Πόλεμος στην Ουκρανία: Ελπίζουν τώρα στον διάλογο παρά τις ρωσικές αγριότητες κατά αμάχων

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ελπίζουν τώρα στον διάλογο παρά τις ρωσικές αγριότητες κατά αμάχων

Κρίσιμη η συνάντηση της Πέμπτης ανάμεσα στους ΥΠΕΞ Ρωσίας και Ουκρανίας στην Αττάλεια - Τι «είδαν» οι αγορές, που ανέκαμψαν εντυπωσιακά, ενώ οι τιμές σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο σημείωσαν πτώση - Η ανθρωπιστική τραγωδία ωστόσο δεν έχει τέλος, καθώς οι Ρώσοι βομβάρδισαν μαιευτήριο στη Μαριουπολη

war-main1
Η ανθρωπιστική τραγωδία στην Ουκρανία δεν έχει τέλος, όπως δραματικά καταγράφεται με τους συνεχείς βομβαρδισμούς κατά αμάχων και κοινωνικών υποδομών -ακόμα και ενός μαιευτηρίου στη Μαριούπολη- ωστόσο για πρώτη φορά, με τη συμπλήρωση δύο εβδομάδων από τη ρωσική εισβολή στη χώρα, διαφαίνονται περιθώρια για μία διπλωματική λύση.

Πολλά θα φανούν στη συνάντηση που θα έχουν την Πέμπτη στην Αττάλεια οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας, Λαβρόφ και της Ουκρανίας, Κουλέμπα, αλλά ήδη, τόσο από την πλευρά της Μόσχας όσο και του Κιέβου διατυπώνονται θέσεις, που δημιουργούν την αίσθηση ότι οι διαπραγματεύσεις στο παρασκήνιο έχουν σημειώσει πρόοδο. Πιθανόν αυτή την αίσθηση να «εισέπραξαν» οι αγορές την Τετάρτη, με αποτέλεσμα να ανεβαίνουν τα χρηματιστήρια και να πέφτουν οι τιμές στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Ο δρόμος της διπλωματίας φαίνεται να ανοίγει και με τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν διάφορες πλευρές διεθνώς, με το Βερολίνο να εισέρχεται δυναμικά στη διπλωματική σκακιέρα. Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς συνομίλησε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος του ζήτησε διαμεσολάβηση για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στην Ουκρανία, ενώ αργότερα και το Κίεβο κάλεσε τον σοσιαλδημοκράτη ηγέτη και επικεφαλής μίας χώρας που τηρεί προσεκτική στάση στην κρίση, να μεσολαβήσει για μία συνάντηση του προέδρου Ζελένσκι με τον Ρώσο ομόλογό του.

Η Ζαχάροβα υπέρ του… διαλόγου

Τα σημάδια διαλλακτικότητας από την πλευρά της Μόσχας είχαν διαφανεί από τις δηλώσεις, που έκανε το μεσημέρι της Τετάρτης η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, η οποία ξεκαθάρισε ότι ο στόχος της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία δεν είναι η ανατροπή της κυβέρνησης Ζελένσκι, ούτε η καταστροφή της κρατικής υπόστασης της χώρας.

Είναι η πρώτη φορά από την έναρξη της εισβολής, που η Μόσχα δηλώνει ότι δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο, αν και μέχρι τώρα όλες οι επίσημες και ανεπίσημες τοποθετήσεις του Κρεμλίνου έδειχναν σαφώς ότι μία από τις βασικές επιδιώξεις του Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν να απομακρυνθεί ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι και να εγκατασταθεί στο Κίεβο μία κυβέρνηση φιλικά διακείμενη προς τη Ρωσία.

«Θα είναι καλύτερα αν πετύχουμε αποτελέσματα μέσω ειρηνικών διαπραγματεύσεων και με διάλογο» είπε η Ζαχάροβα, εκφράζοντας την ελπίδα ότι ο επόμενος γύρος συνομιλιών θα σημειώσει πιο σημαντικά βήματα προόδου.

Όπως είπε η Ζαχάροβα, στόχος της ρωσικής επιχείρησης είναι η προστασία των «Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ», η «αποστρατικοποίηση και αποναζιστοποίηση» της Ουκρανίας, καθώς και η εξάλειψη του στρατιωτικού κινδύνου για τη Ρωσία με την ουδετεροποίηση της Ουκρανίας και την παραμονή της εκτός ΝΑΤΟ.

Είχαν προηγηθεί δύο σημαντικές ενδείξεις των διαθέσεων των δύο πλευρών για την αναζήτηση μίας συμφωνίας.

Από τη μία πλευρά, ο Ζελένσκι με δηλώσεις του τη Δευτέρα και την Τρίτη είχε διαμηνύσει ότι είναι έτοιμος να συζητήσει με τη Μόσχα για μία ειρηνική επίλυση των διαφορών, όπως για το θέμα της Κριμαίας, την παραχώρηση ειδικού καθεστώτος στις «Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ», ενώ ξεκαθάρισε ότι η χώρα του δεν επιθυμεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Κλείσιμο
Το πρωί της Τετάρτης, δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας Jerusalem Post, λίγα 24ωρα μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ με τον Πούτιν στη Μόσχα, αποκάλυπτε ότι από το Κρεμλίνο έχει προταθεί ένα πακέτο συμφωνίας πέντε όρων στον Ζελένσκι με τη μορφή «take it or leave it» και υπό την απειλή κλιμάκωσης της στρατιωτικής εισβολής.

Η πρόταση περιλαμβάνει, σύμφωνα με την εφημερίδα, την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Ντονμπάς, αλλά και των φιλορώσων αντιφρονούντων στην Ουκρανία, μία δέσμευση μη ένταξης στο ΝΑΤΟ, συρρίκνωση του στρατού δήλωση ουδετερότητας της χώρας.

Με δεδομένο ότι στρατιωτική εμπλοκή από τη Δύση για την άμυνα της Ουκρανίας δεν θα υπάρξει -για παράδειγμα, μετά το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, και ο Σολτς δήλωσε την Τετάρτη ότι η Γερμανία «σίγουρα δεν θα στείλει πολεμικά αεροσκάφη στην Ουκρανία»- το Κίεβο επιθυμεί διακαώς μία διπλωματική λύση.

Αλλά και το Κρεμλίνο, έχοντας τεράστιο κόστος σε πολλά επίπεδα από την επιλογή του να καταφύγει στον πόλεμο, με τη συνέχεια των επιχειρήσεων να προκαλεί τεράστια πλήγματα στη ρωσική οικονομία, αλλά και στο πεδίο των μαχών, βλέπει μία ειρηνευτική διαδικασία όλο και ενδεδειγμένη μπροστά στα δικά του αδιέξοδα.

Ειδήσεις σήμερα:

Την αύξηση της πληρότητας σε γήπεδα και πλοία εισηγήθηκε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων

Πάνω από 400.000 Ουκρανοί παραμένουν εγκλωβισμένοι στη Μαριούπολη

Στη φυλακή ο 60χρονος για το τετραπλό φονικό στην Ανδραβίδα - «Είχε φτάσει ο κόμπος στο χτένι» είπε στην απολογία του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης