Μπορούμε να αντικαταστήσουμε άμεσα το 10% του ρωσικού αερίου που παίρνει η Ευρώπη, υπόσχεται ο Μπάιντεν

Μπορούμε να αντικαταστήσουμε άμεσα το 10% του ρωσικού αερίου που παίρνει η Ευρώπη, υπόσχεται ο Μπάιντεν

Οι ΗΠΑ μπορούν να προμηθεύσουν φέτος την ΕΕ με 15 δισ. κυβικά μέτρα LNG, με στόχο το 2030 να φτάσουν τα 50 δισ. κυβικά μέτρα το χρόνο

biden_lng_new_xr
Οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να προμηθεύσουν με 15 δισ. κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) την ΕΕ φέτος, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

«Μπορούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να μειώσουμε την εξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια», είπε ο Μπάιντεν, μιλώντας με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις Βρυξέλλες. «Σήμερα συμφωνήσαμε σε ένα κοινό σχέδιο για αυτόν τον στόχο, διασφαλίζοντας παράλληλα την πρόοδό μας προς ένα ασφαλές, καθαρό ενεργειακό μέλλον».

Τα 15 δισ. κυβικά μέτρα αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% των συνολικών εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου από την ΕΕ πέρυσι. Ωστόσο απομένουν ακόμη 155 δισ. κυβικών μέτρων ρωσικού φυσικού αερίου που προμηθεύτηκε η ΕΕ το 2021, ποσότητα που είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντικατασταθεί από κάποιον άλλον προμηθευτή. Γι' αυτό «αυτή η πρωτοβουλία εστιάζει σε δύο βασικά ζητήματα: Πρώτον να βοηθήσει την Ευρώπη να μειώσει σε ένα σημαντικό ποσοστό την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο όσο το δυνατόν γρηγορότερα, και δεύτερον, να μειώσει τη συνολική ζήτηση της Ευρώπης για φυσικό αέριο».

Για το σκοπό αυτό δημιουργήθηκε μια ειδική μονάδα συνεργασίας ΕΕ-ΗΠΑ που έχει σαν στόχο να φθάνουν έως το 2030 στην Ευρώπη, 50 δισ. κυβικά μέτρα αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν είπε πως η επίτευξη αυτού του στόχου εξαρτάται και από το πόσο γρήγορα η Ευρώπη θα δημιουργήσει νέες υποδομές αποθήκευσης.
Για να το πετύχει αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεργαστεί με τα κράτη μέλη για τη δημιουργία περισσότερων υποδομών υποδοχής και αποθήκευσης LNG σε όλη την Ευρώπη, πρόσθεσε ο Μπάιντεν.


Ειδήσεις σήμερα:

Ψάχνουν ουσίες που έπαιρνε η Τζωρτζίνα και προκάλεσαν βλάβες σε ήπαρ και πνεύμονα

To μήνυμα Μπάιντεν για την 25η Μαρτίου: Η Ελλάδα προωθεί την ειρήνη στην ανατολική Μεσόγειο

«Μπρα ντε φερ» Ρωσίας - ΝΑΤΟ, ο Μπάιντεν προειδοποιεί Πούτιν ότι θα απαντήσει στη χρήση χημικών όπλων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης