Σημείο διπλωματικής συνάντησης το Φανάρι - Αύριο η συνάντηση Βαρθολομαίου-Μητσοτάκη

Ανήμερα της  Κυριακής της Ορθοδοξίας η συνάντηση με τον πρωθυπουργό - Τι σημαίνουν οι αλλεπάλληλες συναντήσεις του Οικομενικού Πατριάρχη με Μητσοτάκη-Τσίπρα και ξένους διπλωμάτες  - Κάνει λόγο για μια «νέα περίοδο Ψυχρού Πολέμου» και ζητά την ανάληψη διεθνών πρωτοβουλιών για ειρήνη στην Ουκρανία

mitsotakis-patriarxis-ape
Εντονη διπλωματική κινητικότητα παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στο Φανάρι. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είχε αλλεπάλληλες συναντήσεις τις προηγούμενες ημέρες με κορυφαίους πολιτικούς και διπλωματικούς παράγοντες χωρών όπως η Ελλάδα, οι ΗΠΑ η Γαλλία, η Γερμανία ενώ αύριο  Κυριακή της Ορθοδοξίας θα συναντηθεί με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θα παραστεί στην λαμπρή Θεία Λειτουργία που θα τελεστεί στον Πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου.

Οι εξελίξεις μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όπου το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει χορηγήσει εδώ και τρία χρόνια την Αυτοκεφαλία της Εκκλησία της Ουκρανίας και έχει αναδειχθεί στη θέση του Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας ο κ. Επιφάνιος, ανησυχούν ιδιαίτερα όπως είναι φυσικό τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο οποίος εκφράζει σε κάθε ευκαιρία τον προβληματισμό του. Ο κ. Βαρθολομαίος εκφράζει τη λύπη του για τον πόλεμο που διεξάγεται και καταδικάζει την απρόκλητη αυτή επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους της Ευρώπης, ως και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ωμή βία εναντίον των συνανθρώπων μας και πρωτίστως εναντίον των αμάχων, τονίζοντας ότι: «Εισερχόμαστε σε μια νέα περίοδο Ψυχρού Πολέμου. Η απόσταση μεταξύ Ρωσίας και του δυτικού κόσμου γίνεται μεγαλύτερη».

Παράλληλα ο κ. Βαρθολομαίος προβληματίζεται έντονα από την ρωσική εισπήδηση στην πνευματική και διοικητική δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας με τη δημιουργία Εξαρχίας από τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο. Το Φανάρι χαρακτήρισε ήδη αντικανονική την εισπήδηση της Εκκλησίας της Ρωσίας στην δικαιοδοσία του παλαιφάτου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, εκφράζοντας ομόφωνα, την αδελφική προς το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας συμπαράσταση της Πρωτοθρόνου Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως και επιφυλάσσεται για να κάνει τα πάντα για την αποκατάσταση της κανονικής τάξεως στην Αφρική.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο ο κ. Βαρθολομαίος συνομίλησε με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Τσίπρας επισκέφτηκε την Κωνσταντινούπολη ιδιωτικώς με την οικογένειά του και παρέμεινε έως την Καθαρά Δευτέρα.

Στη συνομιλία των δύο ανδρών κυριάρχησε η σημασία που έχει, να υπάρξουν διεθνείς πρωτοβουλίες για ειρήνη στην Ουκρανία, με άμεση κατάπαυση του πυρός και τερματισμό της ρωσικής εισβολής. Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην ανάγκη για σταθερή στήριξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του μηνύματος που εκπέμπει σε σχέση με τις οικουμενικές πνευματικές αξίες του ελληνισμού. Η συνάντηση αυτή εκλήφθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ως κίνηση στήριξης του κ. Βαρθολομαίου, σε μια στιγμή που στοχοποιείται από τον Ρώσο Πρόεδρο. Ο κ. Τσίπρας είχε πάει στον ναό από νωρίς το πρωί και παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία.

Με στέλεχος του Αμερικανικού ΥΠΕΞ συναντήθηκε ο Οικ. Πατριάρχης

Επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο πραγματοποίησε την περασμένη Πέμπτη η κ. Έρικα Όλσον, υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου Εξωτερικών των Η.Π.Α., στο Τμήμα Ευρωπαϊκών και Ευρασιατικών Υποθέσεων. Η κ. Όλσον έγινε δεκτή από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, και είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν, σε εγκάρδια ατμόσφαιρα, επίκαιρα ζητήματα, και ιδιαιτέρως την εμπόλεμη κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία.

Επίσης την περασμένη εβδομάδα και συγκεκριμένα την Καθαρά Δευτέρα την Έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Φανάρι επισκέφθηκαν διαδοχικά, ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Άγκυρα,. κ. Hervé Magro, και ακολούθως ο Γενικός Πρόξενος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Πόλη, κ. Johannes Regenbrecht, συνοδευόμενος από τον Ακόλουθο αρμόδιο για ζητήματα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Paul Dege. Τους υψηλόβαθμους διπλωμάτες δέχθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, με τους οποίους είχε την ευκαιρία να συζητήσει επίκαιρα ζητήματα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επισκεφθεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο ανήμερα της Κυριακής της Ορθοδοξίας. Ο πρωθυπουργός ο οποίος διατηρεί στενούς δεσμούς με το Πατριαρχείο και βέβαια προσωπικά με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο είχε αρχικά προγραμματίσει να επισκεφθεί το Φανάρι για τις εορτές των Φώτων, ωστόσο λόγω πανδημίας αναβλήθηκε τότε η επίσκεψη. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Φανάρι, στον εορτασμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας θα παραστεί ο πρωθυπουργός της Ελλάδος Κυριάκος Μητσοτάκης. Τον πανηγυρικό της εορτής θα κηρύξει ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μ. Βρετανίας κ. Νικήτας.

Ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στην Τουρκία, μετά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής στο Παρίσι και θα έχει συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Κωνσταντινούπολη, συνάντηση σε μία χρονική συγκυρία, που λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, υπάρχει ενδιαφέρον για όλα τα νέα δεδομένα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης