Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρώσος ξενοδόχος στη Σερβία «ντρέπεται για την εισβολή» και φιλοξενεί δωρεάν Ουκρανούς

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρώσος ξενοδόχος στη Σερβία «ντρέπεται για την εισβολή» και φιλοξενεί δωρεάν Ουκρανούς

Ο Ρώσος πρώην πολιτικός μηχανικός Μιχαήλ Γκολουμπτσόφ άφησε τη χώρα του το 2014 λόγω της «απαράδεκτης» προσάρτησης της Κριμαίας από τη Μόσχα

PROSFYGES_2
Ο Ρώσος ιδιοκτήτης ξενοδοχείου Μιχαήλ Γκολουμπτσόφ δηλώνει ότι ήταν εν μέρει η ντροπή που νιώθει για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που έπεισε τον ίδιο και την οικογένειά του να δεχτούν Ουκρανούς που διέφυγαν από τις συνεχιζόμενες μάχες στην εμπόλεμη Ουκρανία, που έχουν φτάσει την 34η τους μέρα.

Ο Ρώσος πρώην πολιτικός μηχανικός άφησε τη χώρα του το 2014 λόγω της «απαράδεκτης» προσάρτησης της Κριμαίας από τη Μόσχα, και τώρα διευθύνει ένα λιτό αλλά άνετο και φιλόξενο ξενοδοχείο στους καταπράσινους λόφους της κεντρικής Σερβίας.

Πριν από την έναρξη της ρωσικής «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, οι πελάτες του ξενοδοχείο του Γκουλουμπτόφ ήταν κυρίως κάτοικοι της πόλης που πήγαιναν ταξίδι τα Σαββατοκύριακα στην ύπαιθρο. Τώρα στα περισσότερα δωμάτια μένουν Ουκρανοί πρόσφυγες, οι οποίοι μπορούν να μείνουν στο ξενοδοχείο δωρεάν, για όσο χρόνο χρειαστούν.

«Τα πρώτα επτά άτομα έφτασαν επειδή ένας φίλος του τους έδωσε τη διεύθυνση... τώρα απλά διαρκώς καταφτάνουν», είπε ο Γκολουμπτόφ, 58 ετών, καθώς πήγαινε βραστά φρούτα και σοκολάτες σε παιδιά που έπαιζαν με σκυλιά στον ήλιο.

«Στην αρχή (μετά την έναρξη της εισβολής), ήμουν σε σοκ και ντρεπόμουν τόσο πολύ. Αυτό που μπορώ να κάνω τώρα είναι να βοηθήσω με κάποιο τρόπο τους Ουκρανούς», είπε.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη 3,8 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν καταφύγει στο εξωτερικό από την έναρξη του πολέμου, οι περισσότεροι από αυτούς στην Πολωνία και τη Ρουμανία. Μόνο περίπου 2.500 έχουν έρθει στη Σερβία μέχρι στιγμής, σε έναν κυρίως ενδιάμεσο σταθμό στο ταξίδι τους στη δυτική Ευρώπη.

Μία από τις καλεσμένες του Γκουλουμπτσόφ ήταν η Άννα Νιζεγκοροντόβα, 46 ετών, Ρωσίδα παντρεμένη με έναν Ουκρανό, οι οποίοι που ζούσαν στο Κίεβο τα τελευταία 15 χρόνια. Μαζί τους ήταν και τα δύο παιδιά της ηλικίας εννέα και 16 ετών.

Η Νιζεγκοροντόβα είπε ότι μετά από αρκετές ημέρες στα καταφύγια βομβών στο Κίεβο, αυτή και η Ουκρανή φίλη της Όλγα Μανμάρ, καθηγήτρια αγγλικών και μητέρα τριών παιδιών, αποφάσισαν να φύγουν, μαζεύοντας όλα τα υπάρχοντά τους σε δύο αυτοκίνητα και ενώθηκαν με πομπή προσφύγων που κατευθύνονταν προς τη Ρουμανία.

Κλείσιμο
Μετά από μέρες, η ομάδα κατέληξε στο ξενοδοχείο του Γκολουμπτσόφ κοντά στην πόλη Μπατοτσίνα, περίπου 100 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Βελιγραδίου.

«Δεν ένιωθα τίποτα» όταν έφτασα, είπε. «Σκεπτόμενη καταλαβαίνεις ότι τα πάντα γύρω σου είναι πολύ όμορφα και πολύ ήσυχα, αλλά... απλά θέλεις να σκεπαστείς με μια κουβέρτα», πρόσθεσε.

Η Μανμάρ, 39 ετών, ξέσπασε σε κλάματα όταν περιέγραψε πώς οι ουκρανικές οικογένειες αναγκάστηκαν να χωρίσουν στα ρουμανικά σύνορα. Η Ουκρανία απαγόρευσε σε άνδρες σε μάχιμη ηλικία να φύγουν από τη χώρα.

«(Όταν) διασχίζεις τα σύνορα,... είσαι ασφαλής,... αλλά λυπάσαι για όσους δεν μπόρεσαν», είπε μιλώντας στα αγγλικά.


Ειδήσεις σήμερα:

Έξαρση στα νέα κρούσματα κορωνοϊού πιέζει ξανά τα νοσοκομεία - Πόσο έχουν αυξηθεί τον Μάρτιο οι νέες νοσηλείες

«Πίστευε ότι της έχουν κάνει μάγια», υποστηρίζει η «χαρτορίχτρα» της Ρούλας Πισπιρίγκου - Το διέψευσε άμεσα η ίδια

«Η κοινή γνώμη είναι αυτή που κρατά στη φυλακή τον Πέτρο Φιλιππίδη», λέει ο Δημητρακόπουλος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης