Πόλεμος στην Ουκρανία - ΔΝΤ: Δεν αποκλείεται χρεοκοπία της Ρωσίας

Πόλεμος στην Ουκρανία - ΔΝΤ: Δεν αποκλείεται χρεοκοπία της Ρωσίας

Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα μετά την εισβολή της στην Ουκρανία προκάλεσαν συρρίκνωση της ρωσικής οικονομίας - Σε ελεύθερη πτώση το ρούβλι

roubl_0012
Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι μαζικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας έχουν προκαλέσει συρρίκνωση του παγκοσμίου εμπορίου και οδήγησαν σε απότομη αύξηση των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, ενώ θα υποχρεώσουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να αναθεωρήσει επί τα χείρω τον επόμενο μήνα τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη, όπως δήλωσε σήμερα η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Σύμφωνα με την ίδια, οι άνευ προηγουμένου κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα μετά την εισβολή της στην Ουκρανία προκάλεσαν ραγδαία συρρίκνωση της ρωσικής οικονομίας, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με «βαθιά ύφεση» φέτος.

Προειδοποίησε μάλιστα ότι μία χρεοκοπία της Ρωσίας δεν είναι πλέον «απίθανη».

Η Γκεοργκίεβα ανέφερε ότι το ΔΝΤ δεν είχε κάποιο πρόγραμμα σε σχέση με τη Ρωσία στην παρούσα φάση και το γραφείο του στη Μόσχα δεν λειτουργεί.

Τα μέλη του έχουν καταδικάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά δεν υπήρξε συζήτηση για τον τερματισμό της συμμετοχής της Ρωσίας στο ΔΝΤ.

Και νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας εξετάζουν οι ΗΠΑ

Επιπρόσθετες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας που συνεχίζει τις ανηλεείς επιθέσεις στην Ουκρανία, σχεδιάζουν οι ΗΠΑ ώστε να σφίξει ακόμη περισσότερο ο κλοιός γύρω από την οικονομία της Μόσχας.

Σύμφωνα με την υπουργό Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, εξετάζονται νέες κυρώσεις λόγω των «θηριωδιών που έχουν συντελεστεί σε βάρος της Ουκρανίας».

«Η ρωσική οικονομία θα καταστραφεί ως συνέπεια όσων έχει κάνει το Κρεμλίνο. Εξακολουθούμε να εξετάζουμε κλιμάκωση των κινήσεών μας», πρόσθεσε στο πλαίσιο διαδικτυακής εκδήλωσης της Washington Post.

Ωστόσο, η Γέλεν δεν αποσαφήνισε ποιες κυρώσεις ακριβώς θα μπορούσαν να επιβληθούν, τη στιγμή που η Ρωσία δεν έχει ανακόψει την ταχύτητα τις επιθετικότητάς της.

«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε πολύ στενά με τους συμμάχους μας για τις κυρώσεις» τόνισε δε η υπουργός Οικονομικών υπογραμμίζοντας τις συντονισμένες ενέργειες που σχεδιάζονται σε βάρος του Κρεμλίνου.

«Έχουμε απομονώσει οικονομικά τη Ρωσία. Το ρούβλι βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Η Ρωσία έχει αποκλειστεί από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα», δήλωσε η Γέλεν.

«Η εξάρτησή μας από το ρωσικό πετρέλαιο έχει περιοριστεί σε μαγάλο βαθμό», υπογράμμισε η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών ενώ πριν από λίγες ημέρες ΗΠΑ και Βρετανία ανακοίνωσαντον  τερματισμό στις ρωσικές εισαγωγές πετρελαίου ενεργοποιώντας έτσι το σχέδιο των ενεργειακών κυρώσεων.

Ειδήσεις σήμερα:

Ο Πούτιν απειλεί τη Δύση: Αν επιμείνετε στις κυρώσεις, οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως θα αυξηθούν κι άλλο

Άτυπη Σύνοδος Κορυφής στη σκιά της εισβολής Πούτιν και της εκτίναξης του ενεργειακού κόστους

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η ρωσική πρεσβεία στη Βρετανία λέει ότι η τραυματισμένη έγκυος στη Μαριούπολη είναι… ηθοποιός
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης