Ο Ρώσος εθνικιστής που παρακολουθείται από τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες και συνδέεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ο Ρώσος εθνικιστής που παρακολουθείται από τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες και συνδέεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ο Αλεξάντρ Ντούγκιν επηρεάζει ιδεολογικά και την κρατική ηγεσία της Ρωσίας - Οι μυστικές υπηρεσίες αναγκάστηκαν να παρακολουθούν επισταμένα το δίκτυο του Ντούγκιν στη Γερμανία

ntougkin
Οι μυστικές υπηρεσίες της Γερμανίας επί μακρόν χρονικό διάστημα καταγράφουν τις επαφές που υπάρχουν μεταξύ του γνωστού Ρώσου εθνικιστή ιδεολόγου Αλεξάντρ Ντούγκιν και των δεξιών εξτρεμιστών εξτρεμιστές στην Ευρώπη. «Παρά το ότι ο Ντούγκιν δεν κατέχει επίσημες θέσεις, είναι ένα πρόσωπο κλειδί στον τομέα της ιδεολογίας. Οι εθνικιστικές ιδέες που προπαγανδίζει ο Ντούγκιν έθεσαν τη βάση για την παράνομη επίθεση στην Ουκρανία», είναι η απάντηση της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης σε ερώτηση που έθεσε επίσημα η εμπειρογνώμονας της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος της Αριστεράς και αρμόδια για τις εσωτερικές υποθέσεις Μαρτίνα Ρένερ, και την οποία παραθέτει σήμερα το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa.

Στο κείμενο της απάντησης αναφέρεται ότι οι μυστικές υπηρεσίες αναγκάστηκαν να παρακολουθούν επισταμένα το δίκτυο του Ντούγκιν στην Γερμανία. «Το Κέντρο αναλύσεων ‘Κατέχον’ του οποίου ηγείται ο Αλεξάντρ Ντούγκιν, είναι ένα ακροδεξιό think tank, που βασίζεται σε αντιδυτικές και αντιφιλελεύθερες ιδέες. Μοτίβο του κέντρου είναι η δημιουργία ενιαίου πολιτιστικού χώρου των χριστιανών ορθόδοξων Ρώσων, καθώς και η ρωσική κυριαρχία στα ευρύτερα εδάφη της Ευρώπης και της Ασίας» επισημαίνεται στην απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης.

Στο κείμενο της απάντησης επισημαίνεται επίσης ότι «εξαιτίας των παραλληλισμών με την φασιστική ιδεολογία ο Ντούγκιν διατηρεί καλές σχέσεις με διάφορες δεξιές-εξτρεμιστικές και δεξιές-ριζοσπαστικές ομάδες , κόμματα και πρόσωπα στην Ευρώπη και την Γερμανία».

Ο Ντούγκιν επηρεάζει ιδεολογικά και την κρατική ηγεσία της Ρωσίας. Ο Ντούγκιν κατονομάζεται επίσης ως «πρόσωπο επαφής» για κατηγορούμενους σε ήδη διακοπείσα έρευνα της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας για ύποπτη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Αντικείμενο αυτής της έρευνας υπήρξε ο εμπρησμός του ουγγρικού πολιτιστικού κέντρου στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2019. Δικαστήριο στην Κρακοβία το 2020 απήγγειλε κατηγορίες σε τρεις Πολωνούς. Ένας εξ αυτών, είχε ομολογήσει ότι έλαβε χρήματα και οδηγίες για να προβεί στην επίθεση αυτή από έναν Γερμανό, ο οποίος για κάποιο διάστημα εργάζονταν για τον βουλευτή του δεξιού λαϊκιστικού κόμματος «Εναλλακτική για την Γερμανία», Μάρκους Φρονμάγιερ.

Ο Φρονμάγιερ στη συνέχεια είχε δηλώσει ότι ο συνεργάτης του αυτός είχε απολυθεί στις 15 Ιανουαρίου του 2019, δηλαδή πριν από την επίθεση στην Κρακοβία. Ο Μάρκους Φρονμάγιερ το 2018, μαζί με άλλους τέσσερις βουλευτές του κόμματος «Εναλλακτική για την Γερμανία», συμμετείχε σε οικονομικό φόρουμ, που είχε διοργανώσει η Ρωσία στην προσαρτημένη Κριμαία. Ο πρώην συνεργάτης του διέφυγε στο εξωτερικό και το 2021 έγινε γνωστό ότι πέθανε.

Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης: H ενεργειακή κρίση απαιτεί μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση

Γιώργος Κυπαρίσσης: Αυτοί είναι οι τρεις απαγωγείς του

«Η Νταϊάνα πέθανε πεπεισμένη ότι την πρόδωσα» - Ο πιστός βοηθός της πρίγκιπισσας ξεσκεπάζει την πλεκτάνη του BBC
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης