ΗΠΑ: Ζευγάρι «επιχειρηματιών τεχνολογίας» επιχείρησε να ξεπλύνει 4,5 δισ. δολάρια σε κρυπτονομίσματα

ΗΠΑ: Ζευγάρι «επιχειρηματιών τεχνολογίας» επιχείρησε να ξεπλύνει 4,5 δισ. δολάρια σε κρυπτονομίσματα

Τα χρήματα είχαν κλαπεί κατά τη διάρκεια ενός τεράστιου χακαρίσματος το 2016 - Το δίδυμο φέρεται να χρησιμοποίησε πολυάριθμες «εξελιγμένες» τεχνικές ξεπλύματος - Πρόκειται για τη μεγαλύτερη οικονομική κατάσχεση που έγινε ποτέ

bitcoin-arthro
Χειροπέδες σε ένα παντρεμένο ζευγάρι πέρασαν αστυνομικοί στο Μανχάταν με την κατηγορία ότι προσπάθησαν να ξεπλύνουν περίπου 4,5 δισ. δολάρια σε κρυπτονομίσματα που είχαν κλαπεί κατά τη διάρκεια ενός τεράστιου χακαρίσματος το 2016.

Ο τρόπος δράσης του 34χρονου Ίλια Λιχτενστάιν και της 31χρονης συζύγου του, Χίδερ Μόργκαν, παραπέμπει στο πιο διάσημο ζευγάρι παρανόμων στην Ιστορία, τους Αμερικανούς Μπόνι και Κλάιντ.  Μόνο που ο Ίλια και η Χίδερ φέρεται να διέπραξαν έγκλημα τελευταίας τεχνολογίας...

ζευγαρι


Οι δύο Αμερικανοί, όπως δήλωσαν ομοσπονδιακοί εισαγγελείς, κατηγορούνται ότι προσπάθησαν να ξεπλύνουν έσοδα από 119.754 bitcoin που υπεξαιρέθηκαν όταν ένας χάκερ παραβίασε τα συστήματα της πλατφόρμας εικονικής ανταλλαγής νομισμάτων «Bitfinex».

Τα κλεμμένα κρυπτονομίσματα φέρεται να μεταφέρθηκαν σε ένα ψηφιακό πορτοφόλι που ελέγχεται από τον Λιχτενστάιν, ο οποίος περιγράφει τον εαυτό του ως «επιχειρηματία τεχνολογίας, προγραμματιστή και επενδυτή» στον λογαριασμό του στο LinkedIn.

Κλείσιμο
Αυτός και η σύζυγός του, αυτοαποκαλούμενη «επιχειρηματίας πολλαπλών ιδεών» και «σουρεαλίστρια ράπερ»-δημιουργός, μετέφεραν τα κεφάλαια στους λογαριασμούς τους μέσω «μιας περίπλοκης διαδικασίας ξεπλύματος χρήματος», ανέφεραν οι εισαγγελείς.

ραπερ
ραπερ1


Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης είπε ότι ειδικοί πράκτορες κατάφεραν να ανακτήσουν πάνω από 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε bitcoin που κλάπηκαν κατά τη διάρκεια εισβολής στο Bitfinex, στη μεγαλύτερη οικονομική κατάσχεση που έγινε ποτέ.

«Οι σημερινές συλλήψεις και η μεγαλύτερη οικονομική κατάσχεση στην ιστορία του τμήματος, δείχνουν ότι τα κρυπτονομίσματα δεν είναι ασφαλές καταφύγιο για εγκληματίες», δήλωσε η αναπληρώτρια γενική εισαγγελέας, Λίζα Μόνακο.

Το ζευγάρι φέρεται να ξόδεψε τα παράνομα έσοδα σε χρυσό και δωροκάρτες Walmart των 500 δολαρίων, σύμφωνα με την έρευνα.

ζευγ


Επιπλέον, φέρεται να «χρησιμοποίησε πολυάριθμες εξελιγμένες τεχνικές ξεπλύματος», συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας διαδικτυακών λογαριασμών με πλαστές ταυτότητες και της μεταφοράς των χρημάτων μέσω του σκοτεινού δικτύου.

Είχε μάλιστα μια τσάντα γεμάτη με έξυπνα κινητά μίας χρήσης μέσα στο διαμέρισμά του στο Μανχάταν. Ο Λιχτενστάιν, πολίτης με διπλό διαβατήριο, Ρωσίας-ΗΠΑ, διατηρούσε ένα αρχείο με το όνομα «passport_ideas» στον υπολογιστή του.

Το ζευγάρι αντιμετωπίζει κατηγορίες για συνωμοσία με σκοπό το ξέπλυμα χρήματος, καθώς και για εξαπάτηση των ΗΠΑ. Εάν ο Λίχτενσταιν και η Μόργκαν κριθούν ένοχοι και για τις δύο κατηγορίες, ο καθένας μπορεί να αντιμετωπίσει μέγιστη ποινή κάθειρξης 25 ετών.

δυο


Χθες, ο δικαστής επέτρεψε να αφεθούν ελεύθεροι με εγγύηση, ορίζοντας το ποσό στα 3 εκατ. δολάρια για τη Μόργκαν και ζητώντας από τους γονείς της να βάλουν το σπίτι τους ως ενέχυρο και για τον Λίχτενσταιν, το ποσό των 5 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το ζευγάρι παντρεύτηκε πέρυσι και ο αρραβώνας τους έγινε το 2019. Σύμφωνα με ανάρτηση του Λιχτενστάιν στο Facebook, η νύφη του ήταν «η καλύτερή του φίλη και η γυναίκα των ονείρων του».

Η Μόργκαν έχει κυκλοφορήσει μία σειρά από ραπ τραγούδια και στα social media χαρακτήριζε τον εαυτό της ως «Ο κροκόδειλος της Wall Street» και «Razzlekhan», μια σουρεαλίστρια καλλιτέχνιδα και ράπερ με τατουάζ στα χέρια.

wall

ραπ


Ως «Κροκόδειλος της Γουόλ Στριτ», σχεδίαζε επενδυτικές στρατηγικές, αποκαλώντας τον εαυτό της ριψοκίνδυνη κερδοσκόπο που ήταν «πονηρή σαν αλιγάτορας». Ήταν επίσης ενεργή στο TikTok.

Σε ένα παράξενο μουσικό βίντεο του 2019, υπό τον τίτλο: «Rap Anthem for Misfits & Weirdos: Versace Bedouin Music Video», η Μόργκαν φαίνεται να χοροπηδά στη Γουόλ Στριτ με ένα χρυσό σακάκι, λεοπάρ κασκόλ, γυαλιά ηλίου και καπέλο.

Ειδήσεις σήμερα:

Δολοφονία Άλκη: Τι λένε οι χούλιγκαν για τον εγκέφαλο της καταδρομικής επίθεσης - Απολογούνται σήμερα

Επιδοτήσεις στο ρεύμα: 39 ευρώ για νοικοκυριά - 65 ευρώ για επιχειρήσεις το Φεβρουάριο

Εξοικονομώ: Παράταση αιτήσεων έως τις 15 Μαρτίου, τα απαραίτητα δικαιολογητικά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης