Λιβύη: Φόβοι για νέα ανάφλεξη, η μεταβατική κυβέρνηση δεν παραδίδει την εξουσία

Λιβύη: Φόβοι για νέα ανάφλεξη, η μεταβατική κυβέρνηση δεν παραδίδει την εξουσία

Η μεταβατική κυβέρνηση αρνείται να παραδώσει την εξουσία στον διορισμένο από το Κοινοβούλιο πρωθυπουργό Φάτι Μπασάγα

libya_primemenister
Με δύο αντίπαλες μεταξύ τους κυβερνήσεις βρίσκεται και πάλι από σήμερα η Λιβύη, αφού το Κοινοβούλιο έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στο υπουργικό συμβούλιο που συγκρότησε ο Φάτι Μπασάγα, ο ισχυρός πρώην υπουργός Εσωτερικών της χώρας.

Την ίδια ώρα ωστόσο, ο μεταβατικός πρωθυπουργός Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά δηλώνει ότι θα παραδώσει την εξουσία μόνο σε μια εκλεγμένη κυβέρνηση.

«Η κυβέρνησή μας έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης με ξεκάθαρο, διαφανή και δημόσιο τρόπο (…) σε μια δημοκρατική διαδικασία», είπε ο Μπασάγα σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση απόψε. «Δεν βρίσκομαι εδώ για να ξεκαθαρίσω λογαριασμούς (…) αλλά για να οικοδομήσουμε την πατρίδα. Τείνουμε το χέρι σε όλους, ακόμη και στους αντιπάλους μας», πρόσθεσε.

Ο Μπασάγα είπε ότι πρόθεσή του είναι να αναλάβει τα καθήκοντά του στην Τρίπολη «ειρηνικά και με ασφάλεια», σε συντονισμό «με τις υπηρεσίες ασφαλείας». Υποσχέθηκε επίσης ότι η μεταβίβαση της εξουσίας θα γίνει «χωρίς δυσκολίες».

Η νέα κυβέρνηση θα ορκιστεί ενώπιον του Κοινοβουλίου, που εδρεύει στο Τομπρούκ, την Πέμπτη.

Η κυβέρνηση του Ντμπεϊμπά, που έχει την έδρα της στην Τρίπολη, έκανε λόγο για «προφανή απάτη» στην καταμέτρηση των ψήφων στο Κοινοβούλιο και υποστήριξε ότι δεν είχε εξασφαλιστεί απαρτία προκειμένου να εγκριθεί η κυβέρνηση του Μπασάγα. «Η κυβέρνηση εθνικής ενότητας δηλώνει ότι θα συνεχίσει το έργο της και δεν θα λάβει υπόψη της αυτές τις μικρότητες», πρόσθεσε.

Κλείσιμο
Σε δεύτερη ανακοίνωση που εξέδωσε προειδοποίησε ότι θα θεωρήσει «επίθεση εναντίον της έδρας της κυβέρνησης» οποιαδήποτε «απόπειρα εισόδου στα κτίριά της» και «θα απαντήσει σε τέτοιες ενέργειες όπως προβλέπει ο νόμος».

«Η πιθανότητα επανέναρξης της σύγκρουσης είναι πραγματική, αν και θα μπορούσε να γίνει μια σταδιακή κλιμάκωση και όχι να ξεσπάσει αμέσως», σχολίασε ο Twitter ο Βόλφραμ Λάχερ, ειδικός σε θέματα που αφορούν τη Λιβύη στο γερμανικό ινστιτούτο SWP.

«Ιδού, η Λιβύη επανέρχεται στα ίδια, με μια κυβέρνηση "εθνικής ενότητας" στην Τρίπολη υπό τον Ντμπεϊμπά, η νομιμότητα της οποίας είναι, στην καλύτερη περίπτωση, συζητήσιμη, και με μια άλλη κυβέρνηση, "εθνικής σταθερότητας", που εγκρίθηκε με εξαναγκασμό από το Κοινοβούλιο στα ανατολικά», σχολίασε εξάλλου ο Εμαντεντίν Μπάντι, ερευνητής στο ινστιτούτο προβληματισμού Global Initiative.

Ο Ντμπεϊμπά ανέλαβε πέρσι τον Φεβρουάριο επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης, με στόχο να οδηγήσει τη χώρα σε προεδρικές και βουλευτικές εκλογές τον περασμένο Δεκέμβριο. Όμως οι εκλογές αναβλήθηκαν επ’ αόριστον λόγω των συνεχιζόμενων διαφωνιών των δύο πλευρών. Την περασμένη εβδομάδα ο Ντμπεϊμπά είπε ότι θέλει να οργανώσει βουλευτικές εκλογές πριν από τον Ιούνιο.

Ο 59χρονος Μπασάγα έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό όταν ανέλαβε υπουργός Εσωτερικών, το 2018. Τον Δεκέμβριο, ενώ διαφαινόταν η αναβολή των προεδρικών εκλογών στις οποίες ήταν και ο ίδιος υποψήφιος, προσέγγισε το αντίπαλο στρατόπεδο πηγαίνοντας στη Βεγγάζη για να συναντηθεί με τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, «εξ ονόματος της εθνικής συμφιλίωσης».

Ειδήσεις σήμερα:

«Το Χάρκοβο καταστράφηκε, φοβάμαι για τη ζωή μου» λέει κάτοικος μετά τους βομβαρδισμούς στο Δημαρχείο

Μετά από την FIFA και η FIBA απέβαλε τη Ρωσία από τις διοργανώσεις της

Τρεις ληστείες σε έξι ώρες στη Θεσσαλονίκη - Δείτε βίντεο ντοκουμέντο και φωτογραφίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης