Κορωνοϊός: Γιατί «τρελάθηκε» ο Μπόρις Τζόνσον και τα ανοίγει όλα;

Κορωνοϊός: Γιατί «τρελάθηκε» ο Μπόρις Τζόνσον και τα ανοίγει όλα;

O Τζόνσον χρειάζεται απεγνωσμένα μια αντιστροφή του αρνητικού κλίματος εις βάρος του εξαιτίας του «Partygate»

τζονσον
Η απόφαση του Μπόρις Τζόνσον να άρει οριζοντίως τα περιοριστικά μέτρα κατά της διασποράς της Covid-19, επιβάλλοντας το δόγμα «στο εξής θα ζούμε με τον κορωνοϊό», ξενίζει. Τι γνωρίζει ο Βρετανός πρωθυπουργός για την πανδημία και το πώς θα εξελιχθεί στο αμέσως προσεχές μέλλον που δεν γνωρίζουν άλλοι ομόλογοί του, στην Ευρώπη και αλλού; Σε απλά ελληνικά, «τα παίζει όλα για όλα» ή απλώς «τα έχει παίξει;» Διότι, είναι σαφές ότι, εάν θέλει να διασώσει το πολιτικό μέλλον του, ο Τζόνσον χρειάζεται απεγνωσμένα μια αντιστροφή του αρνητικού κλίματος εις βάρος του εξαιτίας του «Partygate» (παράνομης συνάθροισης για διασκέδαση εν μέσω πανδημίας). Από την άλλη, οι αλλοπρόσαλλες ενέργειες, ιδιαίτερα δε σε σχέση με τον κορωνοϊό, δεν αποτελούν εξαίρεση στην πολιτεία του Μπόρις Τζόνσον, αλλά μάλλον τον κανόνα.



Μια ματιά στις απόψεις που διαφέρουν από εκείνην του πρωθυπουργού τους, όπως εκφράζονται από πολιτικούς αντιπάλους αλλά ακόμη και από συνεργάτες του, αρκεί για να δείξει ότι ο Τζόνσον οδηγεί τη χώρα του σε αχαρτογράφητα νερά.

Κατ' αρχάς ο Κέιρ Στάρμερ, ο ηγέτης των Εργατικών, ήτοι της αντιπολίτευσης στους Συντηρητικούς του Μπόρις Τζόνσον, απαίτησε να δοθούν εξηγήσεις για την κατάργηση της υποχρεωτικής απομόνωσης των κρουσμάτων Covid-19 -και μάλιστα ενώπιον της Βουλής.

Ο Στάρμερ υπογράμμισε ότι τις προηγούμενες επτά ημέρες τα κρούσματα στη Βρετανία ήταν πάνω από 309.000, με 1.005 θανάτους. «Το να ζεις με την Covid-19 δεν σημαίνει ότι απλώς την αγνοείς» τονίζει ο Κέιρ Στάρμερ.

Κλείσιμο
Από την πλευρά της επιστήμης, ο καθηγητής μοριακής ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο του Γουόρικ, Λόρενς Γιάνγκ υποστηρίζει ότι «με 1 στους 20 Βρετανούς να έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό και γύρω στο 1/3 του πληθυσμού να μην έχει κάνει την αναμνηστική δόση του εμβολίου, η παρούσα στιγμή δεν είναι η κατάλληλη για να εγκαταλείψουμε τα μέτρα. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με την Covid-19 αλλά με ασφάλεια. Κι αυτό σημαίνει ότι πρέπει να διατηρήσουμε μια στοιχειώδη επιτήρηση, καθώς και την κατ' οίκον απομόνωση, σε καραντίνα».

Ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης, ο Κρις Γουίτι διαφοροποιήθηκε από τον Μπόρις Τζόνσον, δηλώνοντας ότι «εγώ θα εξακολουθήσω να παροτρύνω τον κόσμο να απομονώνεται εάν έχει κολλήσει. Αυτό αποτελεί στερεοτυπική συμβουλή για τη δημόσια υγεία, απέναντι σε έναν τόσο σοβαρό και έντονα μεταδοτική νόσο».

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου, ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε ότι από σήμερα Τρίτη, αίρεται η υποχρέωση της κατ' οίκον απομόνωσης (καραντίνα) για τους ασθενείς με Covid-19. «Καιρός είναι πια να περάσουμε από την κυβερνητική παρέμβαση στην ατομική ευθύνη» είπε χαρακτηριστικά ο Τζόνσον. Τονίζοντας επίσης ότι «ύστερα από δύο χρόνια lockdown, νοσήσεων, εισαγωγών στα νοσοκομεία και θανάτων, ήρθε η στιγμή που πρέπει να σταματήσουμε να περιορίζουμε τις ελευθερίες των Βρετανών πολιτών».

Επιπλέον, ο Τζόνσον ανέφερε ότι «δεν είμαστε πλέον υποχρεωμένοι να πληρώνουμε το κόστος της πανδημίας. Είναι ώρα να πάρουμε πίσω την αυτοπεποίθησή μας. Η Covid-19 δεν έχει τελειώσει. Αλλά από εδώ και πέρα θα την αντιμετωπίζουμε σαν την εποχική γρίπη».

Δυστυχώς για τον Μπόρις Τζόνσον, ο θριαμβικός και πανηγυρικός τόνος που ο ίδιος ήθελε να προσδώσει στην ανακοίνωσή του περί κατάργησης των περιοριστικών μέτρων, ο Βρετανός πρωθυπουργός ήταν υποχρεωμένος να αναφερθεί στην υγεία της Βασίλισσας Ελισάβετ Β', η οποία, στα 95 της χρόνια, μολύνθηκε με κορωνοϊό. Κι έτσι, ακριβώς την ημέρα που «κατάργησε» την Covid-19, ο Τζόνσον ήταν αναγκασμένος να ευχηθεί ταχεία ανάρρωση στη Βασίλισσα της χώρας του.

Ειδήσεις σήμερα:

Eρχεται το car wallet: Αδεια, δίπλωμα οδήγησης και point system στο κινητό

Survivor: Οι τρεις Διάσημοι του τάκου και η… φωτιά στους «κόκκινους» που δεν έσβησε ούτε με τη βροχή – Δείτε βίντεο

Μπάιντεν: Βάζει στο στόχαστρο την οικονομική δραστηριότητα στις περιοχές των φιλορώσων αυτονομιστών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης