Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Tα «γκουλάγκ» του Πεκίνου

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Tα «γκουλάγκ» του Πεκίνου

Αθλητές καταγγέλλουν τις αρχές για τις άθλιες συνθήκες στα «ξενοδοχεία καραντίνας» - «Το φαγητό δεν είναι καλό ενώ τα δωμάτια είναι μικρά και δεν είναι καθαρά»

Στιγμιοτυπο_2022-02-08__11_32_36_πμ
Για τριτοκοσμικές συνθήκες στους χώρους απομόνωσης των αθλητών που συμμετέχουν στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου και βρέθηκαν θετικοί στη νόσο Covid, κάνουν λόγο πολλοί από αυτούς.

Με τα «ολυμπιακά γκούλαγκ» παρομοιάζει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail» τα ξενοδοχεία καραντίνας όπου είναι απομονωμένοι οι αθλητές με Covid.

Oι ίδιοι υποστηρίζουν ότι βιώνουν την απομόνωση σε άθλια, όπως λένε, ξενοδοχεία καραντίνας στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων που λαμβάνουν οι κινεζικές αρχές για την αντιμετώπιση της πανδημίας.





Κλείσιμο
Το επίμαχο δημοσίευμα συνοδεύεται από φωτογραφίες και βίντεο αθλητών που αποτυπώνουν τις απάνθρωπες συνθήκες κάτω από τις οποίες διαμένουν καθώς βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοιό.

Πολλοί από τους αθλητές που βρίσκονται σε απομόνωση, κοντεύουν να τρελαθούν και κλαίνε ασταμάτητα ενώ διαμαρτύρονται έντονα και για το κακό φαγητό που τους σερβίρεται.

olimpiakoiagones


Όπως η Βαλέρια Βασνέτσοβα, Ρωσίδα αθλήτρια στο δίαθλο, που ανέβασε μία φωτογραφία του φαγητού που τις σέρβιραν τρεις φορές την ημέρα επί πέντε συνεχόμενα 24ωρα όπως η ίδια λέει, με την ίδια να επισημαίνει ότι έχει μείνει «πετσί και κόκκαλο».

Η Πολωνή παγοδρόμος Ναταλία Μαλίστσεβσκα, δεν σταματά να κλαίει καθώς την έχουν οδηγήσει επανειλημμένως στην απομόνωση καθώς τα τεστ κορωνοιό στα οποία υποβλήθηκε δεν ήταν σαφή, όπως της λένε.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της γερμανικής ομάδας, Ντιρκ Σίμελπφένιγκ καταγγέλλει τις απαράδεκτες συνθήκες όπου διαμένουν οι αθλητές λέγοντας ότι, τα δωμάτια απομόνωσης είναι πολύ μικρά, δεν είναι αρκετά καθαρά, το φαγητό είναι φτωχό και δεν γίνονται τεστ PCR που πρέπει να κάνουν οι αθλητές για να βγουν από την καραντίνα, όπως αναφέρει το βρετανικό δημοσίευμα.

Δεκάδες αθλητές που έχουν τεθεί σε απομόνωση αφού βρέθηκαν θετικοί στη νόσο Covid, εκφράζoυν την απελπισία τους.

Από την πλευρά του, το Πεκίνο προσπαθεί να πραγματοποιήσει το κορυφαίο αθλητικό γεγονός βάζοντας στην απομόνωση τα κρούσματα του κορωνοιού και τις ομάδες τους. Mόνο που οι συνθήκες στα ξενοδοχεία καραντίνας είναι τραγικες, όπως υποστηρίζουν πολλοί από αυτούς.

Για την Πολωνή αθλήτρια, η εμπειρία αυτή της έχει αφήσει ψυχολογικό τραύμα. Η ίδια λέει ότι ένιωσε φρίκη όταν οι υπάλληλοι την ξύπνησαν στις 3 τα ξημερώματα για να την οδηγήσουν στο Ολυμπιακό Χωριό αφού το τεστ έδειξε ότι ήταν αρνητική στη νόσο Covid - για να υποστηρίξουν στη συνέχεια ότι έκαναν λάθος και γι΄αυτό την έβαλαν ξανά στην απομόνωση.

«Καθόμουν στο ασθενοφόρο. Ήταν 3 το πρωί. Έκλαιγα σαν τρελή γιατί δεν ήξερα τι συνέβαινε. Δεν ένιωθα καθόλου ασφαλής», είπε η 26χρονη αθλήτρια.

oli2


'Οπως επισημαίνει το βρετανικό δημοσίευμα, μέχρι στιγμής, υπάρχουν συνολικά 387 άτομα που βρίσκονται σε απομόνωση, ανάμεσά τους αθλητές και δημοσιογράφοι.

Την Κυριακή, ο Γιούκα Γιαλόνεν, επικεφαλής της ομάδας χόκεϊ επί πάγου της Φινλανδίας, δήλωσε ότι η Κίνα παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα ενός εκ των αθλητών του αφού τον κρατούν στην απομόνωση ενώ οι γιατροί της ομάδας έκριναν ότι μπορεί να αγωνιστεί.

Ο Μάρκο Αντίλα παραμένει σε απομόνωση επί 18 ημέρες αφότου βρέθηκε θετικός στον κορωνοιό και παραμένει στην απομόνωση παρά το γεγονός ότι δεν έχει συμπτώματα Covid. 

Σύμφωνα με τους αυστηρούς κανόνες της Κίνας, για να βγει κανείς από την απομόνωση, θα πρέπει να έχει δύο αρνητικά τεστ PCR με διαφορά 24 ωρών.

Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί να μην χρησιμοποιούνται τεστ PCR κατά την περίοδο απομόνωσης των κρουσμάτων καθώς τα άτομα αυτά μπορεί να συνεχίσουν να είναι θετικά στα τεστ επί εβδομάδες καθώς παραμένουν ίχνη του ιού στον οργανισμό τους.

Ο Aντίλα βρίσκεται υπό τεράστια ψυχολογική πίεση, όπως επισημαίνει ο Γιαλόνεν, και πρόσθεσε ότι ο αθλητής «δεν τρέφεται σωστά».

Το παράπονό του για το φαγητό είναι ίδιο με αυτό της Πολωνής αθλήτριας Ναταλία Μαλίστσεβσκα, με την ίδια να ανεβάζει στο Instagram μια φωτογραφία με το φαγητό που ισχυρίζεται ότι της σέρβιραν τρεις φορές την ημέρα επί πέντε συνεχόμενα 24ωρα.

Η φωτογραφία δείχνει μια μερίδα με ζυμαρικά, κάποιο είδος ψητού κρέατος με κόκαλα, μια απροσδιόριστη σάλτσα πορτοκαλιού, μερικές πατάτες και κοτόπουλο. Εκτός από τις πατάτες, που φαίνεται να έχουν τηγανιστεί, δεν περιλαμβάνονται λαχανικά στο πιάτο.

Σε ένα μήνυμα δίπλα στην επίμαχη ανάρτηση, η Πολωνή αθλήτρια γράφει για την κατάσταση της υγείας της:
«Πονάει το στομάχι μου, είμαι πολύ χλωμή και έχω τεράστιους μαύρους κύκλους γύρω από τα μάτια μου. Θέλω να τελειώσει όλο αυτό. Κλαίω κάθε μέρα. Είμαι πολύ κουρασμένη»

Η Βασνέτσοβα υποστήριξε επίσης ότι, όσοι δεν ήταν αθλητές της ομάδας της που διαμένουν στο ίδιο ξενοδοχείο, φαίνεται ότι είχαν καλύτερο φαγητό. Η ίδια είπε ότι, στον γιατρό της ομάδας της σέρβιραν φρέσκα φρούτα, μια σαλάτα και γαρίδες με μπρόκολο.

«Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω, γιατί υπάρχει αυτή η στάση απέναντι σε εμάς, τους αθλητές», ανέφερε στην ανάρτησή της.



Ειδήσεις σήμερα:

«Πάρτι» στο Twitter με το τραπέζι «παγοδρόμιο» των συνομιλιών Πούτιν-Μακρόν

Απαγόρευση κυκλοφορίας στην Αθηνών - Θήβας για φορτηγά, λόγω χιονιά

Στις 13:30 η ορκωμοσία του νέου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργου Γεωργαντά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης