Μαντλίν Ολμπράιτ: Πέθανε η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ

Μαντλίν Ολμπράιτ: Πέθανε η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ

 Προτού αναλάβει τα ηνία του υπουργείου Εξωτερικών ήταν πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη - Όπως ανακοίνωσε η οικογένειά της έπασχε από καρκίνο - Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών

albright34
Έφυγε από τη ζωή νωρίτερα την Τετάρτη η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ σε ηλικία 84 ετών. Ήταν η πρώτη γυναίκα επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρμεντ.

Προτού αναλάβει τα ηνία του υπουργείου Εξωτερικών ήταν πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη. Όπως ανακοίνωσε η οικογένειά της η Ολμπράιτ έπασχε από καρκίνο.
Σύμφωνα με το CNN  η εκλιπούσα υπερασπίστηκε την επέκταση του ΝΑΤΟ, πίεσε για την παρέμβαση της συμμαχίας στα Βαλκάνια για να σταματήσει τις γενοκτονίες και τις εθνοκαθάρσεις, προσπάθησε να μειώσει την εξάπλωση των πυρηνικών όπλων και υπερασπίστηκε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία σε όλο τον κόσμο.

Ήταν το πρόσωπο της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ κατά τη δεκαετία μεταξύ του τέλους του Ψυχρού Πολέμου και του πολέμου κατά της τρομοκρατίας που πυροδότησαν οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, μια εποχή που προαναγγέλθηκε από τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους ως «νέα τάξη πραγμάτων».

Ποια ήταν η Μαντλίν Ολμπράιτ

Γεννήθηκε στο Σμίχοφ της Πράγας στην πρώην Τσεχοσλοβακία, ενώ μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες μαζί με την οικογένειά της. Ο πατέρας της, διπλωμάτης Γιόζεφ Κόρμπελ, μετοίκησε με την οικογένεια του στο Ντένβερ του Κολοράντο. Η Ολμπράιτ έγινε Αμερικανίδα πολίτης το 1957.

Κλείσιμο
Η Ολμπράιτ αποφοίτησε από το κολλέγιο Ουέλσλεϊ το 1959 και ολοκλήρωσε το διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια το 1975, γράφοντας τη διατριβή της για την Άνοιξη της Πράγας.

Εργάστηκε ως βοηθός του γερουσιαστή Έντμουντ Μάσκι προτού λάβει αξίωμα υπό τον Ζμπίγκνιου Μπρζεζίνσκι στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας. Υπηρέτησε σε αυτή τη θέση μέχρι το 1981, όταν ο Τζίμι Κάρτερ δεν επανεξελέγη ως πρόεδρος.

Αφού εγκατέλειψε το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, η Ολμπράιτ προσχώρησε στο ακαδημαϊκό προσωπικό του Πανεπιστήμιου Τζόρτζταουν και ήταν σύμβουλος των υποψηφίων των Δημοκρατικών για την εξωτερική πολιτική. Μετά την νίκη του Μπιλ Κλίντον στις προεδρικές εκλογές του 1992, η Ολμπράιτ τον βοήθησε να συγκροτήσει το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας του.

Το 1993 ο Κλίντον τη διόρισε πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη. Διατήρησε την θέση της μέχρι το 1997 όταν διαδέχθηκε τον Ουόρεν Κρίστοφερ ως υπουργό Εξωτερικών. Σε αυτή τη θέση διατηρήθηκε μέχρι την λήξη της θητείας του Κλίντον το 2001.

Η Ολμπράιτ ήταν πρόεδρος της Albright Stonebridge Group από το 2009, ενώ τον Μάιο του 2012, βραβεύτηκε με το Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα.

Μπιλ Κλίντον: Παθιασμένη δύναμη για την ελευθερία, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον απέτισε φόρο τιμής στην πρώην υπουργό Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ, υπογραμμίζοντας πως υπήρξε «μια παθιασμένη δύναμη για την ελευθερία, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα», συμπληρώνοντας ότι ο θάνατός της είναι «μια τεράστια απώλεια για τον κόσμο σε μια περίοδο που χρειαζόμαστε τα μαθήματα της ζωής της περισσότερο από ποτέ».

«Όταν το τέλος του Ψυχρού Πολέμου εγκαινίασε μια νέα εποχή παγκόσμιας αλληλεξάρτησης, έγινε η φωνή των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη. Στη συνέχεια ανέλαβε τα ηνία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπου υπήρξε μια παθιασμένη δύναμη για την ελευθερία, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα», αναφέρει ο Μπιλ Κλίντον στην ανακοίνωσή του.

«Ο θάνατος της Μαντλίν είναι μια τεράστια απώλεια για τον κόσμο σε μια περίοδο που χρειαζόμαστε τα μαθήματα της ζωής της περισσότερο από ποτέ», συνέχισε. Συμπλήρωσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και η πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον «θα είμαστε πάντα ευγνώμονες για την υπέροχη φιλία που είχαμε και τις σοφές συμβουλές που μας έδινε επί τόσα πολλά χρόνια».

Συντετριμένοι ο Τζορτζ και η Λόρα Μπους


Από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους δήλωσε για την απώλεια της Μαντλίν Ολμπράιτ ότι ο ίδιος και η πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ Λόρα Μπους είναι «συντετριμμένοι» από τον θάνατο της πρώην υπουργού Εξωτερικών, την οποία θα θυμούνται ως μια διπλωμάτη που «κατανοούσε από πρώτο χέρι τη σπουδαιότητα των ελεύθερων κοινωνιών για την ειρήνη στον κόσμο μας».

Μπάιντεν: Η Μαντλίν Ολμπράιτ άλλαξε τον ρου της Ιστορίας

Η Μαντλίν Ολμπράιτ - η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε τα ηνία της αμερικανικής διπλωματίας - «άλλαξε τον ρου της Ιστορίας», δήλωσε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν, αποτίοντας φόρο τιμής στην πρώην υπουργό Εξωτερικών.

Όπως αναφέρει ο Αμερικανός πρόεδρος σε ανακοίνωσή του για την Μαντλίν Ολμπράιτ «ήταν μια υπερήφανη Αμερικανίδα» η οποία «για να κάνει ακόμα καλύτερη τη χώρα που αγαπούσε, αψήφησε τους συμβατικούς τρόπους κι έσπασε φραγμούς ξανά και ξανά»,

«Η Μαντλίν Ολμπράιτ ήταν μια δύναμη. Δικά της ήταν τα χέρια που άλλαξαν τον ρου της Ιστορίας», υπογράμμισε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ειδήσεις σήμερα:

Ένα self test την εβδομάδα στα σχολεία και 100% πληρότητα στα γήπεδα, εισηγούνται οι Εμπειρογνώμονες

Καύσιμα: Μειώσεις και «έξτρα» έκπτωση για πληρωμές με smartphone

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Πούτιν επαναφέρει την πυρηνική απειλή για να αποτρέψει την εμπλοκή του ΝΑΤΟ

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης