Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι πυροβολούσαν πισώπλατα άμαχους στην Μπούτσα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι πυροβολούσαν πισώπλατα άμαχους στην Μπούτσα

Αντιδράσεις διεθνώς για τα «εγκλήματα πολέμου» - Καταρρίπτονται καθημερινά οι ισχυρισμοί της Μόσχας  για «προβοκάτσια» - Οι εικόνες των New York Times και το βίντεο του BBC που αποδομούν Λαβρόφ και Πεσκόφ

bucha_next_day_xr
Ως την «κορυφή του παγόβουνου» των εγκλημάτων που έχει διαπράξει η Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ντμίτρο Κουλέμπα την σφαγή αμάχων στην Μπούτσα. Τα όσα συνέβησαν στο προάστιο του Κιέβου έχουν φέρει διεθνή κατακραυγή με την Δύση να ετοιμάζει νέες κυρώσεις.

Μια κάτοικος της πόλης Μπούστα περιέγραψε στο Sky News τα όσα σοκαριστικά έχει βιώσει τις τελευταίες εβδομάδες με αποκορύφωμα το γεγονός πως ένας Ρώσος στρατιώτης πυροβόλησε έναν γείτονά της μπροστά στα μάτια της. Η Ιρίνα, 47 χρονών, ανέφερε ότι ο Ρώσος φώναξε τον γείτονά της επειδή βγήκε έξω από την πολυκατοικία του.

«Του ζήτησαν τα χαρτιά του. Εκείνος είπε: "Δεν έχω τα έγγραφά μου μαζί μου. Μένω στο ισόγειο και θα τα φέρω τώρα'». Η Ιρίνα είπε ότι εκείνη και ο σύζυγός της παρακολουθούσαν από το διαμέρισμά τους στην ίδια πολυκατοικία τα όσα γίνονταν. Όπως είπε, μόλις ο γείτονάς της γύρισε για να κατευθυνθεί προς το σπίτι του ώστε να φέρει τα χαρτιά του, ο Ρώσος στρατιώτης τον πυροβόλησε στο πίσω μέρος του κεφαλιού.  «Δεν το είδε καν να έρχεται, δεν πρόλαβε να πει κάτι», λέει η Ιρίνα που καταλήγει: «Ο σύζυγός μου και εγώ ακούσαμε έναν κρότο. Και έπεσε».

Δεν πιστεύουν στα μάτια τους

Κοιτούν χαμένοι, αναρωτιούνται τι έχει συμβεί. Προσπαθούν να συνειδητοποιήσουν όσα βλέπουν μπροστά στα δακρυσμένα μάτια τους. Οι κάτοικοι της Μπούτσα που βρίσκουν ακόμα νεκρούς στα χαλάσματα και σκάβουν ομαδικούς τάφους δεν μπορούν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους.

Σε βίντεο του BBC φαίνονται πτώματα αμάχων που κείτονταν στο δρόμο στην πόλη Μπούτσα, ορισμένα με δεμένα τα χέρια και τα πόδια τους. Κόσμος δείχνει στους δημοσιογράφους φωτογραφίες των ανθρώπων που έχασαν.

Προσοχή το βίντεο περιέχει σκληρές εικόνες:

“Mass graves” and “hundreds of bodies” found near Kyiv - BBC News
Κλείσιμο


Επιμένει στην «προβοκάτσια» η Ρωσία

Τα τελευταία σχόλια που έχουν έρθει από η Ρωσία σχετικά με τις φρικτές εικόνες στην Μπούτσα είναι από τον πρόεδρο της Δούμας Βιάτσισλαβ Βολοντίν,  ο οποίος είπε  ότι αυτό που συνέβη εκεί είναι μια «προβοκάτσια που αποσκοπεί στην απαξίωση της Ρωσίας». Πρόσθεσε δε, ότι αυτό που συνέβη εκεί «είναι μια παράσταση που στήθηκε για το δυτικό κοινό».

Οι εικόνες των New York Times αποτυπώνουν τη σφαγή στη Μπούτσα

Για ημέρες -αν όχι και εβδομάδες- πριν από την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων βρίσκονταν τα πτώματα στους δρόμους της Μπούκααναφέρουν οι New York Times.
ΝΥΤ28Feb
ΝΥΤimes
Η ανάλυση των δορυφορικών φωτογραφιών της πόλης που έγινε από την εφημερίδα διαψεύδει τους ισχυρισμούς της Ρωσίας ότι οι δολοφονίες έγιναν μετά την αποχώρηση των δικών της δυνάμεων στις 30 Μαρτίου.

Οι φωτογραφίες από την πόλη δημοσιεύτηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο. Οι νεκροί άμαχοι είναι στη μέση του δρόμου, κάποιοι είναι δίπλα σε αυτοκίνητα ή ποδήλατα, άλλοι δίπλα σε κρατήρες από εκρήξεις. Υπάρχουν πτώματα που έχουν δεμένα τα χέρια ή τραύματα από πυροβολισμούς στο κεφάλι.

Το δορυφορικό υλικό δείχνει τουλάχιστον 11 πτώματα κατά μήκος ενός χιλιομέτρου στην οδό Γιαμπλόνσκα. Τα πτώματα ήταν στην ίδια θέση από τις 11 Μαρτίου, ημέρα κατά την οποία η Ρωσία δηλώνει ότι κατέλαβε την πόλη.

Η ανάλυση της αμερικανικής εφημερίδας έδειξε ότι στις δορυφορικές φωτογραφίες εμφανίστηκαν μαύρα σημάδια, με μέγεθος όσο ένας άνθρωπος, μεταξύ 9 και 11 Μαρτίου. Είναι στις ίδιες θέσεις στις οποίες φαίνονται σε βίντεο από τις 2 Απριλίου, μετά την απελευθέρωση της πόλης από τις ουκρανικές δυνάμεις.

NYT2


Σε άλλο σημείο του δρόμου φαίνονται τρία πτώματα δίπλα σε αυτοκίνητο. Οι δορυφορικές φωτογραφίες αποκαλύπτουν ότι εμφανίστηκαν εκεί μεταξύ 20 και 21 Μαρτίου.

Στον ΟΗΕ σήμερα η σφαγή στην Μπούτσα

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συζητηθούν σήμερα οι βαρβαρότητες του ρωσικού στρατού κατά αμάχων στην ουκρανική πόλη Μπούτσα, με την παγκόσμια κοινότητα να είναι σοκαρισμένη από τις εικόνες σφαγής, τη Δύση να ετοιμάζει νέες κυρώσεις, αν και η Ευρώπη παραμένει διχασμένη για το ενεργειακό εμπάργκο, με τη Μόσχα πάντως να επιμένει ότι πρόκειται για προβοκάτσια και να αρνείται.

Ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία προχώρησαν σε απελάσεις ρώσων διπλωματών, με το Κρεμλίνο να προειδοποιεί ότι θα απαντήσει με τον ίδιο τρόπο, ενώ ξέσπασε και νέος γύρος σύγκρουσης ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Μόσχα, με τον Τζο Μπάιντεν να χαρακτηρίζει τον Βλαντιμίρ Πούτιν «εγκληματία πολέμου», που πρέπει να λογοδοτήσει και τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ να απαντά ότι «κάποιοι στη Δύση έχουν προβλήματα με τη συνείδησή τους».

Στον ΟΗΕ το κλίμα αναμένεται να είναι τεταμένο σήμερα, καθώς ήδη από χθες Δευτέρα άρχισαν οι καντρίλιες με τη ρωσική αντιπροσωπεία. Ο ρώσος πρεσβευτής Βασίλι Νεμπένζια ισχυρίστηκε ότι οι σφαγές δεν είναι τίποτε άλλο παρά μία «σκηνοθετημένη προβοκάτσια» για να δυσφημιστεί η χώρα του. Ζήτησε μάλιστα να γίνει χθες έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, πρόταση που απορρίφθηκε από τη Βρετανική προεδρία, η οποία επικαλέστηκε τη σημερινή προγραμματισμένη σύγκληση του οργάνου, στην οποία θα είναι παρών και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Ειδήσεις σήμερα

«Η συμβίωση με τον ιό δεν θα είναι εύκολη», λέει ο Πρασσάς - Τι θα γίνει με την 4η δόση

Έφτασε στον Κορυδαλλό η Πισπιρίγκου - Γιατί είναι «κόκκινο πανί» στις φυλακές, θα προαυλίζεται μόνη

Η «μουντή» καλημέρα στο συγκλονιστικό σκίτσο του Αρκά για τις φρικαλεότητες στη Μπούτσα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης