Αρχίζει δίκη κρατουμένου στο Γκουαντανάμο

Αρχίζει δίκη κρατουμένου στο Γκουαντανάμο

Επτά σχεδόν χρόνια μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001 αρχίζει σήμερα στο Γκουαντανάμο της Κούβας η πρώτη δίκη αυτών που φέρονται ότι σχεδίασαν το τρομοκρατικό χτύπημα, με την επιλογή ενόρκων που θα εξετάσουν την υπόθεση του Σαλίμ Αχμέντ Χαμντάν.


Ο 40χρονος Χαμντάν που κατάγεται από την Υεμένη αντιμετωπίζει ποινή ισόβιας κάθειρξης σε περίπτωση που κριθεί

Αρχίζει δίκη κρατουμένου στο Γκουαντανάμο

Επτά σχεδόν χρόνια μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001 αρχίζει σήμερα στο Γκουαντανάμο της Κούβας η πρώτη δίκη αυτών που φέρονται ότι σχεδίασαν το τρομοκρατικό χτύπημα, με την επιλογή ενόρκων που θα εξετάσουν την υπόθεση του Σαλίμ Αχμέντ Χαμντάν.


Ο 40χρονος Χαμντάν που κατάγεται από την Υεμένη αντιμετωπίζει ποινή ισόβιας κάθειρξης σε περίπτωση που κριθεί ένοχος για συνωμοσία και παροχή υλικού υποστήριξης τρομοκρατίας.


Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατηγορεί τον Σαλίμ Χαμντάν ότι υπήρξε οδηγός και σωματοφύλακας του Μπιν Λάντεν και ότι μετά από εκπαίδευση σε στρατόπεδα της Αλ Κάϊντα μετέφερε όπλα που χρησιμοποιήθηκαν σε επιθέσεις εναντίον Αμερικανών στο Αφγανιστάν.

Κλείσιμο

Οι δικηγόροι του Άραβα υποστηρίζουν ότι ο κατηγορούμενος ήταν μόνον ένας χαμηλόμισθος υπάλληλος με μισθό 200 δολαρίων το μήνα που δεν είχε κάποιον σημαντικό ρόλο στην τρομοκρατία.


Η σημερινή δίκη αποτελεί την εναρκτήρια διαδικασία και για άλλους 19 κρατούμενους στο Γκουαντανάμο και συγκεντρώνει το διεθνές ενδιαφέρον για το κατά πόσο τα αμερικανικά στρατοδικεία μπορούν να απονείμουν δικαιοσύνη για τους ανθρώπους αυτούς.Πρόκειται για «ακροαματική διαδικασία» στρατιωτικής επιτροπής παρόμοιας με εκείνες που έγιναν μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με ενόρκους ένστολους αξιωματικούς και ειδικές εξουσίες στην κατηγορούσα αρχή.


Τα «αποδεικτικά στοιχεία» μπορεί να προέρχονται από βασανιστήρια σε κρατούμενους και από ειδικές «μεθόδους ανάκρισης» που έχουν καταγγελθεί από διεθνείς οργανώσεις.
Ακόμη κι αν ο Χαμντάν κριθεί αθώος για τις κατηγορίες συνωμοσίας και συμμετοχής σε τρομοκρατικές πράξεις δεν πρόκειται να αφεθεί ελεύθερος, καθώς έχει χαρακτηριστεί από το Πεντάγωνο ως «μαχητής των δυνάμεων του εχθρού».

Στην προδικασία που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα ο κατηγορούμενος που είναι πατέρας δύο παιδιών, υποστήριξε ότι βασανίστηκε από τους ανακριτές του και η κατηγορούσα αρχή αρνήθηκε κάθε πράξη βασανισμού.Η σημερινή «δίκη» είναι η δεύτερη μετά την περίπτωση του Αυστραλού Ντέϊβιντ Χικς που «ομολόγησε ενοχή» σε τρομοκρατικές ενέργειες και οδηγήθηκε στην πατρίδα του ύστερα από πολιτική συμφωνία και είναι πλέον ελεύθερος.


Σύμφωνα με Διάταγμα του Τζ. Μπους οι κρατούμενοι στο Γκουαντανάμο θα έπρεπε να «δικαστούν» με συνοπτικές διαδικασίες, αλλά ακολούθησαν παρεμβάσεις της Αυστραλίας και της Βρετανίας για τους υπηκόους τους και απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ΗΠΑ για τον Χαμντάν, που απέρριψε τη διαδικασία της Στρατιωτικής Επιτροπής ως μη επιτρεπτής από την ομοσπονδιακή νομοθεσία και σε σχέση με τις Συνθήκες της Γενεύης.


Το Κογκρέσο αντέδρασε περνώντας την Πράξη Στρατιωτικών Επιτροπών του 2006 με την οποία δικάζεται σήμερα ο Σαλίμ Αχμέντ Χαμντάν που συνελήφθη στο Αφγανιστάν στα τέλη του 2001.


Τα «αποδεικτικά στοιχεία» που αποκτήθηκαν με βασανιστήρια απαγορεύεται να χρησιμοποιηθούν, όμως επιτρέπονται «ομολογίες» που ελήφθησαν μετά από «σκληρές ανακρίσεις» αν το δικαστήριο κρίνει ότι είναι σχετικές με το κατηγορητήριο.


Σήμερα θα εξεταστούν 13 ένστολοι αξιωματικοί και 5 απ’ αυτούς θα οριστούν τελικά ως ένορκοι στη δίκη και για την απόφαση απαιτείται ομοφωνία των δύο τρίτων.
Αν ο Χαμντάν αθωωθεί από τις κατηγορίες θα παραμείνει κρατούμενος σε άγνωστο μέρος ως «μαχητής των δυνάμεων του εχθρού», καθώς υπάρχει απόφαση κατάργησης των φυλακών του Γκουαντανάμο.


Σε περίπτωση ενοχής θα έχει το δικαίωμα προσφυγής σε στρατιωτικό Εφετείο αλλά οι δικηγόροι θα προσπαθήσουν να μεταφέρουν την υπόθεση στο Ανώτατο Εφετείο ΗΠΑ αμφισβητώντας τον χαρακτηρισμό του «μαχητή των δυνάμεων του εχθρού».
Με τη σημερινή διαδικασία ξεκινούν οι δίκες μιας σειράς κρατουμένων κατώτερης βαθμίδας και θα ακολουθήσουν οι δίκες σημαντικών στελεχών της Αλ Κάϊντα, όπως ο Χαλίντ Σείκ Μοχάμεντ που έχει χαρακτηριστεί ως εγκέφαλος του τρομοκρατικού χτυπήματος της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης