«158 κηλίδες αίματος»: Το έγκλημα που σόκαρε τους Βρετανούς παραμένει ανεξιχνίαστο εδώ και 25 χρόνια

«158 κηλίδες αίματος»: Το έγκλημα που σόκαρε τους Βρετανούς παραμένει ανεξιχνίαστο εδώ και 25 χρόνια

Ποιος σκότωσε την Μπίλι Τζο; - Ένα νέο τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ  του Channel 5 φέρνει στο προσκήνιο την πιο πολυδάπανη και επιστημονικά περίπλοκη υπόθεση εξιχνίασης δολοφονίας στην αγγλική νομική ιστορία - Αυτή ενός 13χρονου παιδιού, για τη δολοφονία του οποίου ο φερόμενος ως δράστης πατριός της ζει σήμερα «βυθισμένος» στο χρήμα

vretania-egklima3
Πριν από ακριβώς 25 χρόνια, ένα δεκατριάχρονο κορίτσι δολοφονήθηκε βίαια στο σπίτι του στο Χέιστινγκς του Ανατολικού Σάσσεξ της Αγγλίας. Πρόκειται για μια από τις βιαιότερες ανεξιχνίαστες υποθέσεις στη νομική ιστορία της Μεγάλης Βρετανίας.

Η 13χρονη Μπίλι-Τζο Τζένκινς χτυπήθηκε με απίστευτη βία με σιδερένιο πάσσαλο σκηνής -μήκους σχεδόν μισού μέτρου- μέχρι θανάτου, τον Φεβρουάριο του 1997.  Η αστυνομική έρευνα  και ένα  πρώτο δικαστήριο  οδήγησαν τον θετό πατέρα της στη φυλακή. Στη συνέχεια -έπειτα από δύο επαναλήψεις της δίκης- αφέθηκε ελεύθερος, λόγω αδυναμίας έκδοσης απόφασης .
 
Ένα νέο τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ  του Channel 5, διάρκειας 90 λεπτών, με τίτλο «Ποιος σκότωσε την Μπιλι Τζο», που παρουσιάζει «νέα συγκλονιστικά  στοιχεία»  σχετικά με τις 158 κηλίδες αίματος που βρέθηκαν στα ρούχα του θετού της πατέρα, μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση του μυστηρίου, εν μέσω όμως αντικρουόμενων απόψεων των επιστημόνων ότι, είτε ήταν σταγόνες αίματος  από την ίδια την επίθεση είτε προκλήθηκαν από σταγονίδια  αίματος που  εκτοξεύθηκαν από το στόμα της Μπίλι-Τζο και μεταφέρθηκαν στα ρούχα του πατέρα της, όταν ανακάλυψε το άψυχο σώμα της.

Τώρα προέκυψε  επιπλέον ότι μια επιστημονική μελέτη που αποκάλυπτε την παρουσία μετάλλου, θραυσμάτων οστών και μπογιάς στις κηλίδες αίματος δεν τέθηκε ποτέ στην κρίση των ενόρκων στη δεύτερη επανάληψη της δίκης, αφού ένας δικαστής έκρινε ότι τα στοιχεία είχαν υποβληθεί εκπρόθεσμα.
vretania-egklima__4_
Κλείσιμο

Χάνοντας την καλύτερή της φίλη
 
Την καλύτερή της φίλη, Χόλι Λάιλς,  στοιχειώνουν ακόμα οι αναμνήσεις της τρομακτικής εκείνης μέρας, που της είπαν ότι η φίλη της πέθανε. «Ήμουν σε απόλυτο σοκ. ΄Επαιρνα ψυχολογική υποστήριξη για πολλά χρόνια» λέει η σήμερα η 39χρονη Χόλι, μητέρα πέντε παιδιών. «Ήταν τόσο τρομερό  αυτό που συνέβη. Ήταν η καλύτερή μου φίλη. Κάναμε τα πάντα μαζί -ήμασταν αχώριστες».

Η Μπίλι-Τζο, που σε ηλικία  εννέα ετών είχε τεθεί στην ανάδοχη φροντίδα του Σιών και της Λόις Τζένκινς, αφού ο βιολογικός της πατέρας φυλακίστηκε και η μητέρα της δεν μπορούσε να τα βγάλει πέρα μόνη της, άνθισε με τη φιλία της Χόλι. Οι δυο τους  ήταν οι καλύτερες φίλες για  τα τέσσερα χρόνια που γνωρίζονταν. Μια φωτογραφία της Μπίλι-Τζο  βρίσκεται κορνιζαρισμένη  στο σπίτι της Χόλι... Τραβηγμένη μόλις λίγους μήνες πριν δολοφονηθεί, την δείχνει με το πολυαγαπημένο της τεριέ. Έχει βγάλει τα γυαλιά της και τα έχει βάλει παιχνιδιάρικα στο πρόσωπό του.
 
Μιλώντας για πρώτη φορά για εκείνο το μοιραίο Σάββατο, η Χόλι λέει ότι είχε προσφερθεί να βοηθήσει την Μπίλι-Τζο .«Είπα στον θετό πατέρα της ότι θα τη βοηθούσα να βάψει τις πόρτες του αίθριου το Σαββατοκύριακο, αλλά μου είπε: «Όχι, η Μπίλι-Τζο βλέπει τον [βιολογικό] πατέρα της το Σαββατοκύριακο, επομένως δεν μπορείς να έρθεις». Αυτή ήταν και η τελευταία φορά που την είδα. Ακόμα με πληγώνει η σκέψη της. Θα έδινα τα πάντα για να δω τον δολοφόνο της να λογοδοτεί στη Δικαιοσύνη».
vretania-egklima__5_

Είναι ο θετός πατέρας ο δολοφόνος;
 
Ο θετός πατέρας της Μπίλι-Τζο, Σιών Τζένκινς, αναπληρωτής διευθυντής σχολείου και  πατέρας τεσσάρων κοριτσιών, καταδικάστηκε για τη δολοφονία της το 1998, αλλά, μετά από έξι χρόνια φυλάκισης, η καταδίκη του ακυρώθηκε λόγω αμφιβολιών.  Σε δύο επόμενες επαναληπτικές δίκες το 2005, οι ένορκοι ήταν διχασμένοι και δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε ετυμηγορία για την αθωότητα ή την ενοχή του Τζένκινς και, στις αρχές του 2006, αφέθηκε ελεύθερος. Ο Τζένκινς υποστήριζε πάντα την αθωότητά του.

Μια πρόσφατη δήλωση στον ιστότοπο «Justice For Sion Jenkins» επαινεί την αστυνομία του Σάσσεξ για την επανεξέταση της υπόθεσης, αλλά την επικρίνει για την αποτυχία της  να ξεκινήσει μια πλήρη νέα έρευνα. «Μόλις τώρα, στην 25η επέτειο της δολοφονίας, αναγνωρίστηκε επίσημα  ότι αυτή η θλιβερή ιστορία δεν έχει ακόμα διαλευκανθεί» αναφέρει η δήλωση. Από την πλευρά της, η αστυνομία του Σάσσεξ δήλωσε μέσω του εκπροσώπου της αυτή την εβδομάδα: «Πραγματοποιούμε μια ανασκόπηση του υλικού για να διαπιστώσουμε εάν η επιστημονική πρόοδος μπορεί ή όχι να προσφέρει νέα πεδία έρευνας».

Αλλά, προς το παρόν, δεν ανοίγουν ξανά μια έρευνα, η οποία έχει ήδη κοστίσει δέκα εκατομμύρια λίρες και θεωρείται ως η πιο περίπλοκη επιστημονικά και ακριβή υπόθεση εξιχνίασης δολοφονίας στην αγγλική νομική ιστορία.
 
vretania-egklima__6_
 
Διαλυμένη οικογένεια
 
Οι ζωές των μελών της οικογένειας Τζένκινς άλλαξαν δραματικά μετά τη δολοφονία της Μπίλι-Τζο. Μετά τη σύλληψη του Τζένκινς, η σύζυγός του Λόις, ανώτερη κοινωνική λειτουργός, ισχυρίστηκε ότι είχε ασκήσει βία εναντίον της ίδιας και των τεσσάρων θυγατέρων τους, Άννι,  Λότι,  Έσθερ και Μάγια. Όσο ο Τζένκινς ήταν στη φυλακή, η Λόις τον χώρισε και εκείνη και οι κόρες τους μετακόμισαν στην Τασμανία όπου παντρεύτηκε έναν ειδικό στις πολεμικές τέχνες με τον οποίο απέκτησε έναν γιο. Πρόσφατα έκλεισε τα 60 της χρόνια και οι κόρες τους  είναι πλέον, όλες παντρεμένες, με δικά τους παιδιά.
 
Ο Σιών Τζένκινς, που είναι τώρα 63 ετών, κυκλοφορεί με το όνομα  Τσαρλς Τζένκινς και πιστεύεται ότι ζει στο Γιορκ  με τη δεύτερη σύζυγό του, Τίνα, 71 ετών, εκατομμυριούχο διαζευγμένη και πρώην βασίλισσα ομορφιάς. Ο Τζένκινς άρχισε να αλληλογραφεί με την Τίνα ενώ βρισκόταν στη φυλακή και την παντρεύτηκε τον Απρίλιο του 2005 πριν από τις επαναληπτικές δίκες του. Για ένα διάστημα έζησαν στο Πόρτσμουθ όπου ο Τζένκινς σπούδασε εγκληματολογία στο πανεπιστήμιο. «Τη μια στιγμή», έγραψε στο βιβλίο του το 2009 με τίτλο «The Murder Of Billie-Jο»,   «ζούσα μια κανονική ζωή, περιτριγυρισμένος από όλα όσα ήξερα και αγαπούσα και ξαφνικά, την επόμενη στιγμή, όσο χρειάζεται για να διασχίσω μια πόρτα, είχα μπει σε έναν εφιαλτικό κόσμο».
 
Η στιγμή που τα άλλαξε όλα
 
Αυτή η «επόμενη» στιγμή ήρθε ένα ηλιόλουστο Σαββατιάτικο απόγευμα του Φεβρουαρίου.  Η Μπίλι-Τζο έβαφε  τις πόρτες του αίθριου στο πίσω μέρος του βικτοριανού σπιτιού της οικογένειας όταν χτυπήθηκε με μανία τουλάχιστον πέντε φορές στο κεφάλι .Όταν την βρήκαν, κρατούσε ακόμα ένα πινέλο. Η νεκροψία αργότερα αποκάλυψε ότι το κρανίο της είχε κοπεί στη μέση. Ο ιατρός - χειρουργός της αστυνομίας που έφθασε στον τόπο του εγκλήματος είπε ότι ήταν «η πιο βάναυση δολοφονία» που είχε δει κατά τη διάρκεια της 26χρονης καριέρας του.
 
vretania-egklima__2_
 
Εκείνη η μέρα ήταν πολυάσχολη στο σπίτι των Τζένκινς. Ενώ η Λόις είχε βγάλει τα δύο μικρότερα κορίτσια έξω, ο Τζένκινς ήταν στο σπίτι με τη 12χρονη Άννι, η οποία  τον βοηθούσε να πλύνει το αυτοκίνητό του στο μπροστινό μέρος του σπιτιού και τη Μπίλι-Τζο, που  έβαφε στο πίσω μέρος. Ο Τζένκινς έφυγε από το σπίτι για να παραλάβει τη δεκάχρονη κόρη του, Λότι, από το μάθημά της στο κλαρινέττο, επέστρεψε στο σπίτι για ελάχιστα λεπτά  και έφυγε ξανά με το αυτοκίνητο μαζί με  την Άννι και την Λότι για να αγοράσουν αναψυκτικά.  Επέστρεψαν με άδεια χέρια, μόλις 20 λεπτά αργότερα, επειδή είχε ξεχάσει το πορτοφόλι του.
 
Η Εισαγγελία ισχυρίστηκε αργότερα ότι ο Τζένκινς σκότωσε την Μπίλι-Τζο σε ένα ξέσπασμα οργής και ότι η μετάβαση με το αυτοκίνητο για ψώνια έγινε για να δημιουργήσει άλλοθι. Αυτή  η υπόθεση στηρίζεται στην  πιθανότητα να σκότωσε  τη θετή κόρη του στα τρία λεπτά που μεσολάβησαν από τη στιγμή που επέστρεψε στο σπίτι με τη Λόις μέχρι τη στιγμή που έφυγε ξανά με τα δύο κορίτσια για ψώνια.

Όταν επέστρεψε στο σπίτι για δεύτερη φορά, κάλεσε την Αστυνομία, λέγοντας: «Η κόρη μου έχει τραύματα στο κεφάλι. Υπάρχει αίμα παντού». Γράφοντας στο βιβλίο του για το έγκλημα, αναφέρει: «Όταν βρήκα την Μπίλι, βρέθηκα μπροστά σε μια βάναυση σκηνή, ήταν σαν να είχε σταματήσει ο αέρας να φυσά. Με έκανε να νιώθω αποκομμένος από αυτό που έβλεπα  μέσα στο ίδιο μου το σπίτι. Αισθάνθηκα  εκείνη τη στιγμή ότι ένα κακό είχε πέσει στο σπίτι μας».
 
Ο Τζένκινς αργότερα ισχυρίστηκε ότι ήξερε ποιος σκότωσε τη θετή κόρη του, λέγοντας ότι ένας κομψά ντυμένος άντρας, που νόμισε πως ήταν αστυνομικός και  τον οποίο είδε στον διάδρομο του σπιτιού του μέσα στην πρώτη ώρα αφότου ανακάλυψε το πτώμα της, πρέπει να ήταν ο δολοφόνος. «Έχω βρεθεί πρόσωπο με πρόσωπο μαζί του. Έχω μιλήσει μαζί του. Ξέρω πώς μοιάζει και θυμάμαι την έκφρασή του» έγραψε στο βιβλίο του. «Ο άντρας στεκόταν στο χολ. Γύρισα και τον κοίταξα. Είπε: «Θα είναι εντάξει η μικρή». Μετά έφυγε κι εγώ έμεινα να κοιτάζω την πόρτα της τραπεζαρίας. Ειλικρινά πιστεύω ότι αυτός ο άνθρωπος είναι υπεύθυνος για τη δολοφονία της κόρης μου. Πιστεύω ότι τη σκότωσε εν ψυχρώ για λόγους που μπορώ μόνο να υποθέσω».
vretania-egklima__1_

Οι επιστήμονες και οι 158 κηλίδες αίματος
 
Διατρανώνοντας την αθωότητά του, ο Τζένκινς επιμένει ότι οι κηλίδες αίματος πρέπει να γέμισαν τα ρούχα του την ώρα που φρόντιζε τη θετή κόρη του, μόλις ανακάλυψε το πτώμα της. Ο Ρέι Φις, πρώην ειδικός σύμβουλος στην Υπηρεσία Εγκληματολογικών Επιστημών, είπε στη Mail: «Η συνολική κατανομή των σταγονιδίων αίματος που βρέθηκαν στο παντελόνι και το σακάκι του Σιων Τζένκινς είναι συμβατή με αυτό που θα αναμενόταν να βρεθεί στα ρούχα του δολοφόνου της Μπίλι-Τζο. Αυτό είναι γεγονός και δεν αμφισβητείται. Η εναλλακτική εξήγηση γι' αυτές τις μικροσκοπικές κηλίδες αίματος στα ρούχα του είναι ότι προκλήθηκαν ως αποτέλεσμα της εκπνοής από το στόμα της Μπίλι-Τζο σταγονιδίων αίματος μετά την παροδική απελευθέρωση μιας απόφραξης των ανώτερων αεραγωγών -αυτή είναι μια υπόθεση και μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση, δεν είναι γεγονός».
 
Ο Ρόμπερτ Σρότερ, Ομότιμος Καθηγητής στο Imperial College του Λονδίνου, ο οποίος ήταν βασικός μάρτυρας στην επανάληψη της δίκης του Τζένκινς, εμπειρογνώμονας στα μοτίβα σταγονιδίων αίματος, είπε στη Μail:  «Ό,τι αίμα έβγαινε από το στόμα της Μπίλι-Τζο θα είχε μολυνθεί, έτσι το να βρίσκουμε μικροσκοπικά ίχνη από χρώμα ή οστό ή μέταλλο δεν αλλάζει τίποτα. Η μπογιά και το μέταλλο θα μπορούσαν να έχουν αναμιχθεί με αίμα που έτρεχε από το κεφάλι της στο στόμα της… Η αλήθεια είναι ότι τα επιστημονικά στοιχεία είναι ελάχιστα και η ιδέα ότι ο Τζένκινς θα μπορούσε να είχε κάνει ό,τι φέρεται να είχε κάνει στον χρόνο που είχε, τα 3 λεπτά δηλαδή και μετά να είχε πάει κατευθείαν με τις κόρες του στο αυτοκίνητο είναι δύσκολο να γίνει πιστευτή».
 
vretania-egklima-_3_
 
Ούτε ένοχος μα και αθώος

Μετά την ακύρωση της καταδίκης του, ο Τζένκινς ζήτησε αποζημίωση 500.000 λιρών  για την παράνομη σύλληψη και φυλάκισή του, αίτημα το οποίο απορρίφθηκε. Εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης είπε ότι «το κρίσιμο στοιχείο για να αποφασιστεί εάν κάποιος δικαιούται αποζημίωση είναι αν έχει αποδειχθεί αθώος». Δεν κρίθηκε όμως ούτε ένοχος, αλλά ούτε και αθώος, απλώς δεν στάθηκε δυνατόν να εκδοθεί απόφαση.
 
Στη σκέψη του κόσμου, η Μπίλι-Τζο   παραμένει μια όμορφη, χαρούμενη 13χρονη, που χαμογελά στην επίσημη σχολική φωτογραφία, που έδωσε η αστυνομία στη δημοσιότητα  μετά τη φρικτή δολοφονία της. Μετά από ένα τέταρτο του αιώνα, όποιος ήταν υπεύθυνος για τη δολοφονία της εξακολουθεί να είναι ελεύθερος. Πάντως, οποιαδήποτε μελλοντική εξέλιξη στην υπόθεση θα έρθει πολύ αργά για τους βιολογικούς γονείς της Μπίλι-Τζο. Ο πατέρας της πέθανε από καρκίνο το 2006, ενώ η μητέρα της πέθανε το 2018. Τον επόμενο μήνα θα ήταν τα 39α γενέθλια της κόρης τους. Όμως, εκείνη βρίσκεται σε έναν τάφο στην παιδική γωνιά του νεκροταφείου του Σίτι του Λονδίνου, όπου θα είναι για πάντα ένα 13χρονο παιδί...
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης