Πόλεμος στην Ουκρανία: Το «μυστικό» δορυφορικό τηλέφωνο που έδωσαν οι ΗΠΑ στον Ζελένσκι πριν τη ρωσική εισβολή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το «μυστικό» δορυφορικό τηλέφωνο που έδωσαν οι ΗΠΑ στον Ζελένσκι πριν τη ρωσική εισβολή

Οι ΗΠΑ παραμένουν σε τακτική επαφή με τον Ουκρανό Πρόεδρο μέσω ενός ασφαλούς δορυφορικού τηλεφώνου

zelensky
Προτού ξεκινήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ έδωσαν στον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ένα ασφαλές δορυφορικό τηλέφωνο, όπως αναφέρει το CNN επικαλούμενο αμερικανική πηγή.

«Οι ΗΠΑ παραμένουν σε τακτική επαφή με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μέσω ενός ασφαλούς δορυφορικού τηλεφώνου που έδωσαν στην ουκρανική κυβέρνηση τον περασμένο μήνα πριν ξεκινήσει η ρωσική εισβολή», σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο που είναι γνώστης του θέματος.

Για την ασφάλεια των τηλεφωνικών συνομιλιών μεταξύ Ουκρανών και Αμερικανών αξιωματούχων, αυτές πραγματοποιούνταν μέσω της πρεσβείας στο Κίεβο», δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι.Όταν όμως οι ΗΠΑ ετοιμάζονταν να εκκενώσουν την πρεσβεία, και καθώς αυξάνονταν οι φόβοι για ρωσική εισβολή, οι ΗΠΑ έστειλαν το τηλέφωνο που χρησιμοποιείται από τον Ζελένσκι τώρα στους Ουκρανούς ομολόγους τους.

«Το ασφαλές τηλέφωνο επιτρέπει στον Ζελένσκι να παραμένει σε επαφή με τις ΗΠΑ όσο έχει το κινητό», πρόσθεσε ο Αμερικανός αξιωματούχος, που δεν κατονομάζεται. Ο Ζελένσκι έχει ξεκαθαρίσει ότι σκοπεύει να παραμείνει στη χώρα του και επί του παρόντος μετακινείται σε πολλές τοποθεσίες στο Κίεβο που προστατεύονται με σημαντική παρουσία ασφαλείας, ανέφερε το CNN.

Προηγουμένως, ο Ουκρανός πρόεδρος είχε βιντεοσκοπήσει τα μηνύματα του ίδιου να μιλάει μπροστά σε μνημεία ή άλλα αναγνωρίσιμα κτίρια, αλλά η χθεσινή ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μεταδόθηκε μέσω βίντεο από μια απεριόριστη αίθουσα διακοσμημένη μόνο με μια ουκρανική σημαία.

Oι ΗΠΑ παρείχαν ένα παρόμοιο δορυφορικό τηλέφωνο και στον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, όπως υποστηρίζει ο Αμερικανός αξιωματούχος. Τα δορυφορικά τηλέφωνα «made in USA» απαιτούν ηλεκτρισμό, αλλά μπορούν να λειτουργήσουν από γεννήτρια ή ενέργεια από αυτοκίνητο, εάν χρειάζεται.

Κλείσιμο
Όπως αναφέρει το CNN, χρειάστηκαν λίγες μέρες για να βάλουν οι Ουκρανοί σε λειτουργία τα δορυφορικά τηλέφωνα καθώς οι οδηγίες για τον τρόπο χρήσης τους ήταν στα αγγλικά και όχι στα ουκρανικά.


Ειδήσεις σήμερα:

Το Λονδίνο προβλέπει ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα γίνει πιο βάρβαρη

Άστατος ο καιρός το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας - Δείτε την σημερινή πρόγνωση

Πότε μπαίνει τέλος στις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης