Ρώσος επιστήμονας κατηγορείται για κατασκοπία στη Γερμανία

Ρώσος επιστήμονας κατηγορείται για κατασκοπία στη Γερμανία

Η δίκη που ξεκινά σήμερα στο Μόναχο αναμένεται να αναδείξει τις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες

augsburg
Η Γερμανία είναι μια χώρα με αποκεντρωμένες δομές – ακόμα και επιστημονικές μελέτες διεξάγονται απ' άκρου εις άκρον της επικράτειας. Όπως για παράδειγμα στο Κέντρο Καινοτομίας στο Άουγκσμπουργκ της Βαυαρίας. Το μονοκόμματο κτήριο, στο οποίο στεγάζεται το ινστιτούτο Έρευνας Υλικών, βρίσκεται μάλιστα δίπλα σε άλλα ερευνητικά ιδρύματα, όπως το γερμανικό Αεροδιαστημικό Κέντρο και το ινστιτούτο Τεχνολογίας και Κλωστοϋφαντουργίας.

Το βασικό αντικείμενο ερευνών στο εν λόγω ινστιτούτο συνοψίζει στεγνά η σελίδα του πανεπιστημίου: Πρόκειται για «τον τομέα της χημείας υλικών και της ανάπτυξης πολυμερών και κεραμικών σύνθετων υλικών, καθώς και υβριδικών σύνθετων υλικών». Εκεί παράγονται με άλλα λόγια τα υλικά του μέλλοντος. Υλικά που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν και σε διαστημικά ταξίδια. Και βέβαια, υλικά που ενδιαφέρουν και τις ξένες μυστικές υπηρεσίες. Κάτι για το οποίο ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας είναι στην περίπτωση αυτή πεπεισμένος.

Στις 27 Ιανουαρίου άσκησε κατηγορίες κατά του πρώην υπαλλήλου του ερευνητικού ινστιτούτου Ιλνούρ N., ρωσικής καταγωγής, ως «πράκτορα μυστικών υπηρεσιών». Η δίκη του ξεκινά στο Μόναχο σήμερα, Πέμπτη. Οι ανακριτές είναι πεπεισμένοι ότι η ρωσική υπηρεσία πληροφοριών SWR προσέγγισε τον κατηγορούμενο το αργότερο το φθινόπωρο του 2019. Επίσης ο Ιλνούρ φέρεται να δήλωσε πρόθυμος να συνεργαστεί, ενώ στη συνέχεια είχε τακτικές συναντήσεις με τον ανώτερό του, τον λεγόμενο χειριστή του, ο οποίος όμως έχαιρε διπλωματικής ασυλίας και στο μεταξύ έχει απελαθεί. Όλα αυτά μέχρι τη σύλληψη του Ιλνούρ στα μέσα Ιουνίου 2021. Μέχρι τότε υποτίθεται ότι παρείχε στον χειριστή πολύτιμες πληροφορίες και δη έναντι αμοιβής.

Τρεις μυστικές υπηρεσίες, 400.000 υπάλληλοι

Η υπόθεση φέρνει στο προσκήνιο τις δραστηριότητες των ξένων μυστικών υπηρεσιών στη Γερμανία. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος, «εκτός από την κατασκοπία κατά της Πολιτικής και της Διοίκησης, καινοτόμες εταιρείες και ερευνητικά ιδρύματα βρίσκονται επίσης στο στόχαστρο της βιομηχανικής κατασκοπίας από ξένες υπηρεσίες πληροφοριών».

Η Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος κατονομάζει τέσσερα κράτη με αξιοσημείωτη δράση στην κατασκοπία και την προσπάθεια επιρροής σε γερμανικό έδαφος: Ρωσία, Κίνα, Ιράν και Τουρκία. Η δράση ωστόσο των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών στη Γερμανία λέγεται ότι παραμένει εδώ και αρκετά χρόνια από τις πιο σημαντικές. Άλλωστε, οι συγκεκριμένες μυστικές υπηρεσίες έχουν και μεγάλες δυνατότητες. Σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές, οι τρεις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες GRU, SWR και FSB διαθέτουν περίπου 400.000 συνεργάτες.

Στις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι Ρώσοι πράκτορες, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, συμπεριλαμβάνεται και η «ακίνδυνη συντήρηση επαφής» προκειμένου να ληφθούν πληροφορίες. Το δικαστήριο του Μονάχου προγραμμάτισε αρχικά δώδεκα συνεδριάσεις, ώστε να διαλευκανθεί αν ο Ιλνούρ Ν. αποκάλυψε σκόπιμα πληροφορίες ή έπεσε θύμα μίας τέτοιας «ακίνδυνης επαφής». Σε περίπτωση που αποδειχτεί το πρώτο, ο κατηγορούμενος αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και πέντε έτη.

Κλείσιμο
Πηγή: Deutsche Welle


Ειδήσεις σήμερα:

Αγωγή 200.000 ευρώ σε Τατσόπουλο για το σήριαλ με τον Άγιο Παΐσιο- «Πόλεμος» με Μητροπολίτες

Ο Πούτιν ενδέχεται να παρατείνει την κρίση στην Ουκρανία για μήνες, εκτιμά το Λονδίνο

Μέχρι τα τέλη Μαρτίου αναμένεται να αρθούν όλα τα μέτρα, λέει ο Πλεύρης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης