Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Βαλέρι Γκεργκίεφ απολύθηκε από αρχιμαέστρος της Φιλαρμονικής του Μονάχου ως υποστηρικτής του Πούτιν

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Βαλέρι Γκεργκίεφ απολύθηκε από αρχιμαέστρος της Φιλαρμονικής του Μονάχου ως υποστηρικτής του Πούτιν

Ο διάσημος μαέστρος θεωρείται σύμμαχος και εξέχων υποστηρικτής του Βλαντίμιρ Πούτιν – Απομακρύνθηκε από τη θέση του καθώς αρνήθηκε να καταγγείλει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Valery_Gergiev
Την απόλυση του Βαλέρι Γκεργκίεφ από τη θέση του επικεφαλής μαέστρου της Φιλαρμονικής του Μονάχου αποφάσισε ο δήμαρχος της πόλης, υποστηρίζοντας ότι η λύση του συμβολαίου ήταν η μόνη διαθέσιμη επιλογή.

Ο Γκεργκίεφ θεωρείται κορυφαίος μαέστρος και εξέχων υποστηρικτής του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ αρνήθηκε να αποκηρύξει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η λύση του συμβολαίου έγινε τρία χρόνια πριν τη λήξη του και ήταν η τελευταία κίνηση κατά του μαέστρου, που έχει γίνει αποδέκτης θυμού και καταδίκης τις τελευταίες ημέρες για τη μακρά στήριξη που παρέχει στον Πούτιν και τις πολιτικές του.

Ανεπιθύμητος και στο Μιλάνο

Ήδη, η Σκάλα του Μιλάνου ανακοίνωσε ότι διακόπτει τη συνεργασία της με τον διασημότερο Ρώσο μαέστρο, λόγω της στενής του σχέσης με τον Πούτιν.

Μάλιστα, το βράδυ της Τετάρτης, μία ημέρα πριν την εισβολή, ο Γκεργκίεφ έγινε αποδέκτης αποδοκιμασιών από το κοινό. Ο μάνατζέρ του, Μάρκους Φέλσνερ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι σταματά τη συνεργασία του μαζί του, μετά από σειρά ετών, καθώς παρότι είναι «ο σπουδαιότερος εν ζωή μαέστρος και ένας καταπληκτικός άνθρωπος», δεν θέλει να ανακοινώσει τον τερματισμό της στήριξής του σε ένα καθεστώς που έχει διαπράξει τέτοια εγκλήματα.

Κλείσιμο
Παράλληλα, η Κρατική Όπερα της Βαυαρίας ανακοίνωσε ότι θα ακυρώσει τις κρατήσεις με τον Γκεργκίεφ, ενώ θα διακόψει τις προγραμματισμένες δεσμεύσεις με τη Ρωσίδα σοπράνο Άννα Νετρέμπκο, που επίσης έχει δεσμούς με τον Πούτιν και στο παρελθόν είχε φωτογραφηθεί να κρατά μια σημαία που χρησιμοποιούσαν κάποιες φιλορωσικές ομάδες αυτονομιστών στην Ουκρανία. Η Όπερα της Ζυρίχης έχει ήδη ακυρώσει τη συνεργασία της με την Νετρέμκπο.

Ντόμινο οι διακοπές συμβολαίων


Η ρωσική εισβολή προκάλεσε αναταράξεις στην καριέρα του Γκεργκίεφ. Τη Δευτέρα, το ελβετικό φεστιβάλ του Verbier ανακοίνωσε ότι ζήτησε και έλαβε την παραίτησή του από τη θέση του μουσικού διευθυντή της ορχήστρας του φεστιβάλ. Παράλληλα, το φεστιβάλ απαγόρευσε κι άλλους καλλιτέχνες που έδειξαν στήριξη στις πράξεις του Πούτιν.

Παράλληλα, το Διεθνές Φεστιβάλ του Εδιμβούργου, όπου ο Γκεργκίεβ ήταν επίτιμος πρόεδρος, ανακοίνωσε χθες ότι παραιτήθηκε από τη θέση του επειδή του ζητήθηκε. Η Φιλαρμονική του Παρισιού ανακοίνωσε ότι ακυρώνει δύο κονσέρτα τον Απρίλιο, ενώ το φεστιβάλ της Λουκέρνης ακυρώνει δύο εμφανίσεις τον Αύγουστο.

Ο Γκεργκίεβ αποβλήθηκε και από τη φιλαρμονική του Αμβούργου, με εκπρόσωπο της πόλης να ανακοινώνει την ακύρωση των μελλοντικών συνεργασιών με τον διάσημο μαέστρο. Ανάλογες κινήσεις σκέφτονται κι άλλοι οργανισμοί, όπως η φιλαρμονική του Ρότερνταμ.



Ειδήσεις σήμερα:

Η τρομακτική ρωσική φάλαγγα των 64 χιλιομέτρων φτάνει στο Κίεβο


«Παρακαλώ, αποδείξτε ότι είστε μαζί μας»: Δραματική ικεσία Ζελένσκι στο Ευρωκοινοβούλιο, δάκρυσε ακόμη και η μεταφράστια


Συνεχίζει την προπαγάνδα η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα: Το ναζιστικό τάγμα Αζόφ σκοτώνει Ουκρανούς ελληνικής καταγωγής στη Μαριούπολη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης