκύπτει με βάση τα στοιχεία των ερευνών ενώ οι ευκατάστατοι Γάλλοι προτιμούν τον Μακρόν.

Το 35% των νοικοκυριών που κερδίζουν περισσότερα από 3000 ευρώ το μήνα εμπιστεύτηκαν τον αρχηγό του κόμματος «LREM» (Εμπρός για την Δημοκρατία).

Οι πιο φτωχοί προτιμούν τη Μαρίν Λεπέν, όπως επισημαίνει η εφημερίδα «Le Parisien».Το 31% των οικονομικά ασθενέστερων νοικοκυριών έδειξε την υποστήριξή του στην αρχηγό της Ακροδεξιάς ενώ το 28% στο ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς , Ζαν Λικ Μελανσόν.

Κλείσιμο
Αλλά και η «εργατιά» ψήφισε δαγκωτό Λεπέν. Το 42% εμπιστεύτηκε τη σταρ της γαλλικής Ακροδεξιάς, το 20% το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, Ζαν Λικ Μελανσόν, το 16% τον φιλελεύθερο Μακρόν, το 7% τον εθνικιστή Ερίκ Ζεμούρ και το 1% την ηγέτιδα της Δεξιάς, Βαλερί Πεκρές.

Αλλά και οι μισθωτοί τάχθηκαν με την επικεφαλής της Ακροδεξιάς. Το 33% ψήφισε Λεπέν , το 27% Μελανσόν, το 18% Εμανουέλ Μακρόν, το 3% Ερίκ Ζεμούρ και Βαλερί Πεκρές.

Η επαρχία και οι αγρότες γύρισαν την πλάτη στον Μακρόν εκφράζοντας την δυσαρέσκειά τους στο κυβερνητικό έργο.

Το 31,5% των κατοίκων των αγροτικών δήμων και το 32,8% των κατοίκων των μικρών πόλεων επέλεξαν την Μαρίν Λεπέν, σύμφωνα με την εταιρεία «Odoxa».
Αντιθέτως, το 32% των κατοίκων των μητροπόλεων προτίμησαν τον Μακρόν. ΑνΣτο Παρίσι, ο Μακρόν κατάφερε να αποσπάσει το 29,2% των ψήφων.

Ειδήσεις σήμερα

«Έλα στη φυλακή να με ρωτήσεις αν σκότωσα τα παιδιά μας» - Το μήνυμα της Πισπιρίγκου στον Δασκαλάκη

Αυξήθηκαν κατά 24,68% οι θάνατοι στη Ελλάδα τις πρώτες εννέα εβδομάδες του 2022

Μετά το Πάσχα χαλαρώνουν τα μέτρα, λέει ο Πλεύρης - Τι θα γίνει με τους ανεμβολίαστους




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης