Βρετανία: Απατεώνας «πούλησε έρωτα» σε 51χρονη, στέλνοντας φωτό του... Λετονού υπουργού Άμυνας - Της «έφαγε» 80.000 λίρες!

Βρετανία: Απατεώνας «πούλησε έρωτα» σε 51χρονη, στέλνοντας φωτό του... Λετονού υπουργού Άμυνας - Της «έφαγε» 80.000 λίρες!

Μια 51χρονη Βρετανίδα, μητέρα δύο παιδιών, χώρισε τον επί 29 χρόνια σύντροφό της, για έναν απατεώνα που γνώρισε στα social media - Η γυναίκα στέλνει μήνυμα επαγρύπνησης προς όποιον μπορεί να πέσει θύμα διαδικτυακής απάτης

apati6
Η Σάρον Μπάλμερ από το Μάντσεστερ, πέρασε περισσότερα από δύο χρόνια συνομιλώντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με έναν απατεώνα, που της παρουσιαζόταν ως «Μέρφι Τάουνσεντ» και Αμερικανός στρατιώτης, που χρειαζόταν χρήματα για να φύγει, δήθεν, από τη Συρία και να την επισκεφθεί. Ξεκίνησε να επικοινωνεί μαζί του στο Facebook, όταν εκείνος της έγραψε πως είναι πολύ μόνος.

Αφού ο «Μέρφι» της αράδιασε μια σειρά από ψέματα, ότι δήθεν χρειαζόταν χρήματα για να ταξιδέψει να την δει και στη συνέχεια για να μείνει για πάντα μαζί της, καθώς και για να πληρώσει λογαριασμούς νοσοκομείων, η Σάρον του έστειλε- μέσα σε δυόμιση χρόνια- περίπου 43.000 λίρες από τις οικονομίες της και άλλες 37.000 λίρες που χρεώθηκε σε δάνεια από την τράπεζα.

Το άτομο πίσω από τον λογαριασμό στο Facebook ισχυρίστηκε ότι ήταν ένας 56χρονος άνδρας από την Ουάσιγκτον DC, πατέρας μιας 17χρονης κόρης που ονομάζεται Χέλεν. Της είπε ότι υπηρετούσε με την ομάδα μάχης της 37ης Ταξιαρχίας Πεζικού στη Βάση 29 στη Ράκα της Συρίας. Όμως, οι φωτογραφίες που της έστειλε ως, δήθεν, δικές του ήταν του γκριζομάλλη υπουργού Άμυνας της Λετονίας, Άρτις Πάμπρικς!

apati



Ένας «Μινχάουζεν» για την αφελή ερωτοχτυπημένη Σάρον



Ο «Μέρφι» » ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με την Σάρον τον Μάιο του 2020 στέλνοντάς της δύο μηνύματα στο Facebook. Της έγραφε πως ήταν μόνος, υπηρετούσε στη Συρία, η γυναίκα του είχε πεθάνει και ήθελε απλώς κάποιον να μιλήσει. Αφού αντάλλαξαν μερικά μηνύματα, η Σάρον έδωσε στον «Μέρφι» τη διεύθυνση e-mail της και συνέχισαν τη συνομιλία στο Google Hangouts.

Κλείσιμο
Η Σάρον εξομολογείται για την πρώτη τους επικοινωνία : «Ο «Μέρφι» ήταν γλυκός όταν τον πρωτογνώρισα, τίποτα απολύτως δεν με έκανε να σκεφτώ οτιδήποτε διαφορετικό για εκείνον. Ήταν πολύ ενδιαφέρων και αυτό το διαπίστωσα γρήγορα καθώς μιλούσαμε συνέχεια. Ένιωσα ότι με αγαπούσαν κατά κάποιον τρόπο, ένιωσα ότι με νοιάζονταν. Νομίζω πως αυτό έγινε επειδή θεώρησα πως επειδή είναι μεγάλος στην ηλικία θα πρέπει να είναι και ώριμος. Πάντα κρατούσε τα μυστικά του. Δεν του άρεσε να του κάνω ερωτήσεις και απέφευγε την συνομιλία μέσω βιντεοκλήσης, υποστηρίζοντας ότι δεν του επιτρεπόταν στη στρατιωτική βάση που βρισκόταν».

Τον Αύγουστο του 2020 η Σάρον έβαλε τέλος στη σχέση της με τον σύντροφό της για να «ξεκινήσει μια νέα ζωή» με τον «Μέρφι». Την εποχή εκείνη, η Σάρον, ζούσε ήδη 29 χρόνια μαζί του και είχαν αποκτήσει δύο παιδιά. «Δεν ένοιωθα πλέον αγάπη, τσακωνόμασταν πολύ, ήθελα περισσότερα και ακριβώς εκεί μπήκε στη ζωή μου ο «Μέρφι». Μου υποσχέθηκε τον κόσμο όλον και ένας Θεός ξέρει τι άλλο», είπε η Σάρον. «Μου ζήτησε να τον βοηθήσω και το έκανα, επειδή τον ερωτεύτηκα. Ήθελα τόσο πολύ να τον βοηθήσω. Ξέρω ότι υπήρξα ανόητη, αλλά όλα τα έκανα από αγάπη».

apati3
Της έστειλε τη φωτογραφία του υπουργού Άμυνας της Λετονίας, Άρτις Πάμπρικς


Πώς ξεκίνησε να της αποσπά χρήματα

Οι δυο τους, μιλούσαν καθημερινά στο διαδίκτυο και κάποια στιγμή ο «Μέρφι» τη ρώτησε αν μπορούσε να την επισκεφτεί στο Μάντσεστερ. Μόλις εκείνη δέχτηκε, της ζήτησε να του στείλει 1.400 λίρες μέσω Bitcoin για να πληρώσει το εισιτήριό του. Της είπε πως ήταν ο πιο ασφαλής τρόπος κι εκείνη το έκανε. Πέρασαν κάποιες μέρες που δεν είχε νέα από τον «Μέρφι» και στη συνέχεια έλαβε ένα μήνυμα από διαφορετική διεύθυνση e-mail, αλλά και με το όνομα του, «Μέρφι Τάουνσεντ». Στο μήνυμα της ζητούσαν άλλες 15.000 λίρες για το αεροπορικό εισιτήριο και, εκείνη, πιστεύοντας ότι ήταν ο «Μέρφι», έστειλε τα χρήματα.

Τον Αύγουστο του 2021 όταν του ζήτησε φωτογραφίες του, της έστειλε φωτογραφίες από το προφίλ «Μάικ Ντάγκλας» στο Facebook. Η Σάρον θυμάται : «Τον ρώτησα, «γιατί δεν μου στέλνεις κάποιες πληροφορίες για σένα; Μερικές φωτογραφίες με τη στολή σου;» Μου έστειλε μερικές φωτογραφίες, αλλά τις έστειλε μέσω του Μάικ Ντάγκλας, οπότε όταν τον ρώτησα, μου είπε πως αυτό έγινε επειδή οι στρατιώτες δεν μπορούν να χρησιμοποιούν το Facebook όταν είναι σε αποστολή. Υποστήριξε επίσης ότι η αρχική του σελίδα στο Facebook είχε χακαριστεί από τους άνδρες που έκλεψαν τον υπολογιστή του και γι' αυτό ένα διαφορετικό όνομα, του «Μοφτζολ Ντάνκαν » εμφανίστηκε σε μια σελίδα χρησιμοποιώντας τη φωτογραφία του.

apati2


Το μήνυμα από τον γιατρό και η ιστορία περί πυροβολισμού

Στη συνέχεια έλαβε ένα μήνυμα από κάποιον που ισχυριζόταν ότι ήταν γιατρός, ο οποίος της είπε ότι ο «Μέρφι» είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Της είπε: «Δεν έχει τις αισθήσεις του, αλλά είναι καλά, όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο και παραμένει στο νοσοκομείο». Η Σάρον δεν ρώτησε σε ποιο νοσοκομείο βρισκόταν, αλλά, πιστεύοντας ότι ο «Μέρφι» τραυματίστηκε, δεν επικοινώνησε μαζί του μέχρι που εκείνος της έστειλε μήνυμα στις αρχές Οκτωβρίου. Η Σάρον περιγράφει τη συνομιλία τους: «Ήθελε να μάθει πού ήμουν τόσον καιρό που δεν είχα επαφή μαζί του. Τότε ήταν που του είπα ότι είχα εξαπατηθεί από κάποιον άλλον που χρησιμοποίησε τη διεύθυνση e-mail του. Δεν μπορούσε να το πιστέψει».

Ο «Μέρφι» ισχυρίσθηκε πως είχε πυροβοληθεί στο δρόμο για το αεροδρόμιο και ότι έπρεπε να μείνει στο νοσοκομείο για άλλες έξι εβδομάδες. Της είπε επίσης ότι δεν μπορούσε να επιστρέψει στη βάση του στρατού επειδή είχε πει ψέματα, λέγοντάς τους πως έφευγε για να επιστρέψει στην οικογένειά του στις Ηνωμένες Πολιτείες και όχι στην Βρετανίδα αγαπημένη του. Προσπαθώντας να καταλάβει πώς χρησιμοποίησε το e-mail του κάποιος άλλος, η Σάρον τον ρώτησε « Μήπως έχασες κάτι;» και εκείνος, είχε έτοιμη την απάντηση. Της είπε, «έχασα τον υπολογιστή μου όταν με πυροβόλησαν και έχασα τις αισθήσεις μου». Εκείνη τότε σιγουρεύτηκε πως κάπως έτσι ο απατεώνας μπήκε στο e-mail του «Μέρφι» και την εξαπάτησε.

Στη συνέχεια, ο «Μέρφι» ζήτησε από τη Σάρον 5.000 λίρες για να τον βοηθήσει με τους ιατρικούς λογαριασμούς, που πλήρωσε, προτού της ανακοινώσει ότι ήθελε να αφήσει οριστικά τον στρατό και να μετακομίσει μαζί της στο Μάντσεστερ.

Της είπε πως, μόλις αναρρώσει, θα επιστρέψει στις ΗΠΑ, θα τακτοποιήσει μερικές εκκρεμότητες, θα πάρει την κόρη του και θα πάνε στο Μάντσεστερ για ν΄ αρχίσουν όλοι μαζί μια νέα ζωή. Τον Οκτώβριο του 2020, άρχισε να ζητά κάθε εβδομάδα χρήματα, μεταξύ 600 £ και 1.000 λιρών κάθε φορά για να καλύψει διάφορες «διοικητικές δαπάνες», τα εισιτήρια του αεροπλάνου και να εξαγοράσει το συμβόλαιό του.

apati4
Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί πάνω από 100 ψεύτικοι λογαριασμοί που χρησιμοποιούν τη φωτογραφία του υπουργού Άμυνας της Λετονίας


Συνέχισε να ζητά χρήματα

Αν και η Σάρον παραξενεύθηκε, εν τούτοις, όπως η ίδια λέει, επειδή τον είχε ερωτευθεί, του έστελνε τα χρήματα, που συνέχιζε να ζητά. Τον Φεβρουάριο του 2021 της ζήτησε χρήματα για να ταξιδέψει στο Μάντσεστερ να την δει αλλά μετά της είπε πως αυτό δεν μπορούσε να γίνει διότι… έχασε το εισιτήριο!

Τον Νοέμβριο του 2021 ζήτησε 2.000 λίρες για να πάει να δει την κόρη του στην Ουάσιγκτον και στη συνέχεια άλλες 5.000 λίρες για την ιατρική αξιολόγηση που χρειαζόταν για να μπορέσει να ταξιδέψει με το αεροπλάνο, που επίσης η Σάρον του είχε πληρώσει τον προηγούμενο μήνα. Μέχρι το τελευταίο ποσό των 900 λιρών που του έστειλε την περασμένη εβδομάδα, η Σάρον έχει πληρώσει πάνω από 80.000 λίρες για να φύγει ο «Μέρφι» από τη Συρία και να πάει να ζήσει μαζί της.

«Είσαι ηλίθια...»


Παρόλο που δεν είχαν ποτέ μιλήσει με βιντεοκλήση, η Σάρον δεν είχε αμφισβητήσει ποτέ τις προθέσεις του, μέχρι που του ζήτησε την απόδειξη της ιατρικής του αξιολόγησης από τον γιατρό. Ο «Μέρφι» της έστειλε ένα αντίγραφο ενός γράμματος από τον «Δρ Αμπντουλραχμάν Αλομαϊρ», έναν Παιδοορθοπαιδικό Χειρουργό. Της έστειλε μια επιστολή από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Al Mouwasat που ανέφερε ότι ο «Μέρφι» ήταν θύμα ενός «τροχαίου ατυχήματος τον Σεπτέμβριο του 2020 και βρισκόταν επί του παρόντος στην εντατική». Το γράμμα είχε ημερομηνία 24 Ιανουαρίου 2022.Η Σάρον αφηγείται: «Υποτίθεται ότι ήταν στο νοσοκομείο σε σοβαρή κατάσταση από το ατύχημα του, αλλά γιατί ξαφνικά είναι μεν στο νοσοκομείο αλλά δεν παραπονέθηκε ποτέ για πόνο όλον αυτόν τον καιρό που ήμασταν μαζί; Και γιατί το γράμμα υπογράφεται από έναν παιδορθοπαιδκό χειρουργό; »

Υποψιασμένη πως έχει πέσει θύμα απάτης, η Σάρον επικοινώνησε στη συνέχεια με τον αμερικανικό στρατό για να ρωτήσει αν υπηρετούσε κάποιος με το όνομα «Μέρφι Τάουνσεντ». Απάντησαν λέγοντας πως δεν υπάρχει κανένας με το όνομα «Μέρφι Τάουνσεντ» που να υπηρετεί επί του παρόντος στην Εφεδρεία του Στρατού ή ως Γενικός Αξιωματικός ή να έχει υπηρετήσει ποτέ.

Είπαν επίσης ότι «η Ομάδα Μάχης της 37ης Ταξιαρχίας Πεζικού στην οποία ισχυριζόταν ο «Μέρφι» ότι είναι μέλος, προέρχεται από την Εθνική Φρουρά του Οχάιο και όχι από την Εφεδρεία Στρατού. Δεν υπάρχουν αξιωματικοί σε αυτή την ομάδα».

Χρωστά δεκάδες χιλιάδες λίρες που της «έφαγε» ο Μέρφι

Μετά την αποκάλυψη αυτήν η Σάρον ρώτησε τον «Μέρφι» γι΄αυτό το θέμα κι εκείνος της απάντησε με δύο λέξεις : « Είσαι ηλίθια» Πλέον, χρωστά δεκάδες χιλιάδες λίρες, που της έφαγε ο «Μέρφι». Ο πρώην σύντροφός της ήξερε κάτι λίγα, αλλά όχι με λεπτομέρειες. «Κανείς άλλος δεν ήξερε, ήθελα να κρατήσω την οικογένειά μου μακριά απ΄αυτήν την ιστορία. Είχαν αρχίσει όμως να είναι καχύποπτοι», λέει η Σάρον με πίκρα.

Το Υπουργείο ΄Άμυνας της Λετονίας δήλωσε ότι έχει αναφέρει περισσότερα 100 ψεύτικα προφίλ που χρησιμοποιούν φωτογραφίες του ΄Αρτις Πάμπρικς και ότι αντιμετωπίζει αυτήν την κατάσταση εδώ και πολύ καιρό. «Λαμβάνουμε πληροφορίες για τα διάφορα ψεύτικα προφίλ που χρησιμοποιούν το όνομα και τις φωτογραφίες του κ. Πάμπρικς στο Facebook και στο Instagram τόσο από τους ίδιους τους χρήστες των κοινωνικών δικτύων όσο και από συνεργάτες και συναδέλφους μας σε άλλες χώρες. Συχνά λαμβάνουμε screenshots από άτομα, τα οποία έχουν έρθει σε επαφή με απατεώνες. Μέχρι στιγμής, έχουμε συλλέξει και αναφέρει στο Facebook περισσότερους από 100 ψεύτικους λογαριασμούς, αλλά δεν μας έχουν δώσει πληροφορίες, η απάντηση είναι αρνητική. Πιστεύουμε ότι η ασφάλεια των καθημερινών χρηστών τόσο στο Facebook όσο και στο Instagram πρέπει να ενισχυθεί και να υποστηριχθεί σε καταστάσεις όπως αυτές και ενθαρρύνουμε το Facebook να δώσει μεγαλύτερη προσοχή σε αυτού του είδους τις περιπτώσεις

Όσο για την Σάρον, πέραν του ότι κλαίει τα χρήματά της και αγωνίζεται να αποπληρώσει τα χρέη της, σίγουρα θυμάται καθημερινά τα τελευταία λόγια του «Μέρφι», του ανθρώπου που ερωτεύθηκε διαδικτυακά και εμπιστεύθηκε τυφλά : «Είσαι ηλίθια»….

apati5
Το υπουργείο Άμυνας της Λετονίας συλλέγει συνεχώς πληροφορίες για τις φωτογραφίες του υπουργού σε ψεύτικα προφίλ



Ειδήσεις σήμερα:

Ποινική δίωξη στον ηθοποιό Λάμπρο Φιλίππου για βιασμό κατ' εξακολούθηση - Τον καταγγέλλουν 4 γυναίκες


«Κλαίει, δεν μιλάει, τρέμει μην το μάθουν τα παιδιά της» η ηλικιωμένη που συνελήφθη για κλοπή €40 από σούπερ μάρκετ


Η Ρωσία ανακοίνωσε πως συνεχίζει την απόσυρση στρατευμάτων από τα σύνορα με την Ουκρανία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης